RK Slovenije
Območno združenje Grosuplje

Taborska cesta 6
1290 Grosuplje

Tel: 01/78 11 630
       051/ 380-351
Faks: 01/78 11 631
E-mail: grosuplje.ozrk@ozrks.si
Sekretarka: Anica Smrekar
Predsednik: Matjaž Marinček

TRR: 02022-0016581140
 

Obiščite nas na Facebook-u

Tečaj prve pomoči za zaposlene

Tečaj prve pomoči za zaposlene bomo izvedli v petek, 10. 11. 2017 od 8.00 do 14.00 ure v prostorih Rdečega križa v gasilskem centru Grosuplje. Več informacij in prijave na 051380351 ali grosuplje.ozrk@ozrks.si

Podeli:

Prva pomoč na OŠ Brinje Grosuplje

Prikaz nujnih ukrepov prve pomoči na OŠ Brinje Grosuplje v soboto, 7.10.2017: v Grosupljem 15 skupin iz 2. in 3. triade, na POŠ Polica pa prva pomoč za najmlajše. Znanje bodo učenci lahko poglobili in nadgradili v krožku prve pomoči, ki bo letos začel delovati na OŠ Brinje. Vabljeni k prijavi!

Podeli:

Vabilo na tečaje PP

Zbiramo prijave za tečaje PP za zaposlene in za 70-urni tečaj bolničarje. Informacije na 051 380 351 ali grosuplje.ozrk@ozrks.si

Podeli:

PRVA POMOČ ZA BODOČE VOZNIKE MOTORNIH VOZIL

TEČAJ: V SREDO, 21. 6. IN ČETRTEK, 22. 6. 2017 OD 16.00 DO 20.00 V PROSTORIH RDEČEGA KRIŽA V PRVEM NADSTROPJU GASILSKEGA CENTRA NA GASILSKI CESTI 6 V GROSUPLJEM (VHOD Z DESNE STRANI).

IZPIT: V PONEDELJEK, 26. 6. 2017 OB 16. URI.

PRIJAVE Z NASLOVOM, ROJSTNIMI PODATKI IN TEL.  ŠT. SPREJEMAMO NA TEL. ŠT. 01 7811 630, 051 380 351 ALI NA E-NASLOVU: grosuplje.ozrk@ozrks.si DO PONEDELJKA, 19. 6. 2017 ALI PO DOGOVORU.

CENA TEČAJA  JE 28,72 €, IZPITA PA 55,64 €. POTREBNO JE PREDHODNO PLAČILO NA TR: 0202 2001 6581 140, SKLIC : 00 2017, NAMEN: TEČAJ PP IN IME KANDIDATA.

Podeli:

Božiček za en dan in donacija hrane

Najdaljša noč, megla, temačnost, a vendar toliko luči dobrote: 250 otrok je prejelo darilo od Božička za en dan - kakšno veselje in hvaležnost, tudi nekaj solz in ganjenosti. In včeraj še velika donacija hrane in higienskih sredstev od podjetnika iz okolice Grosupljega. Hvala vsem, ki z dobroto razsvetljujete temo.

Podeli:

PROŠNJA ZA POMOČ PO POŽARU

27. 11. 2017 je prišlo do požara na hiši družine Gregorin v Spodnji Dragi pri Ivančni Gorici. Družina šteje 4 člane, mlajši sin pa je srednješolec. Mansarda, kjer so spalni prostori, je popolnoma uničena in neuporabna (poškodovano je ostrešje, električna napeljava, stene, strop, toplotna izolacija, belež, notranja oprema). Škoda po nestrokovni oceni znaša 10.000,00 €. Hiša žal ni bila zavarovana. Družina ima dohodke za normalno življenje, vendar pa odplačujejo kredit za odkup polovice hiše ter prenovo hiše, ki sicer ni bila primerna za bivanje.

Krajani so takoj priskočili na pomoč, očistili pogorišče in zasilno pokrili streho. Obnovo bodo nadaljevali spomladi, ko bodo zbrali dovolj sredstev.

Pomagate lahko z nakazilom na: SI56 0202 2001 6581 140, s sklicno številko: 00 2711-2017, namen: POŽAR GREGORIN

Za pomoč se vam že vnaprej zahvaljujemo.                                               

 

 

 

Podeli:

Prva pomoč za delovne organizacije

Tečaj prve pomoči za delovne organizacije bomo izvedli v ponedeljek, 18. 12. 2017 od 8.00 do 14.00 ure v Gasilskem centru Grosuplje (Gasilska cesta 6) v prostorih Rdečega križa (vhod z desne strani stavbe).
Cena zanaša 87,50 € na tečajnika in je enotna za celo Slovenijo. 
Za prijavo nam posredujte priimek, ime, rojstni datum in celoten naslov kandidatov ter naročilnico, na osnovi katere bomo po opravljenem tečaju izstavili račun. Tečajniki prejmejo potrdilo, ki velja 5 let.

Podeli:

Srečanje starejših v škocjanu

Na hladno decembrsko soboto, 2.decembra, se je v Krajevni skupnosti Škocjan odvilo že tradicionalno srečanje starostnikov. V organizaciji Krajevne skupnosti, Karitasa in Rdečega križa, so jih toplo pričakali predsednik RKS - Območnega združenja Grosuplje Franc Horvat, predsednica KORK Škocjan Darinka Virant ter zastopnik Krajevne skupnosti Škocjan Aleš Pečjak. S pomočjo prostovoljk Rdečega križa, ki so bile nepogrešljiv del srečanja, je prijetno druženje ob polni mizi sladkih in slanih dobrot potekalo v res slavnostnem vzdušju. Za trenutek je soba pastoralnega centra, kjer že nekaj let poteka srečanje, postala skoraj pretesna, a to nikakor ni motilo prisotnih. Razposajen duh je združeval zbrane, med katerimi ni manjkal niti najstarejši med vabljenimi, 92 letni Slavko Ponikvar. 

Organizatorji decembrskega srečanja so vsem zbranim zaželeli predvsem veliko zdravja in izrazili zadovoljstvo, da se tradicionalnega druženja vsako leto udeleži res lepo število starostnikov. Župnik Janez Selan je dodal, da si želi, da jih bo druženje ob tej obloženi mizici pogrelo in še bolj povezalo med sabo. Večer se je nadaljeval ob klepetu ter obujanju spominov in zaključil ob obljubi, da se naslednje leto ponovno snidejo. Vsako leto nas takšna srečanja in druženja opomnijo, kako pomemben je pozitiven duh povezovanja v lokalni skupnosti in kako malo je včasih potrebno, da popestrimo dan posameznikom, ki potrebujejo stisk tople roke in spodbudno besedo. Ob odhodu je vsak obiskovalec dobil darilo, adventni venček in knjižico.

Darinka Virant

Podeli:

SREČANJE STAREJŠIH V KS ŠT. JURIJ

V soboto, 25. 11. 2017 popoldan, je v dvorani Kulturnega doma v Mali vasi, potekalo že peto leto zapovrstjo tradicionalno srečanje starejših, bolnih in invalidnih oseb. Vabilu organizatorjev Krajevne skupnosti Št. Jurij in Krajevne organizacije rdečega križa Št. Jurij se vsako leto odzove več starejših. Na začetku srečanja je bil kulturni program, v katerem so nastopili otroci iz podružnične osnovne šole Št. Jurij s pesmijo, recitalom in skečem. Sledil je nastop mladih harmonikašev Aljaža in Dominika, Folklorne skupine Sv. Mihaela iz Grosuplja ter ansambla Kvinta. Razgretim srcem in nasmehu na obrazu je sledila pogostitev s prigrizki, pecivom, kozarcem rujnega ali soka ter kramljanje s sosedi, sovaščani in krajani naše krajevne skupnosti do poznih popoldanskih ur. Člani Sveta krajevne skupnosti s predsednico sveta so obiskovalce skromno obdarili, ob koncu pa si voščili vesele praznike in srečno v letu 2018 ter, da se prihodnje leto zopet snidemo.

Franc Horvat

Podeli:

Dobrodelna prireditev Z roko v roki - KORK Žalna

V nedeljo, 19. novembra 2017, je v Kulturnem domu Žalna potekala tradicionalna dobrodelna prireditev Z roko v roki. Prireditve se je udeležilo veliko število gledalcev, ki so dvorano kulturnega doma napolnili do zadnjega kotička.

V naši okolici je veliko nadarjenih oseb, zato se nam zdi pomembno, da imajo priložnost nastopanja na tej prireditvi. Na naše povabilo so se z veseljem odzvali:   Otroški pevski zbor  Sv.Lovrenca, otroci vrtca Kobacaj iz Grosuplja, otroci podružnične šole Žalna - (skupaj 115 otrok), Mladinska folklorna skupina Račna, Moški pevski zbor Samorastnik, dramska skupina Gledališče pod mostom, Skupina mladih harmonikarjev in Klapa Lavanda.

Med obiskovalci prireditve so bili tudi gostje župan dr. Peter Verlič, direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar, predsednik RKS Območnega združenja Grosuplje Franc Horvat, občinski svetnice in svetniki, predsednica Krajevne skupnosti Žalna Danijela Pirman in domači župnik Andrej Šink.    

Našemu vabilu se je odzval poseben gost  - poslanec Državnega zbora RS Janez Janša.  Veseli smo za vse, da so se z veseljem odzvali našemu vabilu. Vsebina prireditve je glasba, recitacija, ples, igra… je zabavna, s pridihom humanitarnosti. Dve urni program - kolikor je prireditev trajala, je s pestro vsebino razveseljeval obiskovalce. Člani KORK Žalna (14 prostovoljcev) smo zadovoljni in veseli, da se je delo nas vseh pri organiziranju in pripravi prireditve obrestovalo s pogledom na vesele, nasmejane  obraze v dvorani. S prostovoljnimi prispevki zbranimi na prireditvi, bomo pomagali ljudem v naši okolici, ki potrebujejo pomoč.

Tatjana Prijatelj Baranašič

Več na:

-          Članek: http://grosuplje.si/objava/110752  

-          Video: https://www.youtube.com/watch?v=Y-C4uGf7qDk

Podeli:

Srečanje starejših v novi šoli na Polici

Tudi starejši krajani so težko pričakovali novo šolo in so veseli in ponosni na tako pomembno pridobitev za kraj. To so pokazali tudi z veliko udeležbo na srečanju starejših v novi šoli, ki se ga je v nedeljo, 19. novembra 2017 popoldne udeležilo veliko več povabljenih kot prejšnja leta, kar okrog petdeset starostnikov. Velike udeležbe smo bili veseli organizatorji – Krajevna organizacija RK Polica, pa tudi učenci in učiteljice podružnične osnovne šole, ki so za goste pripravili prisrčen program. Poleg vodje POŠ Polica Marije Podvršič so udeležence pozdravili predsednik KS Polica Mitja Gioahin, v imenu KORK Polica Jožica Steklačič in sekretarka RKS - OZ Grosuplje Anica Smrekar. Po kulturnem programu nam je ga. Marija Podvršič razkazala novo šolo, ki so se je, za svoje vnuke in pravnuke, zelo razveselili in občudovali njeno lepoto in prostornost tudi starejši krajani. Ob pogostitvi smo veselo zapeli in si zaželeli, da se drugo leto spet srečamo.

Hvala vsem, ki so srečanje pripravili, otrokom, staršem in učiteljicam za nastop in gostoljubje, Krajevni skupnosti Polica za finančno pomoč pri pogostitvi in obdaritvi ter vsem za dobro voljo in veselje, ki smo si ga na srečanju podelili.

 

Podeli:

Tečaj prve pomoči za delovne organizacije

Zbiramo prijave za tečaj prve pomoči za zaposlene, ki ga bomo izvedli sredi decembra, če bo dovolj prijav. Prijavite se čim prej po elektronski pošti: grosuplje.ozrk@ozrk ali na telefon: 051380351.

Podeli:

Srečanje starejših v Grosupljem

Prostovoljke Krajevne organizacije RK Grosuplje vsako leto v novembru pripravijo srečanje, na katero povabijo starejše, bolne, invalidne, osamljene in tiste, ki jih redko kdaj povabijo na kako praznovanje. V temnih in turobnih dneh novembra namreč še bolj potrebujemo ob sebi prijazne in dobrohotne ljudi.

Letošnje srečanje je potekalo v petek, 17. novembra popoldne v Osnovni šoli L. Adamiča v Grosupljem. Veliko število krajanov je najprej prisluhnilo narodnim pesmim v izvedbi ženskega pevskega zbora Lastovke. Ljudski pevci s Police so zapeli prijetne domače pesmi in nasmejali udeležence z opravljivimi novicami, občudovali pa smo tudi tri odlične harmonikarje – učence Glasbene šole Lipičnik.

Zbrane sta pozdravila predsednik RKS – OZ Grosuplje Franc Horvat in predsednica KORK Grosuplje Milena Mušič, povezovala pa novinarka TV Slovenija Nataša Markovič.

Kulturnemu programu je sledila obilna večerja, ki so jo pripravile kuharice šole. Za vse udeležence so prostovoljke napekle drobno pecivo in ročno izdelale voščilnice z dobrimi željami za prihajajoče praznike in novo leto.

Podeli:

Vabilo

NA SREČANJE STAREJŠIH, BOLNIH, INVALIDNIH IN OSAMLJENIH KRAJANOV, KI BO:

v petek, 17. 11. 2017 ob 16. uri v avli Osnovne šole Louisa Adamiča na Tovarniški cesti 14 v Grosupljem. Organizator: Krajevna organizacija Rdečega križa Grosuplje

v nedeljo, 19. novembra 2017 ob 15. uri v prostorih nove Osnovne šole na Polici. Organizator: Krajevna organizacija Rdečega križa Polica v  sodelovanju z Podružnično osnovno šolo Polica

v soboto, 25. 11. 2017 ob 15. uri v Kulturnem domu v Mali vasi. Organizator: Krajevna organizacija Rdečega križa in Krajevna skupnost St. Jurij.

v soboto, 2. 12. 2017 ob 15. uri v Pastoralnem centru Škocjan pri Turjaku. Organizator: Krajevna organizacija Rdečega križa Škocjan, Župnijska Karitas in Krajevna skupnost Škocjan.

v nedeljo, 19. 11. 2017 ob 14. uri v Kulturnem domu Žalna DOBRODELNA PRIREDITEV Z ROKO V ROKI Organizator: Krajevna organizacija Rdečega križa Žalna

Podeli:

DROBTINICA NA VIDMU - drobtinica sreče za naše otroke

Vsako leto v oktobru, ob svetovnem dnevu hrane, organiziramo zbiranje prostovoljnih prispevkov za pomoč otrokom naše šole. Letos je ta akcija potekala v soboto 14. oktobra dopoldne. Dogodek pripravimo prostovoljci KORK Dobrepolje skupaj z lokalno trgovino (Spar Partner Videm), kjer so nam za nekaj uric odstopili prostor in v okviru dogovora med RKS in podjetjem Spar tudi preskrbeli kar nekaj zapeljivih hlebcev kruha. Hvala vsem.

Hvala pa predvsem tistim, ki so se ustavili ob našem nabiralniku in darovali za boljši danes naših otrok. Ne gledamo koliko kdo da, veseli smo vsakega prispevka, letos smo na Vidmu v pičlih petih urah nabrali skoraj 400 €, pri OZ RKS Grosuplje se je nabralo skupaj več kot 2.000,00 €.

Kdor nima ali ne more dati ga razumemo, nas pa lahko vsaj pozdravi, vpraša za kaj smo tam, no nekateri pogledajo vstran in oddirjajo iz trgovine, kot bi jih preganjala davkarija. Najlepše je, ko starši, ki pridejo v trgovino z otrokom, njemu dajo denar in on obdari naš nabiralnik. Obenem otroku povedo, da je to za tiste, ki morda nimajo in kar je še huje za tiste, ki morda skrivajo svojo stisko. Tako otrokom od malega vzbudimo socialni čut, ki je še kako potreben v tej podivjani potrošniški družbi. Letos so se ponekod v Sloveniji  "drobtinici" priključile šole in tudi mi bomo poskušali v naslednjem letu akcijo razširiti predvsem na mlade.

Tako zbrana sredstva gredo vsako leto v OŠ Dobrepolje, prejšnja leta predvsem za prehrano otrok, katerih starši tega stroška niso zmogli, zdaj verjetno za šolo v naravi in podobno, o tem odločajo na šoli, oz. na šolskem skladu. Za dvomljivce je o predanih sredstvih in porabi na voljo vsa dokumentacija.

Prostovoljci smo z veseljem namenili svoje sobotno dopoldne za dobrodelno akcijo, še enkrat hvala vsem, ki ste pomagali in se vidimo ob katerem od naslednjih dogodkov.

 

                                                                       Za KORK Dobrepolje

                                                                       Zora Korošec-Koruza

Podeli:

Tečaj prve pomoči za zaposlene

Tečaj prve pomoči za zaposlene bomo izvedli v petek, 10. 11. 2017 od 8.00 do 14.00 ure v prostorih Rdečega križa v gasilskem centru Grosuplje. Več informacij in prijave na 051380351 ali grosuplje.ozrk@ozrks.si

Podeli:

Krvodajalska akcija

S hvaležnostjo in ponosom sporočamo, da se je štiridndvne krvodajalske akcije od 23. do 26. oktobra v Grosupljem, Dobrepolju, Šentvidu pri Stični in Ivančni Gorici udeležilo 414 krvodajalcev. Njim in vsem, ki darujete kri na Zavodu za transfuzijo v Ljubljani se iskreno zahvaljunemo! Hvala tudi Občini Grosuplje in vsem šolam za prostor, vsem prostovoljcem za pomoč, Gostišču Krpan pa za veliko toplega čaja, s katerim so se krvodajalci pogreli in nadomeščali z darovano krvjo izgubljeno tekočino.

Podeli:

Vseslovenski sejem

Na vseslovenskem sejmu so sodelovali tudi prostovoljci RKS - OZ Grosuplje: Saša z meritvami krvnega sladkorja in tlaka ter bolničarja PP Klara in Uroš s prikazom oživljanja.

Podeli:

Drobtinica

Drobtinica je danes odlično uspela, saj ste v Grosupljem, Ivančni Gorici in na Vidmu-Dobrepolje darovali skupaj 2000 €. Preko šolskega sklada bomo pomagali učencem na domačih osnovnih šolah. Ponosni smo na 17 prostovoljk in 3 prostovolce, ki so sobotno dopoldne posvetili zbiranju pomoči za otroke v stiski. Vsem velika zahvala!

Podeli:

Prva pomoč na OŠ Brinje Grosuplje

Prikaz nujnih ukrepov prve pomoči na OŠ Brinje Grosuplje v soboto, 7.10.2017: v Grosupljem 15 skupin iz 2. in 3. triade, na POŠ Polica pa prva pomoč za najmlajše. Znanje bodo učenci lahko poglobili in nadgradili v krožku prve pomoči, ki bo letos začel delovati na OŠ Brinje. Vabljeni k prijavi!

Podeli:

Povezovalci na izletu z ladjico

Dolgo načrtovani izlet z ladjico po Ljubljanici za člane skupine Povezovalnica se je uresničil v včerajšnjem sončnem popoldnevu.

Podeli:

Podelitev priznanj krvodajalcem KORK Šentvid

V petek, 20. septembra 2017 je 17 krvodajalcev jubilantov prejelo priznanja v Šentvidu pri Stični. Vsem iskreno čestitamo!

Podeli:

Izlet krvodajalcev in prostovoljcev RKS – Območnega združenja Grosuplje

Na lepo sončno soboto, 30. septembra 2017 se je en avtobus krvodajalcev in prostovoljcev RKS – OZ Grosuplje odpeljal na izlet proti Primorski. Najprej smo se ustavili v Lokvi na Krasu, kjer smo se okrepčali z rogljički, dar pekarne DON DON, potem pa si ogledali vojaški muzej Tabor. Ob zanimivi razlagi smo si ogledali množico eksponatov predvsem iz prve in druge svetovne vojne. Zelo pa so nas  pritegnile tudi freske v tamkajšnji cerkvi, ki jo je leta 1942 poslikal rojak iz Dobrepolja Tone Kralj. S svojo umetnostjo se je v tej in še mnogih cerkvah na Primorskem boril prosti fašizmu, nacizmu in komunizmu. Svetopisemske prizore je naslikal tako, da je slabe in zlobne like oblekel v barve italijanske zastave, dobre in trpeče pa v barve slovenske trobojnice.

Na Debelem Rtiču nam je vrtnarka Nataša razkazala park in predstavila najbolj tipične mediteranske rastline, za vsakega pa je pripravila tudi dišeči šopek iz mirte, lovorja in rožmarina. Po kosilu smo se skozi Trst in mimo gradu Miramar odpeljali do Sesljana, kjer so bolj športni začeli Rilkejevo pot, ostali pa smo jih pričakali na pečini ob gradu Devin. Občudovali smo sinjino morja in se pustili božati nežnemu vetriču. Nazadnje smo obiskali še Sredipolje - veličastno kostnico 100.187 italijanskih vojakov in ene same ženske - bolničarke, ki so v prvi svetovni vojni padli na kraškem bojišču soške fronte. Koliko nesmiselnega trpljenja in koliko mladih življenj so terjale vojne! Odhajali smo z upanjem in željo, da bi se podobne morije nikoli več ne ponovile.

Podeli:

KORK Ivančna Gorica na krompirjevem prazniku

Tudi letos smo se odzvali in sodelovali na prazniku krompirja z merjenjem krvnega tlaka in sladkorja v krvi. Odziv obiskovalcev je bil glede na slabo vreme kar velik, saj je bilo opravljenih 51 preventivnih meritev, od tega sta imela le dva obiskovalca precej povečan sladkor v krvi in sta bila napotena, da v naslednjih dneh ponovno preverita raven sladkorja v krvi pri osebnem zdravniku.
Za izvajanje meritev se zahvaljujemo prostovoljkama diplomirani medicinski sestri Tamari Grozde in Iris Grozde, ki je tehnik laboratorijske medicine. Hvala tudi za prostovoljne prispevke, ki jih bomo namenili za nakup materiala za naslednje meritve. Zahvaljujemo se organizatorjem, ki so nam kljub slabemu vremenu in prostorski stiski uredili suh kotiček.

za KORK Ivančna Gorica
Stanka Pajk

Podeli:

Vabilo na tečaje PP

Zbiramo prijave za tečaje PP za zaposlene in za 70-urni tečaj bolničarje. Informacije na 051 380 351 ali grosuplje.ozrk@ozrks.si

Podeli:

Izpiti iz prve pomoči v Ivančni Gorici

Izpiti iz prve pomoči za bodoče voznike motornih vozil bodo v torek, 19. 9. 2017 ob 16. uri v učilnici avtošole ZŠAM Ivančna Gorica. Informacije in prijave na RKS - OZ Grosuplje: 051 380 351 ali: grosuplje.ozrk@ozrks.si Potrebna je predhodna prijava in plačilo

CENA IZPITA JE 55,64 €. POTREBNO JE PREDHODNO PLAČILO NA TRR: 0202 2001 6581 140, SKLIC : 00 2017, NAMEN: IZPIT PP IN IME KANDIDATA.

Podeli:

Vabilo na koncert RKS

RDEČI KRIŽ SLOVENIJE VABI NA 10. DOBRODELNI KONCERT

V SOBOTO, 23. 9. 2017 OB 20. URI V GALLUSOVI DVORANI CANKARJEVEGA DOMA. Z NAKUPOM VSTOPNICE (15,00 €) BOSTE DAROVALI ZA PREHRANSKE PAKETE  IN LETOVANJE OTROK.

Ob spremljavi Policijskega orkestra bodo nastopili: Helena Blagne, Dejan Obvezna smer, San di Ego, Nuša Derenda, Aleksander Mežek, Žiga Rustja, Neisha, Gušti, Sandra, Alenka Godec, Gašper Mihelič 2B, Kristina Oberžan, Irena Tratnik Dosso in Jerica Mrzel.

Prijave in informacije na: RKS - OZ Grosuplje, Taborska 6, ali po telefonu 01/7811 630 ali

051 380 351. Zagotovljen bo brezplačen avtobusni prevoz ob 18.35 z avtobusne postaje Ivančna Gorica in ob 19.00 z avtobusne postaje Grosuplje.

 

Podeli:

Podelitev priznanj krvodajalcem iz KORK Višnja Gora

V petek, 8. septembra 2017 je Krajevna organizacija Rdečega križa Višnja Gora v Mestni hiši pripravila slavnostno podelitev priznanj krvodajalcem jubilantom. Srečanja se je udeležil tudi predsednik RKS - OZ Grosuplje Franc Horvat, ki je vse navzoče najprej lepo pozdravil, posebej pa se je zahvalil krvodajalcem za plemenito poslanstvo. Skupaj z novo predsednico Jožefo Zupanc in Alenko Kastelic, so krvodajalcem podelili priznanja. Med 26 povabljenimi krvodajalci jubilanti je najvišje priznanje za kar 60 krat darovano kri prejel Franc Pucihar.

Srečanje so popestrili Višnjanski fantje pod vodstvom gdč. Maje Škufca, harmonikar g. Jure Omahen ter voditeljica srečanja gdč. Karmen Gorše. Vsem se iskreno zahvaljujemo.

VSEM KRVODAJALKAM IN KRVODAJALCEM ISKRENE ČESTITKE IN ZAHVALA!

Ker "TUDI VAŠA KRI LAHKO REŠUJE ŽIVLJENJA!"vabljeni na krvodajalsko akcijo, ki bo 26. oktobra v Ivančni Gorici.

                                                                                                                             KORK VIŠNJA GORA

Podeli:

Vabilo na jesensko krvodajalsko akcijo

V PONEDELJEK, 23. 10. 2017  OD 7. DO 13. URE V DRUŽBENEM DOMU NA TABORSKI CESTI 1 V GROSUPLJEM

V TOREK, 24. 10. 2017 OD 7. DO 12. URE V OSNOVNI ŠOLI DOBREPOLJE, VIDEM-DOBREPOLJE  

V SREDO, 25. 10. 2017  OD 7. DO 12. URE V  OSNOVNI ŠOLI FERDA VESELA V ŠENTVIDU PRI STIČNI

V ČETRTEK, 26. 10. 2017  OD 7. DO 13. URE V  SREDNJI ŠOLI JOSIPA JURČIČA V IVANČNI GORICI


S seboj prinesite osebni dokument s fotografijo.

SKUPAJ REŠUJMO ŽIVLJENJA!

 

Podeli:

Meritve krvnega sladkorja in tlaka

Vabljeni, da si izmerite krvni sladkor in tlak na stojnici RKS – OZ Grosuplje v soboto, 16. 9. 2017 med 9.00 in 11.30 na prazniku krompirja na tržnici v Ivančni Gorici in na prireditvi Grosuplje v jeseni v drevoredu v Grosupljem, kjer boste poleg meritev lahko obnovili tudi znanje prve pomoči.

Podeli:

9. SEPTEMBER – SVETOVNI DAN PRVE POMOČI

RKS – OZ Grosuplje se za širjenje znanja prve pomoči zahvaljuje vsem svojim predavateljem in bolničarjem prostovoljcem – članom ekip prve pomoči RKS – OZ Grosuplje. V svoje vrste vabimo še nove prostovoljce. Prijave in informacije na 051 380 351 ali grosuplje.ozrk@ozrks.si.

Podeli:

Večer odprtih src v Zagradcu

Tretje leto zapored so se Krajevna skupnost Zagradec, Župnija Zagradec, Društvo upokojencev Ivančna Gorica in Krajevni organizacija Rdečega križa Zagradec z roko v roki odločili razveseliti starostnike in jim popestriti njihov vsakdan. Prireditev Večer odprtih src se je 25. avgusta pričela popoldne v zagraški cerkvi, kjer je domači župnik Sašo Kovač daroval sveto mašo, nadaljevala pa zgodaj zvečer pred kulturnim domom Zagradec, kjer je bilo srečanje in pogostitev vseh navzočih. V kulturnem sporedu je najprej nastopil zagraški otroški pevski zbor, ki je požel zaslužen aplavz, za njim pa Mitja Bukovec iz ansambla Mavrica, ki je z igranjem starejšim všečne glasbe navdušil udeležence.
Prisotne smo nagovorili Biljana Gartner, predsednica Krajevne skupnosti Zagradec, župnik Sašo Kovač in Matjaž Marinček, predsednik KO RK Zagradec in Društva upokojencev Ivančna Gorica. Mirjana Jarc, predstavnica RKS za odnose z javnostmi je v pogovoru poudarila, da gre za zgledno sodelovanje štirih dejavnikov, kar ni pogosta, je pa vsekakor dobrodošla in učinkovita praksa.
Nepogrešljiv je bil prispevek prostovoljk Rdečega križa, ki so pridno in spretno poskrbele, da nihče od prisotnih ni ostal niti lačen niti žejen.


Besedilo in foto: Matjaž Marinček

Podeli:

KORK Višnja Gora na Aninem sejmu

Stojnica Rdečega križa na Aninem sejmu v Višnji Gori - veliko zanimanje za meritve krvnega sladkorja in tlaka.

Podeli:

Morske dogodivščine na Debelem rtiču

Rdeči križ Slovenije - Območno združenje Grosuplje je že 21. leto zapored organiziralo zdravstveno, socialno in samoplačniško letovanje otrok. Letos se je iz občin Grosuplje, Ivančne Gorica in Dobrepolje letovanja udeležilo 177 otrok s 16 vzgojitelji, pedagoško vodjo in pomočnico pedagoške vodje.  

Vroče poletne dni so preživljali v morju in bazenu, raziskovali morsko obalo, se preizkusili v igranju nogometa, odbojke na mivki in košarke ter odkrivali deželo škratov v borovem gozdičku. V petek so odšli na izlet z ladjico v Izolo, kjer so se posladkali z odličnim sladoledom.

Popoldneve so si krajšali z različnimi ustvarjalnimi in gibalnimi delavnicami. Pletli so zapestnice, ustvarjali morske slike iz naravnih materialov, izdelovali živali iz papirnatih krožnikov in knjižne kazalke, risali na morske kamne in s kredami okrasili rtiške poti. Spoznali so osnove pilatesa in plesa, se igrali socialne igre ter osvežili osnove prve pomoči. V vsakodnevnih pogovornih delavnicah so dobili odgovore na najstniška vprašanja. Ob večerih so se udeležili miss in mistra Debelega rtiča, pokazali svoje talente, se našemili v najbolj odštekan stil, tekmovali v kvizu Male sive celice, kjer so zasedli prvo mesto in poplesavali ob poletnih ritmih vse do trde teme.

Otroci so doživeli nepozabne počitnice, kjer so spoznali veliko novih prijateljev, s katerimi so stkali pristne vezi.

Tina Čampa in Urša Koritnik, pedagoški vodji letovanja

 

Podeli:

Pomoč ob začetku novega šolskega leta

Tudi letos smo se v krajevni organizaciji Rdečega križa Ivančna Gorica odločili, da pomagamo socialno ogroženim družinam pri nakupu šolskih potrebščin. Skupen znesek pomoči je 400 evrov v bonih papirnice Praznik in trgovine Kašča in so namenjeni zgolj nakupu šolskih potrebščin. V soboto, 15. julija smo pripravili tudi zbiranje šolskih potrebščin v Tuš marketu in Mercator centru v Ivančni Gorici. Odziv kupcev je bil dober, saj smo zbrali večje število zvezkov, barvic, voščenk itd.. Zahvaljujemo se vsem, ki ste darovali. Za donacijo potrebščin se zahvaljujemo še papirnici Praznik in trgovini Kašča. Hvala tudi Tušu in Mercatorju za prostor. Otrokom in staršem želimo prijeten začetek šolskega leta, ki ste ga s svojo dobrodelnostjo tudi malo polepšali.​

Stanka Pajk

KORK Ivančna Gorica

Podeli:

Letovanje otrok

V Mladinskem zdravilišču in letovišču na Debelem Rtiču letuje letos 177 otrok našega območja; iz Občine Dobrepolje 17, Grosuplje 75 in Ivančna Gorica 85 otrok, ki jih spremlja 19 vzgojiteljev. Imajo krasno vreme, sproščeno in veselo vzdušje in veliko se dogaja. Vzgojitelji so pripravili zanje zelo raznolike delavnice: ustvarjali so ribe in hobotnice iz papirja, barvali kamne, izdelovali so zapestnice, drugi so risali s kredami, v senci pod borovci je potekala delavnica pilates, fantje so imeli pogovore z Juretom, nekateri so počivali, vadili so nujne ukrepe prve pomoči, ob večerih pa imajo plese in zabavne prireditve. Vsem pošiljajo sončne in slane pozdrave.

Podeli:

Morje za en dan

Poln avtobus razigranih izletnikov se je v torek, 20. junija iz Grosuplja odpeljal proti Debelemu Rtiču. Večina od njih si zelo redko lahko privošči kak izlet, kaj šele počitnice, zato so se z veseljem odzvali na povabilo, da gredo z nami na morje za en dan, ki smo ga na pobudo prostovoljke RKS – OZ Grosuplje Milene Mušič letos pripravili že tretjič. Med prejemniki pomoči v hrani, obleki ali plačilu kake nujne položnice je opazila veliko željo, da bi tudi oni lahko vsaj kak dan uživali na morju.

Letos smo doživeli pravi vroč poletni dan, prijetno vzdušje, morje in lepote slovenske obale pa so vsaj za kratek čas pregnale misli na bolezen, finančne skrbi in druge preizkušnje.

Na počivališču smo najprej pozajtrkovali ali pomalicali rogljičke in žepke, ki jih je podarila Pekarna DON DON d.o.o.,  v Izoli pa smo si najprej privoščili sladoled ali kavico, se sprehodili po obali, sedli na klopce v senci oleandrov, palm in začutili pravo počitniško vzdušje. Na Debelem Rtiču smo imeli kosilo, po njem pa predstavitev razvoja in poslanstva Mladinskega zdravilišča in letovišča Rdečega križa Slovenije – Debeli Rtič, ki pod sloganom: Tam kjer rastejo sanje v čudovitem okolju pripravlja odlične programe za otroke in mlade, med letom pa tudi za ostale goste. Prišlo je na vrsto težko pričakovano namakajo v morju ali druženje pod borovci na obali.

Z nami je bil gospod, ki je s pomočjo dveh bergel potreboval 45 minut, da je počasi prišel z drugega konca Grosuplja na avtobusno postajo. Oseminštiridesetletna Milena nam je ob postanku avtobusa povedala, da se počuti kot v osnovni šoli, ko je bila s sošolci na izletu. Morja pa še nikoli ni videla! In posebno se je veselila, da je videla Debeli Rtič, kamor hodijo njeni otroci že več let na morje z RKS – OZ Grosuplje.

Tega izjemnega izleta ne bi mogli pripraviti brez donatorjev: Fundacija Drevored je letos že tretjič plačala prevoz avtobusa, kosilo in sladoled pa so omogočili Občina Grosuplje, Milšped d.o.o., Belimed d.o.o. in prostovoljni prispevki udeležencev. Vsem se iskreno zahvaljujemo in prosimo, da nas podprete tudi naslednje leto.

Podeli:

PRVA POMOČ ZA BODOČE VOZNIKE MOTORNIH VOZIL

TEČAJ: V SREDO, 21. 6. IN ČETRTEK, 22. 6. 2017 OD 16.00 DO 20.00 V PROSTORIH RDEČEGA KRIŽA V PRVEM NADSTROPJU GASILSKEGA CENTRA NA GASILSKI CESTI 6 V GROSUPLJEM (VHOD Z DESNE STRANI).

IZPIT: V PONEDELJEK, 26. 6. 2017 OB 16. URI.

PRIJAVE Z NASLOVOM, ROJSTNIMI PODATKI IN TEL.  ŠT. SPREJEMAMO NA TEL. ŠT. 01 7811 630, 051 380 351 ALI NA E-NASLOVU: grosuplje.ozrk@ozrks.si DO PONEDELJKA, 19. 6. 2017 ALI PO DOGOVORU.

CENA TEČAJA  JE 28,72 €, IZPITA PA 55,64 €. POTREBNO JE PREDHODNO PLAČILO NA TR: 0202 2001 6581 140, SKLIC : 00 2017, NAMEN: TEČAJ PP IN IME KANDIDATA.

Podeli:

Teden RK

Vsako leto med 8. in 15. majem obeležujemo teden Rdečega križa. Vabimo vas na dan odprtih vrat, ki bo potekal v torek, 9. 5. 2017 od 9. do 11.30 v galeriji knjižnice Grosuplje, kjer bomo izvajali preventivne meritve krvnega sladkorja in tlaka, obnovili najnujnejše ukrepe prve pomoči in predstavili našo skupino Povezovalnica. Veseli bomo vsakega obiskovalca!

Dobrodelni koncert ansambla Štrukelj s pevko Katarino za KORK Struge in prikaz nujnih ukrepov PP (oživljanje, položaj za nezavestnega, hude krvavitve) v podružnični osnovni šoli Struge v petek, 12. 5. 2017 ob 18. uri.

VABI NA PREDAVANJE IN DELAVNICO NA TEMO TEMELJNI POSTOPKI OŽIVLJANJA (TPO) IN UPORABA AVTOMATSKEGA EKSTERNEGA DEFIBRILATORJA (AED), KI BO V PETEK, 19. 5. 2017, OB 18. URI V KRAJEVNI KNJIŽNICI NA VIDMU.

Predavanje oziroma demonstracija z delavnico, v okviru katere se boste urili v oživljanju in uporabi avtomatskega defibrilatorja  je namenjena vsem, ki si želite znanje za pomoč sočloveku. Starostne omejitve ni, kajti pomaga lahko vsakdo!

Življenje je dragoceno. Pridi tudi ti.

Podeli:

TERMIN ZDRAVSTVENEGA LETOVANJA OTROK IN KOLONIJE 2017:

9 DNI – OD 15. 7. DO 24. 7. 2017

7 DNI – OD 17. 7. DO 24. 7. 2017

Razpis, prijavnica in navodila so na spodnjih povezavah.

Podeli:

RAZPIS ZA VODITELJE IN PEDAGOŠKEGA VODJO NA ZDRAVSVENEM LETOVANJU IN KOLONIJI OTROK NA DEBELEM RTIČU 2017

Rdeči križ Slovenije - Območno združenje Grosuplje organizira na Debelem Rtiču devetdnevno zdravstveno letovanje otrok od 15. 7. DO 24. 7. 2017 in sedemdnevno zdravstveno letovanje ter kolonijo od 17. 7. DO 24. 7. 2017

K sodelovanju vabimo prostovoljce/ke za vodenje skupin otrok in mladih v starosti od 5 do 19 let. Kandidati morajo izpolnjevati naslednje pogoje:

- starost najmanj 20 let

- študentje in diplomanti pedagoške, zdravstvene ali druge ustrezne smeri

- izkušnje pri delu z otroki

- znanje osnovnih plavalnih veščin

Pisne prijave zbiramo do 10. 6. 2017 na naslov: RKS - Območno združenje Grosuplje, Taborska cesta 6, 1290 Grosuplje, e-pošta: grosuplje.ozrk@ozrks.si, dodatne informacije pa na tel. št 01 781 16 30 ali  051 380 351.

Podeli:

Priznanja krvodajalcem Ambrusa

Prijetno nedeljsko popoldne v družbi naših krvodajalcev je minilo prehitro. 23. aprila 2017 smo se dobili na domačiji Krnc v Hinjah, v znak zahvale in spoštovanja krvodajalcem, za njihovo solidarnost in plemenito pomoč sočloveku. 

V čudovitem ambientu in ob okusni hrani smo prijateljsko pokramljali med seboj, ob koncu srečanja pa smo krvodajalcem podelili priznanja za darovano kri.

KORK Ambrus
 

Podeli:

Zahvala za letovanje starejših

Letos sem bila ena od mnogih iz cele Slovenije, ki smo letovali na Debelem rtiču.

Nekateri iz zdravstvenih razlogov, nekateri pač zaradi socialne stiske. Vsi pa preko Rdečega križa.

Solidna nastanitev, hrane v izobilju za vsak okus, največ kar šteje pa,prijazno osebje. Predvsem animatorki, Polonca in Živa, ki sta poskrbeli, da nismo preveč razmišljali o svojih težavah, temveč smo to letovanje doživeli kot prijeten dopust.

Marsikdo je prvič v svojem življenju videl morje in ga celo okušal da se prepriča, ali je res slano. Ena gospa je celo rekla, da se prav boji,če jo bo doma čakala kakšna položnica za to letovanje. No, položnic ne bo v nabiralniku, bo pa ostal prijeten občutek in spomin na letovanje. Vse pohvale in zahvale pa gredo vsekakor območnim enotam RK, ki  preko svojih članov  spremlja življenje svojih sokrajanov in jim na vse načine želijo  pomagati. Tudi s takim letovanjem,kot smo ga doživeli mi malce starejši.

Hvala vsem

Podeli:

Spomladanska krvodajalska akcija

Za nami so trije dnevi srečevanj z dobrimi ljudmi, ki so prišli darovat svojo kri: v Grosupljem 147, v Dobrepolju 77 in v Ivančni gorici 170, skupaj 394 udeležencev krvodajalske akcije. Če niste uspeli priti, vas bodo zelo veseli v petek, 28. 4. 2017 na Zavodu za transfuzijo v Ljubljani, saj pred prazniki potrebujejo večje zaloge krvi.

Poleg zahvale krvodajalcem želimo izraziti hvaležnost tudi vsem prostovoljcem, ki zgodaj zjutraj pripravijo in po akciji pospravijo prostore, v Grosupljem Gostišču Krpan za podarjen ogromen lonec toplega čaja, kavarni Flet za močno kavico za 120 ljudi, Študentskemu klubu Groš, ki vedno vabi mlade krvodajalce, Drevoredu za spodbujanje in obveščanje, Osnovni šoli Dobrepolje, ki prilagodi pouk, da naredi prostor in pripelje na ogled mlade bodoče krvodajalce, Srednji šoli Ivančna Gorica, še posebej kuharicam, ki so skuhale 170 malic več, kot običajno…

Srečali smo krvodajalca Luka iz Predstrug, ki je februarja lani, kmalu po opravljenem tečaju prve pomoči za zaposlene, z oživljanjem rešil življenje 30-letni sodelavki Katarini. Medtem ko so drugi nemočno opazovali Katarino brez znakov življenja, je začel z masažo srca in pri tem vztrajal, dokler niso prišli reševalci. Februarja letos se mu je prišla zahvalit za življenje.

Danes sta v Ivančni Gorici prišla dat kri sorodnika gospoda Janeza, ki je pred 6. leti doživel transplantacijo srca, za kar so porabili veliko krvi in domači se s krvjo želijo zahvaliti in spet nekomu pomagati.

 

 

 

Podeli:

Podelitev priznanj krvodajalcem Občine Grosuplje

Petinšetdeset krvodajalcev jubilantov iz Občine Grosuplje smo povabili na današnjo podelitev priznanj. Hvaležnost in občudovanje so jim izkazali predsednik OZ Grosuplje Franc Horvat, Boštjan Novak, strokovni sodelavec RKS za krvodajalstvo, pevci Mlade zarje iz Račne in voditeljica prireditve Barbara Pance. Kar 145 krat je kri daroval Viktor Škufca. Začel je, ker je tudi njegova mama prejela kri na porodu, ker v porodnišnicah kri večkrat rešuje življenja, ker še niso uspeli narediti umetne krvi in ker je lepše dajati kot prejemati. Iskrena zahvala vsem krvodajalcem in vsem sodelujočim, pa tudi prostovoljkama KORK Šmarje Sap za pecivo, s katerim smo se posladkali. 

Podeli:

Meritve krvnega tlaka in sladkorja v Ambrusu

Na cvetno nedeljo je bilo v Ambrusu spet pestro. Prelep sončen dan je bil krasna uvertura za druženje na velikonočnem sejmu, kjer smo bili poleg lepega števila ponudnikov lokalnih pridelkov in izdelkov domače obrti, na stojnici prisotni tudi člani KORK Ambrus in gasilci PGD Ambrus.

Na sejmu smo izvajali meritve krvnega tlaka in sladkorja, katerih se poslužuje čedalje večje število ljudi. Veselimo se vsakega pozitivnega rezultata, tisti, malo manj pozitivni, pa so seveda dobra spodbuda in priložnost, da poskrbimo za svoje zdravje. Torej, preventiva naj bo pred kurativo. 

Kot se je pošalil naš župnik, smo bili na sejmu lahko vsi brez skrbi, saj so bili prisotni tudi gasilci PGD Ambrus, ki so nam na lutki prikazali tehnike pravilnega izvajanja prve pomoči, predvsem pri nudenju pomoči ponesrečencu, ki ne diha oz. je v nezavesti. Na ta način smo imeli možnost osvežiti znanje v teoriji in praksi. Priznati moram, da smo bili večinoma presenečeni, koliko stvari smo že pozabili in kako pametno se je posluževati tovrstnih akcij, se povezovati in na njih sodelovati. 

Za popotnico pa besede slavnega Leonarda Da Vincija: "Vitalnost in lepota so darovi narave za tiste, ki živijo v skladu z njenimi zakoni." 

CARPE DIEM :)

KORK Ambrus - Melita

 

 

Podeli:

PREVERJANJE OSNOVNOŠOLSKIH EKIP PRVE POMOČI

Letošnje šolsko leto imamo na naši šoli nov krožek – Rdeči križ. Ne samo da dajemo pri krožku poudarek humanitarnosti, medsebojni pomoči in spoštovanju drugačnosti, učimo se, da moramo pomagati drugemu tudi takrat, ko pride do nesreče. Najtežje je, ko moramo pomagati ljudem, ki imajo težko poškodbo ali so v življenjski nevarnosti. Takrat zelo težko zberemo pogum, premagamo strah in ohranimo trezno glavo. Prav zato je tako pomembno, da so otroci že zgodaj seznanjeni s tem, da se nesreče dogajajo, kaj so vzroki in posledice nesreč ter kako lahko hitro in učinkovito ukrepajo.

Na urah krožka smo spoznavali osnove prve pomoči, tako teoretično kot tudi praktično. Novembra so nam prikazali reševalci in bolničarji Rdečega križa Grosuplje temeljne postopke oživljanja. Vsi otroci so lahko praktično preizkusili oživljanje odrasle osebe, otroka, dojenčka, kako uporabimo defibrilator v primeru srčnega zastoja ter kako položiti človeka v položaj za nezavestnega. 

6. aprila smo imeli lokalno preverjanje osnovnošolskih ekip v prvi pomoči. Tekmovale so tri naše ekipe. Najprej so morali tekmovalci svoje znanje pokazati pisno, nato pa še praktično. Posamezne ekipe so morale oskrbeti poškodovanca s hudo krvavitvijo, epileptičnim napadom, zvinom gležnja, krvavitve iz nosu, migrenskim glavobolom in zlomom podlakti. Po vsaki opravljeni nalogi jih je ocenila komisija Rdečega križa, s katero so nato analizirali napake. Kljub temu da so naši otroci stari komaj osem do enajst let, je ena ekipa zasedla drugo mesto, druga pa tretje. Iskrene čestitke našim tekmovalcem! Iskrene čestitke tudi zmagovalcem iz OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični ter vsem, ki ste se tekmovanja udeležili. Vsi ste zmagovalci predvsem zato, ker ste se pridružili ekipam in se s tem odločili pomagati sočloveku.

Obenem bi se zahvalila vsem, ki skrbite, da lahko svoje znanje izpopolnjujemo na urah krožka, za praktične prikaze vaj, za materialno in prostorsko podporo ter predvsem da nam stojite ob strani: Območnemu združenju Rdečega križa Grosuplje, sodelavcem in vodstvu šole ter staršem naših učencev.

Mentorica krožka: Natalija Gabrijel

Podeli:

Spomladanska krvodajalska akcija

                                                                              

V PONEDELJEK, 24. 4. 2017  OD 7. DO 13. URE V DRUŽBENEM DOMU GROSUPLJE NA TABORSKI CESTI 1 V GROSUPLJEM

V TOREK, 25. 4. 2017 OD 7. DO 12. URE V OSNOVNI ŠOLI DOBREPOLJE, VIDEM-DOBREPOLJE 

V SREDO, 26. 4. 2017  OD 7. DO 13. URE V  SREDNJI ŠOLI JOSIPA JURČIČA V IVANČNI GORICI

Podeli:

Izpiti prve pomoči za bodoče voznike

motornih vozil bodo v ponedeljek, 3. 4. 2017 ob 17. uri v gasilskem centru Grosuplje na Gasilski cesti 6 v Grosupljem – vhod z desne strani v prostorih Rdečega križa Slovenije – Območnega združenja Grosuplje.

Informacije in prijave na 051 380 351 ali: grosuplje.ozrk@ozrks.si

Potrebna je predhodna prijava in plačilo 55,64 € na: TRR: SI56 0202 2001 6581 140, sklic 00 2017, NAMEN: priimek in ime kandidata. Potrdilo o plačilu prinesite s seboj.

Podeli:

ZBOR ČLANOV RKS – OZ GROSUPLJE 2017

Zbrali smo se na turistični kmetiji Fajdiga v Temenici 27. 3. 2017 popoldne. Dolgo poročilo je skušalo zajeti glavnino dela v letu 2016 tako v triindvajsetih krajevnih organizacijah RK na območju občin Dobrepolje, Grosuplje in Ivančna Gorica kot na sedežu Območnega združenja - na področjih javnih pooblastil, sociale in aktivnosti za boljšo kvaliteto življenja ranljivih skupin.

Zastopniki so na nadomestnih volitvah izvolili novo podpredsednico Elizabeto Simonič iz Šmarja Sap.

Zbor članov je vsako leto priložnost za zahvalo številnim prostovoljcem, ki namenjajo ogromno truda in časa za pomoč bližnjim. Še posebej smo se zahvalili Mariji Mavsar iz Ivančne Gorice, Mariji Tisu iz Šmarja Sap in Mileni Kum iz Višnje Gore za dolgoletno predano delo v RKS – OZ Grosuplje. Hvala tudi vsem, ki z denarnimi in materialnimi prispevki omogočate in podpirate naše delo.

Podeli:

Najboljši za volanom

Žiga in Valentina, člana ekipe RKS – OZ Grosuplje, evropskih prvakov PP 2015, sodelujeta v projektu NAJBOLJŠI MLADI VOZNIK. Vabimo vas k ogledu filma, kjer poučujeta prvo pomoč . Mladi vozniki do 24. leta starosti pa ste vabljeni k sodelovanju.

Podrobnosti najdeš na: 

https://www.amzs.si/o-amzs/medijsko-sredisce/sporocila-za-javnost/2017-03-06-kdo-bo-najboljsi-mladi-voznik-ali-voznica-v-sloveniji

Video:

https://www.youtube.com/watch?v=LWp8ZrkTCBg

Več o tem: 

https://www.amzs.si/motorevija/v-zarometu/avto-moto/2017-03-21-virtualna-sola-voznje

Podeli:

Gregorjev sejem v Zagradcu

Na tradicionalnem Gregorjevem sejmu v Zagradcu zadnja leta sodeluje tudi Rdeči križ Slovenije – Območno združenje Grosuplje z meritvami krvnega tlaka in sladkorja, ki jih je letos izvajala upokojena medicinska sestra Marija Kolarič. Temeljne postopke oživljanja in uporabo defibrilatorja pa je prikazal bolničar prve pomoči, član ekipe evropskih prvakov 2015 – Mitja Šimonka.

Podeli:

Bipolaren

Člani skupine Povezovalnica smo si 11. februarja v kulturnem domu Grosuplje ogledali predstavo KD Ambrus: Bipolaren. Skozi smešne situacije smo dobili spodbudo za pozitivno sprejemanje življenja. Zahvaljujemo se KD Ambrus za brezplačne vstopnice za slcialno šibke. Nekateri med njimi še nikoli niso bili na gledališki predstavi. Take oblike pomoči pa tudi še nikoli niso prejeli!

Podeli:

Priznanja krvodajalcem KORK Dobrepolje

KORK Dobrepolje je pripravil podelitev priznanj krvodajlcem jubilantom. Med njimi sta Matjaž Ahčin in Peter Koritnik prejela priznanje za 60 krat darovano kri. Iskrene čestitke in zahvala!

Podeli:

Izpiti PP za voznike

Izpiti prve pomoči za bodoče voznike motornih vozil bodo v ponedeljek, 6. 3. 2017 ob 16.30 uri v gasilskem centru Grosuplje na Gasilski cesti 6 v Grosupljem – vhod z desne strani v prostorih Rdečega križa Slovenije – Območnega združenja Grosuplje.

Informacije in prijave na 051 380 351 ali: grosuplje.ozrk@ozrks.si

Potrebna je predhodna prijava in plačilo 55,64 € na: TRR: SI56 0202 2001 6581 140, sklic 00 2017, NAMEN: priimek in ime kandidata. Potrdilo o plačilu prinesite s seboj.

Podeli:

Delo KORK Struge

Članice Krajevne organizacije Rdečega križa Struge smo tudi v letu 2016 svoj prosti čas namenile za dobrobit naših krajanov. V letu 2016 smo razdelile več kot tono hrane socialno šibkejšim družinam in posameznikom ter  pomagale pri obdaritvi in obisku starostnikov in invalidov.

V mesecu decembru 2016 smo sodelovale v akciji "BOŽIČEK ZA EN DAN". S to akcijo je dobilo pakete presenečenj od Božička kar nekaj struških otrok in lepo je bilo videti zadovoljstvo v njihovih očeh.

V začetku leta 2017 smo organizirale pogostitev krvodajalcev jubilantov. To sta bila Gregor Pugelj (kri daroval 10 krat) in Štefan Papež (kri daroval 40 krat). Dobila sta plaketo za njuno humano dejanje. Želimo jima, da se še naprej udeležujeta te humane akcije. Ob tej priložnosti izrekamo povabilo še kakšnemu posamezniku, da bi postal krvodajalec.

Pobrale smo tudi članarino za leto 2016 ter humanitarne prispevke. Vsem darovalcem se iskreno zahvaljujemo.

V začetku februarja 2017 smo poskrbele za meritve krvnega sladkorja in tlaka. Meritve so potekale v ZD Struge. Doktorju Zdravku Mariču se zahvaljujemo za odstop prostorov, kjer smo te meritve lahko izpeljale. Vesele smo, da ste se kar v velikem številu teh meritev tudi udeležili.

Leto je minilo in tudi v prihodnje se bomo trudile, da bomo z našim prostovoljnim delom lajšale stiske družinam in posameznikom, da nekoliko lažje preživijo težke čase.

Zapisale prostovoljke KORK Struge

Podeli:

Donacija pomaranč

Fundacija Drevored je za preventivo pred gripo in prehladom podarila 700 kg pomaranč, ki so jih naši prostovoljci danes razdelili socialno šibkim iz Občine Grosuplje. V imenu prejemnikov HVALA! Vsem prejemnikom in vsem, ki ste prispevali za pomaranče in jih razvozili želimo dobro zdravje!

Podeli:

Jabolka iz ruskega embarga

Naši prostovoljci iz 23 Krajevnih organizacij RK OZ Grosuplje so 25. 1. 2017 razvozili 9 palet - 360 zabojev jabolk socialno šibkim na našem območju. "Eno jabolko na dan odžene bolezen stran," pravi pregovor. Bodite zdravi in hvala vsem, ki ste v tem mrazu in ledu razvažali jabolka.

Podeli:

Tečaj PP za zaposlene

bo 15. in 16. 2. 2017. Za prijave in informacije pišite na grosuplje.ozrk@ozrks.si ali 051380351

Podeli:

PODELITEV PRIZNANJ KRVODAJALCEM JUBILANTOM V STRUGAH

Krajevna organizacija RK Struge je v soboto 21. 1. 2017 pripravila srečanje krvodajalcev jubilantov iz Strug. Čeprav sta bila za leto 2016 le dva kandidata, smo članice pripravile pogostitev, ki pa se je je udeležil samo Gregor Pugelj, Štefan Papež pa se je opravičil. Gregor je prejel priznanje za 10x, Štefan pa 40x  darovano kri za kar jima tudi čestitamo in jima želimo, da ostaneta humana še naprej.

Predsednica KORK Struge Štefka Francelj

Podeli:

KRAJEVNA ORGANIZACIJA RDEČEGA KRIŽA AMBRUS V LETU 2016


Članice in člani KORK Ambrus smo se tudi v letu 2016 trudili za dobrobit našihkrajanov, tako tistih, ki potrebujejo našo materialno pomoč, kot tudi tistih, kipotrebujejo sočloveka. V leto smo zakorakali z načrti, ki smo si jih začrtali na občnemzboru v mesecu marcu in ob izteku leta lahko ugotovimo, da smo uspeli izvesti vse karsmo si zadali. Dvakrat v letu smo izvedli meritve krvnega sladkorja in tlaka, tako naVelikonočnem, kot tudi na Božičnem sejmu. Pri čemer smo nekaj krajanom svetovaliobisk zdravnika in so jim ti nato tudi določili novo terapijo za izboljšanje njihovegazdravstvenega stanja. Tudi zato smo se odločili, da bomo meritve izvajali redno. Čenam uspe pomagati enemu samemu človeku, smo že dosegli svoj namen.

Skozi leto smo preko RKS - OZ Grosuplje prejeli in razdelili 25 prehranskih paketov inpraškov, 55 zabojev jabolk, skupno 340 kg testenin, riža, moke, pločevink fižola terpelatov, 50 litrov olja in 28 paketov mleka. Nekaterim našim krajanom smo pomagali splačilom položnic. Sodelujemo tudi z ostalimi krajevnimi organizacijami in si ob večjih naravnih nesrečah ter drugih večjih potrebah med seboj pomagamo. Tako smo nekajdenarnih sredstev namenili za pomoč ob požarih na domačijah v Stični in v Višnji gori. V maju smo v sodelovanju s Kulturnim društvom Ambrus pripravili srečanje zastarejše krajane naše krajevne skupnosti in z njimi preživeli prijetno popoldne. Zelonas je razveselila naša mlada krajanka, ki je v okviru šolske projektne naloge, vsodelovanju z domačimi kulturniki, pripravila dobrodelno prireditev in vsa zbrana sredstva namenila našemu delovanju. Sredstva za naše delovanje smo prejeli tudi od Občine Ivančna Gorica in naših krajanov. Skozi leto smo obiskovali bolne, osamljene instarejše, ob koncu leta pa smo vse, ki prejemajo naše pakete ter tiste, ki jih je bolezenpriklenila na njihov dom, obiskali, jim zaželeli vse dobro in jih tudi obdarili. Vključili smose v akcijo "Božiček za en dan" in tako je zaradi dobrih ljudi v Sloveniji božično jutronarisalo nasmeh devetim obdarjencem iz našega konca.

Veseli smo, da sta bili v letu 2016 kar dve naši članici izvoljeni na pomembni mesti vobmočnem združenju. Tako je Metka Mirtič postala članica Častnega razsodišča RKS-OZ Grosuplje in Martina Hrovat predsednica Nadzornega odbora RKS-OZ Grosuplje. 

Na tem mestu se upravni odbor zahvaljuje vsem članom in prostovoljcem KORKAmbrus, RKS Območni zvezi Grosuplje ter naši občini za sodelovanje in pomoč. Predvsem pa gre zahvala vsem tistim krajanom, ki ste nas kakorkoli podprli in nampomagali pomagati. Skupaj zmoremo več. Naj bo tako tudi v letu 2017.

Polona Hrovat, KORK Ambrus

Podeli:

Božičku smo letos pomagali peljati pakete 193 otrokom

Podeli:

ŽIVAHNO DOGAJANJE POVEZOVALNICE

Skupina Povezovalnica se od oktobra srečuje v galeriji knjižnice Grosuplje vsak torek od 9.30 do 11. ure. Povezujejo nas prijateljski pogovori, prizadevanje za preprečevanje padcev v starosti in vaje za krepitev ravnotežja.

V decembru pa so članice izdelale okraske in čestitke za varovance Doma starejših občanov v Grosupljem, ki so jih obiskale v petek, 23. decembra.

Podeli:

Defibrilator v ogrevani omarici

Defibrilator bo po zaslugi donacije Študentskega kluba Groš pozimi in poleti dostopen na Taborski cesti 6 v Grosupljem. Podarili so nam ogrevano omarico in potrebne nove elektrode. Sredstva so bila zbrana v akciji: Manj sveč za manj grobov. Vsem darovalcem se iskreno zahvaljujemo!

Podeli:

Donacija hrane in higienskih sredstev

Konec decembra nas je že drugič prijetno presenetil podjetnik iz okolice Grosupljega. Tik pred božičem smo prejeli donacijo hrane in higienskih sredstev za ljudi v stiski v vrednosti 3.100 €, za kar se iskreno zahvaljujemo v imenu vseh, ki bodo pomoč preleli.

Podeli:
Znamka Aplikacija Daruj kri Telekom Slovenije Canon Revoz BESSY Anonimna e-prijava nasilja v družini Lek Pošta Slovenije NLB KRKA Tuš SKB NLB Vita Unicredit bank Luka Koper Si.mobil Petrol Mercator BSH BTC SAZAS Geoplin Medis MINT mitja Stopimo skupaj MDDSZ Sklad