RK Slovenije
Območno združenje Grosuplje

Taborska cesta 6
1290 Grosuplje

Tel: 01/78 11 630
       051/ 380-351
Faks: 01/78 11 631
E-mail: grosuplje.ozrk@ozrks.si
Sekretarka: Anica Smrekar
Predsednik: Matjaž Marinček

TRR: 02022-0016581140
 

Obiščite nas na Facebook-u

Srečanja starejših

SREČANJE STAREJŠIH IZ KRAJEVNE SKUPNOSTI ŠT. JURIJ

V soboto 29. 11. 2014 so člani Krajevnega organizacije Rdečega križa Št. Jurij v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Št. Jurij v dvorani kulturnega doma v Mali vasi, že tretje leto zapored pripravili srečanje starejših krajanov. Srečanja se je udeležilo 50 krajanov. V kulturnem programu z deklamacijami, prikupno igrico in dvema živahnima pesmicama so skupaj s svojimi učiteljicami sodelovali učenci Podružnične osnovne šole Št. Jurij, z nekaj skladbami pa tudi dva domača mlada harmonikaša in pevec Stane Vidmar. Program je povezovala mlada domačinka Nika Devetak. Po kulturnem programu sta sledila pogostitev in druženje starejših krajanov. Popoldan je hitro minil v prijetnem vzdušju. Za slovo od iztekajočega leta pa so članice Sveta Krajevne skupnosti Št. Jurij prisotne starejše krajane skromno obdarile. Tiste starejše, ki zaradi bolezni niso prišli v kulturni dom, pa bodo v predprazničnih dneh obiskali in izročili darilo na domu.

SREČANJE STAREJŠIH V KRAJEVNI SKUPNOSTI ŠKOCJAN

Tudi letos je zadnjo soboto v novembru potekalo srečanje starejših v Krajevni skupnosti Škocjan (KSŠ). Po daritvi sv. maše dr. Franceta Oražma je sledil prihod Sv. Miklavža, ki je vse starejše obdaril. 
Sledilo je družabno srečanje s pogostitvijo, s prijetnim klepetom ob kozarčku rujnega, ki so ga pripravili člani RK, Karitasa in skavti, ki so ob odhodu delili adventne venčke. Druženja se je udeležilo 19 starostnikov, ostale starejše, ki se niso mogli udeležiti srečanja pa smo jih člani RK obiskali na njihovih domovih in v domu starejših občanov.
Za nekatere starejše je bilo to prvo srečanje, zato je bilo druženje še toliko bolj veselo.
Ob prihodu Božično-Novoletnih praznikov smo jim zaželeli še veliko zdravja, dobre volje in pozitivnega mišljenja, pa seveda, da se naslednje leto dobimo v še večjem številu.
 

SREČANJE BOLNIH IN OSTARELIH KO RK RAČNA

V nedeljo, 26. oktobra 2014, je bilo na Kopanju srečanje ostarelih in invalidov, ki smo ga skupaj organizirali člani KO RK Račna in župnija Kopanj. Najprej smo se udeležili svete maše, ki jo je daroval bolnišnični duhovnik g. Miro Šlibar. Somaševala sta kopanjski župnik g. Janez Kebe in bivši dušni pastir na Kopanju g. Jože Glas. Med sveto mašo je bil vsem ostarelim in bolnim podeljen zakrament bolniškega maziljenja.
Po maši smo prostovoljci KO RK Račna in člani župnijskega pastoralnega sveta, udeležence postregli z nekaj dobrotami. Srečanja se je udeležilo lepo število ostarelih in bolnih, kljub vsem tegobam, ki jih spremljajo v tem obdobju življenja.
Zahvaljujem se vsem udeležencem srečanja, še posebej pa duhovnikom za opravljeno mašno daritev, in vsem, ki so poskrbeli za postrežbo, da smo našim bolnim in ostarelim nekoliko polepšali nedeljski dan.
 

SREČANJE STAREJŠIH, BOLNIH, INVALIDNIH IN OSAMLJENIH KRAJANOV NA POLICI

Krajevna organizacija Rdečega križa Polica je v nedeljo 30. novembra popoldne, organizirala že šesto srečanje naših krajanov. Poslali smo vabila na 85 naslovov, na srečanje je bilo povabljenih 105 starejših, bolnih, invalidnih in osamljenih krajanov. Srečanja se je udeležilo 24 povabljencev.
Zbrane sta pozdravili sekretarka RKS - OZ Grosuplje Anica Smrekar in vodja podružnične osnovne šole Polica Marija Podvršič, ki sta izrazili veselje nad pripravljenostjo otrok in njihovih staršev, da s svojo radoživostjo popestrijo turobne novembrske dni našim starejšim krajanom. Vsem sta zaželeli veliko zdravja in prijetno druženje.
Otroškemu nastopu so poleg povabljenih prisluhnili tudi starši nastopajočih otrok, zato je bila največja učilnica na šoli premajhna za vse. Učenci so s petjem, plesom, skečem in igranjem na instrumente vsem zbranim prinesli mladostno razigranost in veselje.  Sledila je pogostitev, ob  kateri so krajani obujali spomine in tudi veselo zapeli.
Vsi prisotni so bili zadovoljni s srečanjem in si želijo še takih druženj. V mesecu decembru bodo prostovoljke vse starejše, bolne, invalidne in osamljene krajane, ki se niso udeležili novembrskega srečanja, obiskale na domu in jih obdarile, za kar sta sredstva prispevali Občina Grosuplje in Krajevna skupnost Polica.
Druženju  namenjen  čas je hitro potekel in lahko smo si le še zaželeli veliko zdravja, poslovili pa smo se v upanju, da se v naslednjem letu v še večjem številu srečamo v novih večjih prostorih težko pričakovane nove šole na Polici.

Podeli:

Srečanje občanov KORK Grosuplje

So trenutki neskončne dobrote, pristnega prijateljstva, naravne iskrenosti. To so trenutki, ko pozabimo na osamljenost, bolezen, starost, odtujenost… Te trenutke smo, dragi krajani in krajanke dne 6.12.2014 preživeli z vami.

Več kot 150 se vas je udeležilo druženja, ob katerem smo za trenutek pozabili na skrbi. Zabavali smo se ob nastopu folklorne skupine Nasmeh iz Trebnjega, poslušali ljudske pesmi skupine Studenček iz Ivančne Gorice, ter prisluhnili nastopu učencev in učiteljev glasbene šole Lipičnik iz Grosupljega. Vse skupaj je odlično povezovala naša prostovoljka Marija, ki je dogodku dodala še prav poseben pečat.  Nastopi so resnično poskrbeli, da so nam ob igranju in petju pričarali nazaj našo mladost, ter se poveselili z nami v prazničnem decembru.  Po zabavnem programu je sledila pogostitev v kateri so se naše mlade prostovoljke Katarina, Ana in Eva odlično odrezale. Saj so postregle  z okusnim  golažem, ki nam ga je skoraj v celoti podarila gostilna Vodičar. Kruh pa je prispevala Pekarna Grosuplje. Veliko slastnega peciva  so spekle naše pridne prostovoljke, na  pomoč pa so jim priskočili tudi iz slaščičarne Kovačič in s kmetije Čož.

Veseli smo bili, da so se dogodka udeležili  tudi predstavniki drugih Krajevnih organizacij RK, ter predsednik RKS - Območnega združenja Grosuplje Franc Horvat.  Iskrena hvala tudi Gasilskemu društvu Grosuplje, ki nam je dalo na voljo svoje prostore ter Radiu Zeleni Val za brezplačno povabilo na prireditev.

Polni toplih in iskrenih želja smo v mislih objeli tudi vse, ki so bolni ali v bolnišnicah, domovih starejših občanov ali se niso mogli iz kakršnega koli razloga udeležiti srečanja. Naša srca so z vami.

Pred prazniki smo prostovoljci obiskali in skromno obdarili 55 občanov, ki se zaradi bolezni niso mogli udeležiti srečanja. Posredovali smo tudi 19 daril za otroke, ki smo jih prejeli iz akcije Božiček za en dan.

V imenu vseh prostovoljcev in v svojem imenu: iskrena hvala vsem donatorjem, sponzorjem in nastopajočim ter vam želimo veliko uspeha in vse dobro v novem letu, ki ga začenjamo.

 

 

Podeli:

Z roko v roki v Žalni

V nedeljo, 23. novembra 2014, je v Kulturnem domu Žalna potekala dobrodelna prireditev Z roko v roki. Prireditve so se med drugim udeležili župan dr. Peter Verlič, pooblaščenec župana Iztok Vrhovec, direktor občinske uprave Dušan Hočevar, predsednica krajevne skupnosti Žalna Danijela Pirman, predsednik Območnega združenja Rdečega križa Grosuplje Franc Horvat in predsednik Krajevne organizacije Rdečega križa Žalna Ivan Štibernik.

"Zagotovo vsi izmed nas poznamo ta prijeten občutek, ko nekomu namenimo topel stisk roke, prijazen nasmeh, lepo besedo. Zagotovo je ta občutek še toliko prijetnejši, če lahko pomagamo še v materialnem smislu. K temu nas lepo spodbuja Rdeči križ Slovenije, k temu nas lepo spodbuja tudi dobrodelna prireditev, kot je današnja," so bile besede, s katerimi je zbrane v dvorani nagovoril župan dr. Peter Verlič.

Župan se je vsem zahvalil za dobrodelnost, za prispevke, saj je prepričan, da bodo le ti prišli v prave roke. "Naša občina ni najsrečnejša samo po jackpotih, ampak je najsrečnejša tudi zato, ker tu živimo in delamo prijazni ljudje, pripravljeni odpreti svoja srca, kadar je treba pomagati," je še dejal.

Na prireditvi so nastopili otroci iz vrtca Zvonček, otroci s posebnimi potrebami Osnovne šole Brinje Grosuplje in otroci iz Podružnične šole Žalna. Na odru so se jim prav tako pridružili: Glasbena skupina Utrip, Moški pevski zbor Samorastnik in Mladinska folklorna skupina Račna. Paleto nastopajočih pa sta s svojim nastopom dopolnila še Stane Vidmar in Adi Smolar.  

"Skromnost dandanes izenačujemo z neumnostjo. Če si skromen, te imajo za neumnega. Ampak če si skromen, potem si srečnejši. Znaš ceniti tisto, kar imaš. Kar pa imaš več, kolikor potrebuješ, podariš drugim, ki potrebujejo pomoč. Bodimo skromni. To je lepa vrlina," je svoje misli z obiskovalci delil Adi Smolar. Nato pa je na nas prenesel še eno preprosto sporočilo: "Sreča ni nekje zunaj. Znati jo moramo dojemati. Da se zavedamo tega, kar imamo. Znati moramo biti hvaležni. To pa nas bo navdalo s tem, da bomo začutili srečo, zadovoljstvo."

Ob koncu prireditve se je v imenu prostovoljcev Krajevne organizacije Rdečega križa Žalna vsem obiskovalcem za obisk prireditve lepo zahvalila Tatjana Prijatelj Baranašič. Povedala je, da želijo z zbranimi denarnimi sredstvi pomagati socialno šibkejšim ljudem, ki potrebujejo našo pomoč. Življenjske razmere so se v zadnjih letih občutno poslabšale za posamezne skupine prebivalcev, med katere sodijo matere samohranilke, družine z več otroki, družine, kjer je zaposlitev izgubil eden ali oba starša, enočlanska gospodinjstva, starejše ženske, pa tudi upokojenci z najnižjimi pokojninami. Dobrodelno prireditev v Žalni prirejajo že vrsto let in zbrana sredstva namenjajo prav tem ljudem.

Tatjana nam je zaupala, da so na tej dobrodelni prireditvi zbrali 858 evrov, za kar se v imenu humanitarne organizacije vsem najlepše zahvaljuje. Zahvala pa gre tudi vsem nastopajočim in tudi vsem, ki so na kakršen koli način pomagali pri organizaciji dobrodelne prireditve Z roko v roki.

Podeli:
Znamka Aplikacija Daruj kri Telekom Slovenije Canon Revoz BESSY Anonimna e-prijava nasilja v družini Lek Pošta Slovenije NLB KRKA Tuš SKB NLB Vita Unicredit bank Luka Koper Si.mobil Petrol Mercator BSH BTC SAZAS Geoplin Medis MINT mitja Stopimo skupaj MDDSZ Sklad