RK Slovenije
Območno združenje Grosuplje

Taborska cesta 6
1290 Grosuplje

Tel: 01/78 11 630
       051/ 380-351
Faks: 01/78 11 631
E-mail: grosuplje.ozrk@ozrks.si
Sekretarka: Anica Smrekar
Predsednik: Matjaž Marinček

TRR: 02022-0016581140
 

Obiščite nas na Facebook-u

Voščilo

Podeli:

SREČANJE STAREJŠIH KRAJANOV ŠKOCJANA in TURJAKA

Prvo soboto v decembru je potekalo že tradicionalno srečanje starejših v Pastoralnem centru Škocjan. Zbrali smo se ob 15. uri in program se je začel s sveto mašo, ki jo je daroval gospod župnik Janez Selan. Srečanja, ki ga vsako leto organiziramo Krajevna organizacija RK, KS, Karitas in skavti, se je letos udeležilo več kot dvajset starostniko

Dobre volje res ni manjkalo, saj je srečanje potekalo v prijetnem vzdušju, veseli družbi in obloženih mizah. Le te so se kar šibile ob  polno založenih sladkih dobrotah, ki so jih napekle naše pridne članice Karitasa in RK ter mesnih dobrotah, ki jih je omogočila KS Škocjan. Naša mladina, pa je poskrbela za topel čaj in hladne napitke. Zahvaljujemo se tudi vsem donatorjem.

Obiskala nas je tudi podpredsednica Betka Simonič.

Ob  odhodu je vsak obiskovalec dobil darilo in adventni venček. Za vse tiste, ki se srečanja niso mogli udeležiti, pa smo jih že obiskali na njihovih domovih in domovih starejših.

Ob prihajajočih božično – novoletnih praznikih smo si zaželeli veliko zdravja, dobre volje in lepih misli, v upanju, da se naslednje leto dobimo v tako lepem številu.    

         

     KORK Škocjan

     Darinka Virant

 

Podeli:

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni

Ne pustite, da 5 milijonov evrov ostane v državni blagajni.
HVALA vsem, ki boste namenili 0,5% dohodnine za pomoč LJUDEM -za plačilo elektrike, kurjave, zdravstvenega zavarovanja, ... Vse tisto, kar je samoumevno, nujno potrebno, a ne za ljudi, ki živijo v revščini.

Namenite 0,5% dohodnine za programe RKS - OZ Grosuplje:

DŠ: 65838785

 

Več na: http://dobrodelen.si/sl/index/article?path=/kako-podariti

Spodnji obrazec izpolnite, podpišite in oddajte na davčni urad še pred koncem leta!

Podeli:

Srečanje starejših v Grosupljem

Spet se je jesen prevesila v zimo, spet je leto naokoli in mi, prostovoljci Krajevne organizacije Rdečega križa Grosuplje, smo organizirali srečanje za vse starejše, bolne, invalide, osamljene, z eno besedo vse dobrosrčne ljudi. Zbrali smo se v petek 30. 11. 2018 popoldne v avli OŠ Luisa Adamiča na Tovarniški cesti. Lepo okrašen prostor, delo naših prostovoljcev, so obiskovalci zapolnili do zadnjega sedeža. Sledil je kulturni program, ki ga je povezoval Lenart Slabe, mladenič iz Grosuplja, in so ga popestrili nadobudneži iz vrtca Kekec. Svečanost programa so dodale članice ženskega pevskega zbora Lastovke s svojo recitatorko. Ta večer so nas obiskali tudi prijatelji iz Ivančne Gorice. Sestavljajo skupino Studenček, njihov etno nastop pa nas je vrnil v našo mladost. Prav tako so pri prireditvi sodelovali učenci Glasbene šole Grosuplje z dvema slovesnima točkama. Zanimiv je bil monolog Matjaža Marinčka iz Zagradca, ki nas je zabaval s svojim Frančkom in kopico drugih domislic. Še pogostili so nas v jedilnici šole, pridni delavci kuhinje so pričarali imenitno vzdušje in polni lepih spominov smo se v poznih urah tudi razšli.
Zahvaljujemo se OŠ Luisa Adamiča, da so nam odstopili prostor in ozvočenje, radiu Zeleni val za brezplačno objavo prireditve, gospodu Pušu, voditelju Lovrencu in pa posebna zahvala prostovoljkam, ki so napekle veliko sladkih dobrot.

Predsednica KORK Grosuplje Milena Mušič

Podeli:

Na Polici so se srečali starejši

Srečanja starejših na Polici pri Grosupljem se je v nedeljo, 25. novembra 2018 popoldne udeležilo veliko število povabljenih starejših krajanov. V novi podružnični šoli so jih pričakale prostovoljke Krajevne organizacije RK Polica, pa tudi učenci in učiteljice podružnične osnovne šole, ki so zanje pripravili prisrčen program. Vse zbrane je pozdravil predsednik KS Polica Mitja Gioahin. Že devetič letos je udeležence srečanja nagovorila ga. Marija Podvršič, ki je od vsega začetka, še v tesnih prostorih stare šole podpirala medsebojno bogatitev otrok in starejših na srečanjih. 
S svojo živahnostjo je vse prijetno presenetila najstarejša Poličanka gospa Zalka Steklačič, ki bi ji težko prisodili, da je že v 96. letu. Ob pogostitvi smo si izmenjali novice in dobre želje z upanjem, da se bomo zdravi in veseli naslednje leto spet srečali.
Hvala vsem, ki so srečanje pripravili, otrokom, staršem in učiteljicam za nastop in gostoljubje, Krajevni skupnosti Polica za finančno pomoč pri pogostitvi in obdaritvi ter vsem za dobro voljo in veselje, ki smo si ga na srečanju podelili.

Podeli:

VABILO

Krajevne organizacije RKS – OZ Grosuplje v teh dneh pripravljajo veliko dogodkov:


↪️To soboto, 24. 11. 2018 ob 15. uri so starejši iz KS Št. Jurij vabljeni na srečanje v Kulturni dom v Mali vasi pri Grosupljem.
↪️V nedeljo, 25. 11. ob 14. uri vabljeni na tradicionalno dobrodelno prireditev Z ROKO V ROKI v dvorani KS Žalna. 
↪️V nedeljo, 15. 11. ob 15. uri bo potekalo tudi srečanje starejših krajanov v novi osnovni šoli na Polici pri Grosupljem. 
↪️Dan prej, to soboto ob 15. uri so starejši iz KS Št. Jurij vabljeni na srečanje v Kulturni dom v Mali vasi pri Grosupljem.
↪️V petek, 30. 11. ob 15. uri Krajevna organizacija RK Grosuplje vabi vse starejše, bolne, invalidne in osamljene na srečanje v avlo OŠ L. Adamiča v Grosupljem.
↪️V soboto, 1. 12. 2018 ob 15. uri bo v Škocjanu pri Turjaku maša, po njej pa v Pastoralnem centru srečanje s pogostitvijo. Pri pripravi in izvedbi sodelujejo Krajevna organizacija RK Škocjan, Župnijska Karitas in Krajevna skupnost.

↪️Od 26. 11. 2018 do 6. 1. 2019 bo v trgovskem centru Lidl v Grosupljem potekalo zbiranje hrane za ljudi v stiski. Hvala že vnaprej za vašo darežljivost.

↪️V ponedeljek, 10. 12. 2018 od 9.30 dalje bo v Zlatem kotičku Mercator centra v Grosupljem potekalo izobraževanje za starejše voznike, da bi osvežili znanje pravil cestnega prometa, tako ostali čim dlje varni in mobilni na cestah, obnovili pa bodo tudi znanje prve pomoči.

Podeli:

Vabilo bolničarji PP

Podeli:

Zahvala krvodajalcem

Veseli in ponosni smo na naše krvodajalce. V štirih dneh, od 22. do 25. oktobra 2018 so se odzvali 404 krvodajalci, med njimi tudi mnogi mladi, ki so kri darovali prvič. Plemenitemu zgledu očetov sledijo sinovi in hčere. Ne razmišljajo, kaj bodo imeli od tega in s svojo krvjo rešujejo življenja. Iskrena hvala vsem za vaš zgled!

Otroci prvega razreda OŠ Dobrepolje najbrž ne bodo nikoli pozabili svoje dobre učiteljice Martine, ki so jo gledali med odvzemom krvi in potem smeli celo potipati vrečko z njeno toplo darovano krvjo. Na OŠ Šentvid pri Stični smo poleg krvodajalske akcije sodelovali tudi na naravoslovnem dnevu za učence osmih razredov. Predstavili smo jim poslanstvo Rdečega križa, spoznali so potek krvodajalske akcije, potem pa so se učili še osnov prve pomoči.

Zahvaljujemo se tudi vsem prostovoljcem za pomoč pri pripravi prostorov, strežbi malice in ostalemu skritemu delu, da vse lepo poteka.

Podeli:

Svetovni dan oživljanja

Po naših krajih je že veliko javno dostopnih defibrilatorjev, kar nas navdaja z upanjem, da bo ob morebitnem zastoju srca vsak lahko deležen hitre in učinkovite pomoči. Vendar brez znanja temeljnih postopkov oživljanja in brez ljudi, ki bodo pripravljeni pomagati, sami aparati ne bodo naredili nič. Zato so člani naših ekip prve pomoči tudi letos ob svetovnem dnevu oživljanja prikazovali, kako pravilno ukrepati ob zastoju srca in poučevali oživljanje z uporabo defibrilatorja v sredo, 17. 10. popoldne pred upravno enoto Grosuplje, v soboto, 6. 10 pa na OŠ Brinje in na Podružnični OŠ Polica.

Veseli smo tudi, da letos delujejo krožki prve pomoči na osnovnih šolah Louisa Adamiča, Šmarje Sap, Brinje in na podružnični šoli Polica, kjer od 88 učencev kar 30 otrok sodeluje v krožku prve pomoči. Pridobili bodo zelo pomembna znanja za življenje.   

Podeli:

Drobtinica 2018

Ob svetovnem dnevu hrane in svetovnem dnevu revščine smo v soboto, 13. oktobra letos že desetič na našem območju izvedli dobrodelno akcijo Drobtinica. V trgovskih centrih so naši prostovoljci zbirali prostovoljne prispevke za pomoč otrokom. Zbrana sredstva nakažemo šolskim skladom na domačih osnovnih šolah. Kako je težko staršem, ko se nabirajo neplačane položnice, kljub temu, da hodijo na delo, a zaradi prenizke plače ali kreditov ne morejo poravnati obveznosti za svoje otroke. Iz malih darov smo mnogim pripravili veliko veselje, zato se zahvaljujemo za vse prispevke in vsem sodelujočim prostovoljcem za podarjen čas.

Podeli:

KORK IVANČNA GORICA NA PRAZNIKU KROMPIRJA

V soboto, 15.9.2018, je na tržnici v Ivančni Gorici potekal 6. PRAZNIK KROMPIRJA. Čeprav jutro ni obetalo lepega vremena, so se tudi letos zbrali številni ljubitelji in pripravljavci naših kultnih jedi. V organizaciji domače Krajevne organizacije Rdečega Križa so potekale preventivne meritve krvnega tlaka in sladkorja, ki so bile dobro obiskane. Meritve je izvajala dipl. med. sestra gospa Irena Koritnik, ki se je z vsakim obiskovalcem tudi pogovorila o tem, kaj lahko sam naredi za svoje zdravje, mu svetovala o pravilni prehrani in zadostni telesni aktivnosti.
Zahvala organizatorjem za povabilo, dipl. med. sestri Ireni in seveda številnim obiskovalcem za čudovit dan. Za vse, ki ste letos zamudili priporočamo obisk naslednje leto.
Alenka Košiček

Podeli:

Grosuplje v jeseni

Na prireditvi Grosuplje v jeseni je bila 15. 9. 2018 naša stojnica zelo oblegana. Mnogi so si dali izmeriti krvni sladkor in tlak. Zelo veliko zanimanja je bilo tudi za nujne ukrepe prve pomoči.

Podeli:

Srečanje starejših v Ambrusu 2018

V nedeljo, 17. junija 2018 je bilo v kulturnem domu v Ambrusu ponovno veselo in igrivo. Kako tudi ne, saj smo bili v družbi naših starostnikov, ki so nam s svojo modrostjo v očeh, vsekakor za  zgled. Hvaležni smo jim, da so zbrali moč in se srečanja udeležili v lepem številu, navkljub prenekaterim težavam, ki jih pestijo.

S svojim obiskom nas je počastil tudi predsednik RKS - Območnega združenja Grosuplje g. Franc Hrovat in domači župnik Uroš Švarc. Predsednik KS Ambrus, G. Stane Tekavčič, se zaradi obveznosti srečanja ni mogel udeležiti.

Veseli smo bili tudi družbe predsednice KS Zagradec, ge. Biljane Gartner, ter zagraškega župnika.

Za domačnost so tako kot vsako leto poskrbeli ambruški pevci, za obujanje spominov na mladost, pa učenci in učenke 3. razreda PŠ Ambrus, katerih nastop je na harmoniki spremljal Matevž Perko.

Matevževi prsti so bili neutrudni, srečanje pa zato toliko bolj 'živo' in čustveno. Naj bo takšno tudi prihodnje leto.

za KORK AMBUS Melita Mersel Hočevar

Podeli:

Letovanje otrok na Debelem Rtiču

Tudi letos je Rdeči križ Slovenije -  območno združenje Grosuplje, že 22 – tič organiziralo zdravstveno letovanje in kolonijo otrok na Debelem Rtiču. Letovanja se je udeležilo 142 otrok, 15 vzgojiteljev.

Vreme je bilo čudovito, zato so otroci lahko izkusili marsikatero dogodivščino v morju, v bazenu, na igriščih nogometa, košarke in odbojke, v škratovi deželi, na pohodu do policijskega kampa, na izletu do Ankarana…

Letos nas je ladjica odpeljala do Kopra, kjer smo naredili tudi spominske fotografije skupin z njihovimi vzgojitelji. Otroci so si tam tudi privoščili odličen sladoled in imeli možnost nakupa spominkov.

Vsakodnevno smo naše letovanje popestrili s popoldanskimi delavnicami. Otroci so imeli možnost ustvarjanja v paviljonu, ali sodelovanja pri igrah v bližini paviljona. Prav posebno doživetje je bila čutna pot, iskanje skritega zaklada, ustvarjanje z glino, risanje s kredami, štafetne igre in kot pika na i, še obmetavanje z vodnimi baloni.

V večernih urah smo si sami priredili spoznavni večer, ter dva kino večera. Udeleževali smo se tudi dogajanj v amfiteatru, kjer so naši otroci pri različnih prireditvah pobirali nagrade: naša punca je postala miss Rtiča, fant pa drugi spremljevalec, več otrok je sodelovalo pri talentih, kjer so vsi dobili sladke nagrade, ena ekipa je dosegla 2. mesto na igrah brez meja, dobili smo tudi 1. mesto na odštekanem plesu in na Malih sivih celicah smo odnesli 1. in 3. mesto.

Vsi skupaj smo se trudili, da smo otrokom pričarali nasmeh na lica, ter lepe in nepozabne počitnice na morju.

Petra Ivanič, pomočnica pedagoške vodje

 

Podeli:

Donacija za letovanje socialno šibkih otrok

Rokometni klub SVIŠ Ivančna Gorica je v okviru tradicionalne rokometne tekme Rokometno srce zbral 926,00 € prostovoljnih prispevkov. Letos so prispevke zbirali za otroke iz socialno šibkih družin iz Občine Ivančna Gorica, ki se brez pomoči donatorjev ne bi mogli udeležiti počitniške kolonije na Debelem Rtiču. Sredstva je na sobotni tekmi ALL STARS Gašper Mamilovič predal predsedniku RKS – Območnega združenja Grosuplje Francu Horvatu. V imenu staršev in otrok, ki bodo deležni pomoči se vsem donatorjem iskreno zahvaljujemo!

Podeli:

Priznanja krvodajalcem v KORK Zagradec

Krvodajalci z območja Krajevne skupnosti (KS) oziroma Krajevne organizacije Rdečega križa (KORK) Zagradec, ki so 10 ali večkrat pokazali svojo humanost in darovali kri, so v petek, 18. maja prejeli priznanja za leto 2017. Vsem, ki so se udeležili skromne slovesnosti v Gostišču na Pajčni v Malih Rebrcah, sta jih podelila Franc Horvat, predsednik Območnega združenja RK Grosuplje ter Matjaž Marinček, član Upravnega odbora RK Slovenije in predsednik KORK Zagradec. Oba sta v svojih kratkih nagovorih poudarila pomen in pomembnost krvodajalstva, se prejemnikom zahvalila za njihovo osveščenost in jih povabila, naj nadaljujejo s svojim poslanstvom. Sledilo je druženje, na katerem ni manjkalo koristnih in zanimivih tem iz vsakdanjega življenja.

Podeli:

RAZPIS ZA VODITELJE IN PEDAGOŠKEGA VODJO NA ZDRAVSTVENEM LETOVANJU IN KOLONIJI OTROK NA DEBELEM RTIČU 2018

Rdeči križ Slovenije - Območno združenje Grosuplje organizira na Debelem Rtiču devetdnevno zdravstveno letovanje otrok od 30. 6. do 9. 7. 2018  in sedemdnevno zdravstveno letovanje ter kolonijo od 30. 6. do 7. 7. 2018. K sodelovanju vabimo prostovoljce/ke za vodenje skupin otrok in mladostnikov starih od 5 do 19 let. Kandidati morajo izpolnjevati naslednje pogoje:

- starost najmanj 20 let

- študentje in diplomanti pedagoške, zdravstvene ali druge ustrezne smeri

- izkušnje pri delu z otroki

- znanje osnovnih plavalnih veščin

Pisne prijave zbiramo do 5. 6. 2018 na naslov: RKS - Območno združenje Grosuplje, Taborska cesta 6, 1290 Grosuplje, e-pošta: grosuplje.ozrk@ozrks.si, dodatne informacije pa na tel. št 01 781 16 30 ali  051 380 351.

Podeli:

Podelitev priznanj krvodajalcem jubilantom iz KORK Stična

V petek,  13. 04. 2018 je bilo pet krvodajalcev jubilantov iz krajevne skupnosti Stična povabljenih v bar Jama v Stični na podelitev priznanj za okroglo število darovanj krvi. Podelitve sta se udeležila Silvo Žlajpah in Gregor Gorišek, ostali so se opravičili. Krvodajalcem se je zahvalil za plemenito poslanstvo predsednik RKS - Območnega  združenja Grosuplje Franc Horvat. Podelitvi je sledila skromna pogostitev in krajše prijetno druženje.

za KORK Stična Mija Kuplenk

Podeli:

LETOVANJE OTROK 2018

ZDRAVSTVENO LETOVANJE OTROK IN ŠOLARJEV NA DEBELEM RTIČU 2018, KOLONIJA, SAMOPLAČNIŠKO LETOVANJE:

9-dnevno od 30. 6. do 9. 7. 2018, 7-dnevno 30. 6. do 7. 7. 2018  

Za zdravstveno letovanje mora otroka predhodno pregledati njegov izbrani zdravnik in izpolniti predpisani obrazec na hrbtni strani. Obojestransko izpolnjen obrazec vrnite v našo pisarno čim prej oziroma do 22. 5. 2018. Prispevek staršev za zdravstveno letovanje za 7 dni je 53,20 €, za 9 dni 68,40 €.

Kolonija je namenjena zdravim otrokom s slabšim socialnim statusom. Zdravniškega izvida ne potrebujete. Izpolnjeni prijavnici priložite kopijo odločbe CSD za denarno pomoč ali za otroški dodatek in opišite socialno materialni položaj družine. Prispevek za 7-dnevno kolonijo znaša 80,00 €, znesek pa bomo s pomočjo donatorjev znižali na osnovi utemeljene prošnje. Pri višjih dohodkih družine bo cena 150,00 €, prednost pa bodo imeli otroci iz družin z nižjimi dohodki.

Če ne gre za zdravstveno indikacijo ali za socialno šibko družino lahko otroka prijavite na samoplačniško letovanje. Cena za 7 dni je 301,00 €, za 9 dni pa 387,00 €.

Otrokom, ki jim bo letovanje odobreno, bomo v juniju poslali na dom položnico z ostalimi navodili, prispevek pa bo treba plačati do 18. 6. 2018.

Prijavnico in obrazec - predlog zdravnika lahko natisnete na spodnjih povezavah.

Podeli:

Vabilo na KA

Podeli:

Obisk v DSO Grosuplje

Naše pridne prostovoljke so danes obiskale varovance DSO Grosuplje. Voščile so za materinski dan, z zajčki in petelinčki, ki so jih prej sešile pa so prinesle tudi Velikonočno veselje in zbudlie spomine na mnoge lepe običaje ob praznikih.

Podeli:

Zbor članov 2018

Na Zboru članov RKS - OZ Grosuplje so bila včeraj potrjena poročila, sprejet program dela, lepši del pa je bila zahvala zaslužnim prostovoljcem in zunanjim sodelavcem. Priznanje so prejeli: Olga Jaketič, Lojzka Marinčič, Ignacij Kastelic in Jože Volk. Čestitke in zahvala pa tudi vsem ostalim našim prostovoljcem. Kar 243 jih nesebično deluje v korist ljudem v različnih stiskah.

Foto: Matjaž Marinček

Podeli:

Vabilo

Podeli:

RK Muljava – prisrčno starejšim

Na Muljavi je v soboto, 10. marca popoldne potekalo tradicionalno srečanje starejših krajanov. Po kratkem nagovoru predsednice Krajevne organizacije RK Muljava Marjete Škrjanec in predsednika Območnega združenja RK Grosuplje  Franca Horvata sta doslej najmlajša voditelja prireditve Brina in Nik – učenca 2. razreda OŠ – prisrčno pozdravila navzoče ter s svojo neverjetno sproščenostjo takoj osvojila srca obiskovalcev.

Pravzaprav so dvorano napolnile kar tri generacije : starejša, ki ji je bilo namenjeno to srečanje, najmlajša, ki je pokazala večinski del lepega programa, in srednja, ki je pripeljala mladi rod nastopajočih. Prvovrstno presenečenje je pripravilo 7 brhkih deklet orgličark, ki so s postavnim kitaristom prišle iz Škofje Loke. Kako lepo so igrale njihove orglice. Za njimi je eno poskočno urezal Matic, mladi glasbenik, in pokazal, kako urno že hitijo njegovi prsti po tipkah prijateljice harmonike.

Plesno gibalni krožek pa je pokazal, kako plešejo prikupni mladi plesalci, ki so se urno zavrteli na odru. Mlada voditelja sta nas opozorila na 4. razred, da so tam že malo navihani. Pa smo se res prepričali, da se kar naprej smejijo. Zelo so se potrudili tudi nastopajoči iz 2. in 3. razreda s svojo zanimivo zgodbico o rokavički, še prav posebno povezovalka z dolgim besedilom. Ko pa so učenci 2. razreda zapeli pesmico o mamici, se je zalesketala marsikatera solza mamice ali babice v dvorani.

Ugotovili smo tudi, da otroški pevski zbor ne zna le lepo prepevati, ampak tudi prikupno zaplesati, kar so potrdili na sobotni prireditvi. Potem je zazvenela še ena harmonika, tokrat v rokah mladega Anžeta, ki je pokazal, da se pridno uči igrati na ta lepi inštrument. Za bučno veselje pa sta poskrbeli še fina gospodična in predstavnica podeželja, katera je dokazala, da je ni čez dobro domačo klobaso, ki s svojim vabljivim vonjem zapelje tudi najbolj "poškrobljeno" osebo. Vsako leto nam moški pevski zbor z Muljave zapoje kaj lepega. Tudi tokrat je bilo tako. Za nadvse prijeten zaključek pa je poskrbel DUO Via Musica, ki je pripravil kar pravi mali koncert, s katerim je razveselil staro in mlado.

Preostane le še iskrena zahvala vsem, ki so po svojih najboljših močeh prispevali za res prijetno počutje povabljencev, hkrati pa poskrbeli , da nihče ni odšel domov lačen in žejen. Prelepa vrtnica ob slovesu pa je vsakemu obdarovancu sporočila, da so v Krajevni organizaciji RK Muljava same srčne osebe. Hvala Vam!

Majda Kohne

Podeli:

PODELITEV PRIZNANJ KRVODAJALCEM V IVANČNI GORICI

V četrtek, dvaindvajsetega februarja je KO RK Ivančna Gorica pripravila  podelitev priznanj in plaket krvodajalcem. Letos smo podelili 10 priznanj in plaket našim jubilantom in sicer: Aleksander Demec 10 krat, Ludvik Koščak 20 krat, Primož Kepec 25 krat, Marija Kralj 30 krat, Gorazd Skubic 30 krat, Aljoša Kastelic 30 krat, Bojan Zorec 40 krat, Anica Kastelic 60 krat, Antonija Ratković 70 krat in Zdravko Aš kar 100 krat. Še enkrat se zahvaljujemo vsem, gospodu Zdravku pa še posebej čestitamo za res veliko srce in upamo, da se naslednje leto zopet srečamo.

Krvodajalce je v imenu RKS - OZ Grosuplje pozdravil predsednik gospod Franc Horvat in se jim zahvalil za njihova nesebična dejanja, saj so s svojo krvjo rešili marsikatero ogroženo življenje. Za prijetno vzdušje je poskrbel mladi harmonikar Aleks Vlašič. Hvala krvodajalkam in krvodajalcem, ki darujete kri, saj je kri najdragocenejše darilo, ki rešuje življenja.

                                                                                                                                  za KO RK Ivančna Gorica

Stanka Pajk

Podeli:

Donacija pomaranč

Od Fundacije Drevored smo tudi letos prejeli donacijo 500 kg krasnih pomaranč za ljudi v stiski iz Občine Grosuplje. Glede na zimo in viroze so prišle pomaranče pravi čas. V imenu prejemnikov iskrena hvala in vsem dobro zdravje!

Podeli:

DELOVANJE KORK TEMENICA V LETU 2017

Prostovoljke Krajevne organizacije RK Temenica smo v letu 2017 del svojega časa namenile tudi za krajane v KS Temenica.

Kar petkrat smo delile hrano socialno šibkejšim  družinam in posameznikom. Za božično - novoletne praznike smo s člani KS Temenica obiskale in skromno obdarile kar petdeset starejših, bolnih, invalidov in težko preizkušenih krajanov.

Sodelovale smo tudi v akciji BOŽIČEK ZA EN DAN. S pomočjo neznanih Božičkov je kar nekaj naših otrok prejelo lep paket presenečenja. BOŽIČKI HVALA VAM! Prelepo je videti zadovoljstvo v otroških očeh.

V februarju smo skupaj s KS Temenica podelili priznanja našim krvodajalcem jubilantom. Slovesnosti se je udeležil tudi predsednik RKS - Območnega združenja Grosuplje g. Franc Hrovat. Naša jubilanta sta bila Pene Dejan, ki je daroval kri 20x in Grandovec Andrej 25x. Hvala za njuno humanitarno dejanje z željo, da se bosta mogla še naprej udeleževati krvodajalskih akcij. Zelo bi bili veseli, če bo njun zgled pritegnil še kakšnega posameznika, da se jima pridruži.

Med letom smo zbirale prostovoljne prispevke in članarino. Z zbranimi sredstvi smo med drugim pomagali ob požaru in pa težko preizkušeni družini v naši KS Temenica.

Hvala vsem, ki z denarnimi prispevki omogočate in podpirate naše delo! Prisrčna zahvala pa tudi gasilcem Temenica za pomoč pri prevozu hrane. Želimo si, da bi z dobrim sodelovanjem lahko učinkovito pomagali vsem, ki potrebujejo pomoč.

Nada Hribar 

Predsednica KORK Temenica

 

 

 

Podeli:

Donacija pomaranč

Od Fundacije Drevored smo tudi letos prejeli donacijo 500 kg krasnih pomaranč za ljudi v stiski iz Občine Grosuplje. Glede na zimo in viroze so prišle pomaranče pravi čas. V imenu prejemnikov iskrena hvala in vsem dobro zdravje!

Podeli:

Izobraževanje "Poskrbim zase"

Zahvaljujem se Rdečemu križu in vam, tudi v imenu gospe Milanke in gospe Pavle, ki smo se v decembru udeležile seminarja na Debelem rtiču.

Kot veste je bila tema "Poskrbim zase". Rdeči križ se močno zaveda, kako zelo pomembni so prostovoljci, hrbtenica te organizacije in kako zelo je potrebno, da imajo čim več različnega znanja in veščin zase ter za ljudi v stiskah, s katerimi se srečujejo.

Pri delavnicah smo se zbirali v različnih skupinah in si izmenjevali izkušnje. Potrebno je širiti dobre, pozitivne, saj te človeka osrečujejo, ga potrjujejo v njegovi koristnosti, dobi nov zagon po težki preizkušnji, odpravljajo se negativni vzorci … Pogovarjali smo se o različnih oblikah revščine pri nas in v svetu, o srečanju s smrtjo, kako povedati slabo novico, kako je po vsaki hujši intervenciji potreben razbremenilni pogovor z vodjo, strokovnjakom, reševalcem, ki pa mora biti nujno zaključen s humorjem in ga ne smemo nositi domov.

Če ali ko smo preveč izčrpani, moramo znati reči ne in nas mora nekdo nadomestiti. Če se kaj ni izteklo, kot smo pričakovali, si moramo znati reči: "Jaz sem naredil vse, kar je bilo takrat možno."

Pomembno je, da si izmenjujemo dobre, koristne prakse, da živimo vrednote in načela prostovoljca, ker dejanja naredijo več kot besede. Z dobrim zgledom bomo pritegnili tudi več mladih, saj si izbirajo vzornika in bi želeli biti tudi oni taki.

Upam, da sem vam vsaj malo uspela približati ta dva dneva našega druženja. Če bi imeli še kakšen dan več, bi si zagotovo izmenjali še več izkušenj, saj smo si imeli še toliko povedati!

Renata Globokar

Podeli:

Srečanje krvodajalcev KORK Muljava

V krajevni organizaciji RK Muljava smo v petek, 12. 1. 2018 pripravili redno vsakoletno krvodajalsko srečanje, na katerem smo podelili priznanja krvodajalcem jubilantom in se zahvalili zaslužnim prostovoljcem za njihovo delo. Srečanja se je udeležil tudi predsednik RKS - OZ Grosuplje gospod Franc Horvat.

Skupno je krvodajalska priznanja za različno število darovanja krvi in krvne plazme, prejelo pet krvodajalcev: Bregar Primož, Čandek Tanja in Šinkovec Gašper za 10x, Bregar Andrej za 25x in Sever Vinko za 90x darovano kri. Sever Vinko je naš največji krvodajalec, ki je rešil že mnogo življenj. Skupaj je daroval že več kot 36 litrov te življenjsko pomembne tekočine - krvi, za kar se mu vsi iskreno zahvaljujemo.

Vabimo, da tudi ti postaneš krvodajalec. V službi ti pripada prost dan. Zjutraj nekaj malega poješ in potem prideš na krvodajalsko akcijo. Tam izpolniš vprašalnik,  izmerijo ti pritisk in osebje te na odvzemu spremlja. Sproti ti povedo, kaj delajo. Samo mesto odvzema se razkužuje. Povedo ti veliko več stvari, na primer, da se plazmo lahko daruje vsakih 14 dni in da je odvzem drugačen. Pa tudi to, da ima kri rok trajanja in se zato včasih določeno krvno skupino zavrne, ker je krvi še dovolj na zalogi.
Na našem območju so terenske krvodajalske akcije organizirane dvakrat letno. Moški lahko kri darujejo vsake tri mesece, ženske pa vsake štiri mesece. Po odvzemu krvodajalcem ponudijo topel, sveže kuhan obrok. Na razpolago imamo tudi zelenjavo, sadje, topel napitek, sok in vodo.

V imenu Rdečega križa Grosuplje in vseh, ki jim je kri rešila življenje ali pomagala pri ozdravitvi se zahvaljujemo slavljencem, pa tudi vsem, ki ste v lanskem letu darovali kri, pa niste dobili priznanja.     

Stanka Šinkovec

 

Podeli:

Veseli december v Žalni

Delovno srečanje članov KORK Žalna: priprava za božično-novoletni obisk starejših oseb, invalidov, bolnih ali oseb s posebnimi potrebami

Delovno srečanje članov KORK Žalna: priprava za božično-novoletni obisk starejših oseb, invalidov, bolnih ali oseb s posebnimi potrebami

December je mesec veselega druženja in dobrega počutja. V tem mesecu smo polni pričakovanj in ustvarjalnosti. Je pa to tudi čas, ki ga namenimo prijateljem in družini, ko si podamo roke in voščimo vse najlepše. Člani KORK Žalna že vrsto let za božično - novoletne praznike, kot tudi za velikonočne, obiščemo in simbolično obdarimo približno 120 oseb. To so naši sokrajani: starejše osebe, invalidi, bolni ali osebe s posebnimi potrebami. Med letom pa ne pozabimo za njihove osebne praznike obiskati tudi naše najstarejše občanke in občane, ki štejejo 90 let in več, kot je  gospa Ivanka, ki je oktobra lani praznovala 101 leto. Z veseljem jih obiščemo na njihovih domovih ali v domovih za starejše občane.

Člani KORK Žalna se zahvaljujemo vsem, ki nam kakorkoli pomagate pri našem delovanju.

V letu 2018  vam želimo sreče, zdravja in polno drobnih, lepih vsakodnevnih radosti.

 

Tatjana Prijatelj Baranašič

Članica KORK Žalna

 

Podeli:
Znamka Aplikacija Daruj kri Telekom Slovenije Canon Revoz BESSY Anonimna e-prijava nasilja v družini Lek Pošta Slovenije NLB KRKA Tuš SKB NLB Vita Unicredit bank Luka Koper Si.mobil Petrol Mercator BSH BTC SAZAS Geoplin Medis MINT mitja Stopimo skupaj MDDSZ Sklad