RK Slovenije
Območno združenje Grosuplje

Taborska cesta 6
1290 Grosuplje

Tel: 01/78 11 630
       051/ 380-351
Faks: 01/78 11 631
E-mail: grosuplje.ozrk@ozrks.si
Sekretarka: Anica Smrekar
Predsednik: Matjaž Marinček

TRR: 02022-0016581140
 

Obiščite nas na Facebook-u

Strela povzročila požar v Mali vasi pri Grosupljem

V soboto, 27. 6. 2015 ob 15.09 je med močno nevihto strela zanetila požar na gospodarskem poslopju devetčlanske družine Janeza Žmuca, na naslovu Mala vas pri Grosupljem 26, Občina Grosuplje. V gospodarskem poslopju, velikem 16 x 14 m je spodaj hlev z dvanajstimi glavami govedi in dva pujska, v srednji etaži strojne lope s kmetijskimi stroji (traktorji s traktorskimi priključki), pod ostrešjem pa je bilo cca. 432 kubičnih metrov sena za krmo živine. Objekt je v večini iz betonske opeke in armiranega betona, približno tretjina pa je bil lesen. Požar se je bliskovito razširil na celotno streho gospodarskega poslopja. V požaru je bilo popolnoma uničeno ostrešje (polovica iz opeke in druga polovica iz pločevine), krma, delno pa tudi električna inštalaicija tako v gospodarskem poslopju, kot stanovanjski hiši, ki je oddaljena od poslopja približno 15 m.  Kmetijski stroji s priključki pa so bili pred ognjem s pomočjo gospodarja in sosedov pravočasno umaknjeni na varno. Hitro posredovanje gasilcev je preprečilo širitev ognja v srednjo in spodnjo etažo.

V požaru je po nestrokovni oceni nastala škoda v višini 70.000 €. Družina Žmuc se preživlja pretežno iz dohodka s kmetije. Gospodar Janez Žmuc, star 66 let  je upokojenec, žena gospodinja, zraven pa je še pet nepreskrbljenih otrok v starosti od 4 do 25 let (eden predšolski, dva šoloobvezna, en dijak in en študent). 

Rdeči križ Slovenije – Območno združenje Grosuplje bo za pomoč družini za odpravo posledic požara zbiral sredstva na

TRR: 0202 2001 6581 140, sklic 2706-2015, namen: POŽAR ŽMUC.

Rdeči križ Slovenije – Zveza združenj smo zaprosili za pomoč iz sklada solidarnosti.

Podeli:

Požar v Brezovem Dolu

V nedeljo, 14. 6. 2015 je v večernih urah v Brezovem dolu pri Ambrusu zagorelo ostrešje gospodarskega poslopja, v katerem se je nahajalo 20 glav živine in večina sena (okrog 50 nakladalk). Živino so uspeli rešiti, medtem ko je seno zgorelo. Poškodoval se je tudi puhalnik za seno ter sušilna naprava. Po prvih ugotovitvah gre za samovžig.

Oškodovanca, g. Jože Zavodnik in njegova žena ga. Cvetka Zavodnik, stanujoča Brezovi dol 23, živita že sicer v slabih finančnih razmerah. Ga. Zavodnik je brezposelna, poleg tega ima precej zdravstvenih težav. G. Zavodnik odplačuje kredit. Imata tri sinove starosti 21, 23 in 10 let. Z možem skrbita tudi za ostarelo in bolno mamo. Znotraj KORK Ambrus so že do sedaj prejemali pomoč v hrani.

Poslopje je staro dobrih 12 let, na žalost pa ni zavarovano, saj sta oškodovanca finančno omejena. Leta 1996 jima je zagorela stanovanjska hiša in sicer zaradi dimnika in takrat je zgorelo povsem novo ostrešje.

Po besedah g. Zavodnika je uničena vsa letošnja krma. Želi si čim preje narediti novo streho na gospodarskem poslopju, ki jo je ogenj skoraj v celoti uničil, da bodo živali zopet pod eno streho, do takrat pa jih bo večina "gostovala" pri dobrih sosedih. Na objektu je nastalo okrog 60.000 € škode.

Požar so gasili domači gasilci, ter gasilci iz Zagradca in Stične, pri sanaciji pogorišča pa so poleg gasilcev pomagali tudi vaščani ter delavci podjetja Komunalne gradnje. KS Ambrus je pričela z zbiranjem prostovoljnih prispevkov, s finančnim vložkom je pomagal tudi KORK Ambrus. Krajani so tudi darovali seno za živino in les za novo ostrešje.

Pomoč zbiramo na računu RKS – OZ Grosuplje, Taborska cesta 6, 1290 Grosuplje, TRR: SI56 0202 2001 6581 140, SKLIC: 00 1406-2015, NAMEN: POŽAR ZAVODNIK

Za pomoč se vam že vnaprej zahvaljujemo.  

Podeli:

Požar že drugič uničil dom v Dobrepolju

V torek, 10 marca 2015 je okrog 1.20 ure ponoči že drugič zagorela streha stanovanjske hiše sedemčlanske družine Bekonjić iz Zagorice 25, 1312 Videm – Dobrepolje. Lastnik Edin Bekonjić je pred 12 leti kupil to približno 200 let staro hišo in jo temeljito prenovil. Lani januarja je zagorelo ob dimniku, škoda je bila velika, a so jo sanirali in tudi dimnik uredili v skladu z zahtevami dimnikarske stroke. Vzrok ponovnega požara in ocena škode še nista znana, a družina se je znašla v veliki stiski, saj je streha in večina prostorov tokrat popolnoma uničena.

RKS – OZ Grosuplje smo takoj priskočili na pomoč s hrano, obleko, posteljnino in z zbiranjem pomoči. Družina je namreč brez dohodkov, prejema le otroški dodatek, do februarja pa je oče Edin Bekonjić prejemal nadomestilo za brezposelnost. Ker je invalid tretje kategorije je težje zaposljiv. Vseh pet otrok pa se še šola; prvi je študent, drugi srednješolec, tri hčerke pa so še v osnovni šoli.

Ponovno smo odprli račun za zbiranje pomoči družini Bekonjić. Z zbrano pomočjo bomo plačali račune za gradbeni material potreben za obnovo strehe in bivalnih prostorov.

Račun za zbiranje pomoči je:

SI56 0202 2001 6581 140, s sklicno številko: 00 1003-2015.

Za pomoč se vam že vnaprej zahvaljujemo in vas pozdravljamo.              

Podeli:

Pomagajmo po požaru v Višnji Gori

Na Vrhu pri Višnji Gori je 25. 2. 2015 požar hudo poškodoval stanovanjsko hišo Valentinčič Amalije.

Gospa je invalid tretje stopnje, od Zavoda za zaposlovanje prejema nadomestilo, plačuje pa tudi kredit. Ima hčerko, ki je tudi invalidsko upokojena in prejema zelo nizko pokojnino. Gospa skrbi za ostarelo in močno dementno mamo. Z obnovo se mudi, saj v hiši trenutno ni mogoče bivati. Popolnoma je uničeno ostrešje, strop in kurilnica, kjer je prišlo do požara ter električna napeljava. Tudi na stanovanjski opremi in ostalih stvareh je precej škode. Zaradi finančne nezmožnosti objekt ni zavarovan. Gospa nima nobenih prihrankov, mesečni prejemki pa zadoščajo le za skromno preživetje.

Domače gasilsko društvo in sosedje so jim takoj priskočili na pomoč pri gašenju in odstranjevanju posledic požara.  Za njih zbirajo prostovoljne prispevke. Tudi v KORK Višnja Gora so pristopili k pomoči. Plačali bodo položnice v višini 200 € in zbirajo prostovoljne prispevke po hišah. Radi bi zbrali sredstva za sanacijo ostrešja in stropa ter ostalo najnujnejše. Za pomoč smo zaprosili tudi Rdeči križ Slovenije iz sklada solidarnosti. 

Pomoč zbiramo na računu RKS - OZ Grosuplje, Taborska cesta 6, 1290 Grosuplje:

SI56 0202 2001 6581 140, sklic: 00 2502-2015

KDOR HITRO POMAGA, DVAKRAT POMAGA!

 

Podeli:
Znamka Aplikacija Daruj kri Telekom Slovenije Canon Revoz BESSY Anonimna e-prijava nasilja v družini Lek Pošta Slovenije NLB KRKA Tuš SKB NLB Vita Unicredit bank Luka Koper Si.mobil Petrol Mercator BSH BTC SAZAS Geoplin Medis MINT mitja Stopimo skupaj MDDSZ Sklad