RK Slovenije
Območno združenje Grosuplje

Taborska cesta 6
1290 Grosuplje

Tel: 01/78 11 630
       051/ 380-351
Faks: 01/78 11 631
E-mail: grosuplje.ozrk@ozrks.si
Sekretarka: Anica Smrekar
Predsednik: Matjaž Marinček

TRR: 02022-0016581140
 

Obiščite nas na Facebook-u

RAZPIS ZA VODITELJE IN PEDAGOŠKEGA VODJO NA ZDRAVSVENEM LETOVANJU IN KOLONIJI OTROK NA DEBELEM RTIČU

Rdeči križ Slovenije - Območno združenje Grosuplje organizira devetdnevno zdravstveno letovanje otrok na Debelem Rtiču v času od 19. 7. DO 28. 7. 2016 in šestdnevno kolonijo od 19. 7. DO 25. 7. 2016

Za vodenje skupin otrok v starosti od 5 do 19 let vabimo k sodelovanju prostovoljce/ke.

Kandidati morajo izpolnjevati naslednje pogoje:

- starost najmanj 20 let

- študentje in diplomanti pedagoške, zdravstvene ali druge ustrezne smeri

- izkušnje pri delu z otroki

- znanje osnovnih plavalnih veščin

Pisne prijave zbiramo do 10. 6. 2016 na naslov: RKS - Območno združenje Grosuplje, Taborska cesta 6, 1290 Grosuplje, E-pošta: grosuplje.ozrk@ozrks.si, dodatne informacije pa na tel. št 01 781 16 30 ali  051 380 351.

 

 

                                                     

Podeli:

Lažje je dajati, kot prejemati, zato SREČNO IN DOBROTE POLNO LETO 2016!

Prelep, sončen zadnji dan leta nam je še polepšala donacija osnovnih prehrambenih artiklov v vrednosti 2.600 €, ki jih je za ljudi v stiski podaril podjetnik iz Grosuplja. Tako bo za nekatere v novem letu malo manj skrbi.

Podeli:

ZAČIMBE SKOZI LETO

V KS Temenica Kulturno društvo Temenica vsako leto, zdaj že tretje  pripravi celoletne dogotke na različne teme. Letošnja se je glasila ZAČIMBE SKOZI LETO.
Prostovoljke Rdečega križa se z veseljem pridružimo, da to prireditev obogatimo tudi z humanitarnim dejanjem. Povabile smo   gospodinje in vse ki radi pečejo kruh,
da se predstavijo  s svojim kruhom (lahko je bel, črn, ajdov ,zeliščni,  iz krušne peči al iz pekomata) da se udeležijo razstave kruha.
V petek 20 novembra 2015 ob 18 uri je bilo predavanje na temo Začimbe skozi leto, katerega  nam je izvedla zeliščarka Jožica Bajc Pivec na temo začimbe z domačega vrta.Takoj po predavanju
je  bil ogled likovne razstave  začimbe z domačega vrta, razstava začimb, ter razstava kruhov ki so ga spekle pridne gospodinje.
Obiskovalce smo povabili, naj si izberejo kruh, prispevajo prostovoljni prispevek, katerega bomo podarili podružnični šoli Temenica. Teg prispevka se je zbralo  114.00€.
Pri predaji tega prispevka je bilo res ganljivo, kako učitalji pripravljajo te naše male učence tudi praktično za življenje,saj smo jih zmotili med pripravami za bazar,ponosno so povedali,da so tudi njhove mamice  pekle kruh.
Tukaj bi se še enkrat iskreno zahvalili vsem gospodinjam za podarjene kruhe in sodelovanje,drugo leto pa se naj nam spet pridružijo v še večjem številu.
Vsem članom in članicam RK Temenica, vsem krajanom in krajankam KS Temnica pa v letu 2016 želimo,da vam sonce sreče sije in življenje v lepo pesem zlije!
 

Podeli:

MIKLAVŽEV KONCERT 2015

V nedeljo, 6. decembra je potekal že osmi Miklavžev koncert v organizaciji KORK Ivančna Gorica ter Pevcev in godcev ljudskih pesmi Studenček.

Tudi letos je bila dvorana polna in opravičujemo se nekaterim obiskovalcem, ker so morali stati, saj nam je zmanjkalo stolov. Program je povezovala gospa Nuša Volkar. V imenu KORK Ivančna Gorica je obiskovalce pozdravila predsednica Renata Laznik in jim zaželela prijetno popoldne, ob bližajočih se praznikih pa vse lepo, zdravja, sreče, ljubezni in razumevanja. Tudi letos se je vabilu prijazno odzval podžupan gospod Tomaž Smole in  kratko nagovoril obiskovalce koncerta. V imenu RKS - OZ Grosuplje je zaželel prijetno druženje tudi predsednik gospod Franc Horvat. Gospa Milka Kek se je v imenu svojcev stanovalcev hiše Novi Paradoks Šmarje-Sap zahvalila KORK Ivančna Gorica za prijazna vabila in podporo stanovalcem.

V pestrem sporedu so nastopili Pevci in godci ljudskih pesmi Studenček, Gmajnarji, Ansambel Karošec, duet Simona in Korado in naš prijatelj Stane Vidmar, ki je zopet poskrbel za nepozabno doživetje varovancev VDC Želva in je skupaj z njimi na odru zapel  Viva Espania. S svojimi nastopi so koncert popestrili tudi varovanci VDC Želva in stanovalka hiše Novi Paradoks Sonja Hlebanja.

Seveda pa je temperatura v dvorani naraščala, saj so vsi čakali prihod Miklavža, čeprav je že med koncertom nastopajočim in obiskovalcem nagajal poreden parkelj. Letos smo skupaj skromno obdarili  64 oseb s posebnimi potrebami in otrok. Po koncertu je sledilo kratko sladko družabno srečanje. Za sladke dobrote se zahvaljujemo prostovoljkam Nadi Furjanič, Darinki Kavšek, Jerici Vlašiči in Dragici Jereb kot tudi gospe Joži Lipušček ter Zlati in Mariji Špringer iz Velikih Lašč in Mileni Krošelj.

Z donacijami so nas podprli: KAVARNA SONČEK, MERCATOR d.d., ALEŠ ZUPANČIČ s.p., DANA DISKONT, KMETIJA ERJAVEC, TUŠMARKET IVANČNA GORICA, OBČINA IVANČNA GORICA, TRGOVINE OBUTEKS, BELLA, ZDENKA, KAŠČA, KAVARNA POD ZVEZDO IN PODJETJE LAMAS.

Podeli:

SREČANJE BOLNIH IN OSTARELIH KO RK RAČNA

Na drugo adventno nedeljo, 29. novembra 2015 smo na Kopanju pripravili srečanje ostarelih, bolnih in invalidov. Kot običajno, je domači župnik Janez Kebe najprej daroval sveto mašo, med katero je bolnim in ostarelim s polaganjem rok podelil zakrament bolniškega maziljenja, ki je namenjen duhovni oskrbi bolnikov.

Za telesno okrepčilo smo po maši poskrbeli člani KORK Račna in člani ŽPS župnije Kopanj, ki smo udeležence povabili v učilnico v župnišču. Mize so bile obložene s toplimi prigrizki, manjkal pa ni niti kozarček sladkega vina.

V veliko zadovoljstvo nam je bilo, da so se krajani srečanja udeležili v velikem številu, prišli pa so prav iz vseh vasi naše župnije. V posebno veselje nam je bilo, da se nam je pridružil tudi najstarejši krajan  Anton Potokar iz Male Račne, ki kljub častitljivim 99. letom še vedno rad priroma na Kopanj.      

Zahvaljujem se vsem, ki so poskrbeli za postrežbo, še posebej pa domačemu župniku, ki nam je za izvedbo srečanja odstopil prostore v župnišču.

Člani KORK Račna bomo leto zaključili v mesecu decembru, ko bomo s prispevkom pomagali še pri obdarovanju otrok ob obisku Miklavža, obiskali pa bomo tudi 42 naših krajanov, ki so stari nad 80. let, invalide in tiste, ki jesen svojega življenja preživljajo v domovih za ostarele.

Aktivnosti, ki jih skozi leto izvajamo so podprte s strani prostovoljnih prispevkov krajanov, zato se vsem iskreno zahvaljujem za podporo, hkrati in želim blagoslovljen Božič ter vse dobro v letu 2016.

Podeli:

SREČANJE STAROSTNIKOV IZ KS ŠKOCJAN

November je že tradicionalno prinesel srečanje starejših, ki se je odvilo kot ponavadi zadnjo soboto v mesecu v Pastoralnem centru Škocjan.

Na lepo sobotno popoldne smo se zbrali ob 15. uri in program se je pričel s sveto mašo, ki jo je daroval župnik Ivan Selan. Programa, ki ga vsako leto pripravi KORK Škocjan v sodelovanju s Karitasom in skavti  se je letos udeležilo več kot 20 starostnikov. Vzdušje je bilo posebej praznično, saj je letos pogostitev radodarno podarila krajevna skupnost Škocjan, srečanja pa se je udeležil tudi predsednik Martin Tomažin, ki je starostnikom zaželel še veliko sreče in zdravja tudi v prihodnjem letu.Po uradnem delu je sledila še pogostitev z obdaritvijo, kjer smo še malo poklepetali, si izmenjali vtise letošnjega leta in se dogovorili, da se naslednjo leto ponovno snidemo. Po končani obdaritvi so vsi prisotni prejeli še adventne venčke, ki so jih izdelali Škocjanski skavti. 

Organizatorka srečanja Darinka Virant je bila izredno zadovoljna z obiskom srečanja in je vsem zaželela uspešno leto in izrazila upanje, da se prihodnje leto ponovno dobimo v še večjem številu. 

Radi bi se zahvalili vsem donatorjem za finančno podporo, brez katere se omenjeni dogodek ne bi mogel zgoditi: Starim d.o.o., Gradnje Moste d.o.o. ter odvetniku Boštjanu Ferk – Institut za javno – zasebno partnerstvo. Preostala sredstva bodo namenjena za pomoč potrebnim v prihajajočem letu.

Podeli:

SREČANJE STAREJŠIH V GROSUPLJEM

Starejše krajane Grosupljega so v soboto, 28. 11. 2015 prostovoljci KORK Grosuplje gostili v gasilskem centru. Pozdravil jih je župan dr. Peter Verlič in jim zaželel zdravja in miru. Prostovoljci so pripravili malico in spekli veliko slastnega dišečega peciva. Z vaškimi čenčami sta jih nasmejali Franca in Pepa, znane in manj znane narodne pesmi pa so zapeli Ljudski pevci s Police in Studenčki iz Ivančne Gorice.

Podeli:

SREČANJE STAREJŠIH V ŠENTVIDU PRI STIČNI

Ko so v soboto začele padati prve snežinke, se je v Osnovni šoli v Šentvidu pri Stični zbralo okrog 60 starejših krajanov na srečanju, ki ga vsako leto pripravijo prostovoljci Krajevne organizacije Rdečega križa. Pester glasbeni program dveh harmonik, otroškega šolskega pevskega zbora in Šentviških slavčkov je g. Anica Volkar lepo povezala z razmišljanji o pozdravu in medsebojnih odnosih, saj je srečanje potekalo prav 21. novembra, na mednarodni dan pozdrava.  Med pogostitvijo je vse prijetno presenetil župnik Izidor Grošelj, ki je raztegnil harmoniko, udeleženci srečanja pa so se mu pridružili pri petju. Polni lepih vtisov smo se v gostem sneženju razšli na svoje domove.

 

Podeli:

Z ROKO V ROKI V ŽALNI

Dobrodelna prireditev Z roko v roki je letos v Žalni potekala že petnajstič. Dogodek je povezal veliko nastopajočih, dvorano so napolnili dobronamerno gledalci, ki so ob vhodu po svojih močeh darovali prostovoljne prispevke za krajane, ki se znajdejo v različnih stiskah. Župan dr. Peter Verlič je vsem  zaželel predvsem mir, saj nas dogajanje okrog nas upravičeno skrbi.  V zadnjem delu pa je navdušila s svojimi hiti in vso dvorano spravila na noge Nuša Derenda. Prireditev je spet odlično uspela, ne samo zaradi zbranih sredstev, temveč tudi zaradi vseh, ki so vložili svoj trud v pripravo in ki jih je ta dogodek povezal v plemeniti misli narediti nekaj dobrega za druge.

Več na povezavi: http://www.grosuplje.si/dobrodelna-prireditev-z-roko-v-roki-2015.html

Podeli:

LETOVANJE STAREJŠIH NA DEBELEM RTIČU

Z enotedenskega letovanja na Debelem Rtiču se je v ponedeljek vrnilo pet starejših iz našega območja. "Imeli smo se prekrasno," so povedali in se kar niso mogli posloviti, saj jih je teh sedem počitniških dni s pestrim programom zelo navdušilo in povezalo.

 

 

Podeli:

KRAJEVNE ORGANIZACIJE RK VABIJO…

V domu krajanov v Temenici bo v petek, 20. 11. 2015 ob 18. uri predavanje zeliščarke Jožice Zajc Pivec. Sledila bo razstava začimb, likovnih del in tudi kruha, za katero lahko prispevate kruh ali pa sodelujete z nakupom kruha. Zbrana sredstva bodo namenjena podružnični osnovni šoli Temenica.

Prostovoljke KORK Šentvid pri Stični vabijo na tradicionalno srečanje starejših, bolnih, invalidnih in osamljenih, ki bo v soboto, 21. 11. 2015 v avli osnovne šole Ferda Vesela. To bo priložnost za medsebojno srečanje in prijetno druženje, ki ga bodo popestrili učenci s svojim programom.

V nedeljo, 22. 11. 2015 OB 14. uri pa ste vljudno vabljeni v Žalno na dobrodelno prireditev Z ROKO V ROKI. Z zbranimi sredstvi želijo pomagati krajanom, ki potrebujejo pomoč. Poleg domačih nastopajočih bo na koncertu nastopila tudi Nuša Derenda.

Lepo vabljeni!

Podeli:

Naravoslovni dan na OŠ Šentvid pri Stični

Vsako leto učenci osmih razredov OŠ Šentvid pri Stični spoznajo delovanje Rdečega križa in v štirih šolskih urah tudi osnovne ukrepe prve pomoči. Letos smo temu pridružili še ogled krvodajalske akcije, ki je v petek, 23. oktobra potekala na njihovi šoli. Učenci so v spremstvu predsednika RKS – Območnega združenja Grosuplje Franca Horvata od blizu pogledali, kako se vsak krvodajalec najprej prijavi, dobi karton, potem mu pogledajo raven hemoglobina v krvi, pritisk, izpolniti mora pa tudi kar dolg vprašalnik, s pomočjo katerega lahko zdravnik presodi, kdo ni primeren za darovanje krvi. Nato se večina krvodajalcev uleže na prenosne ležalnike in daruje kri. Upamo, da se bodo čez nekaj let tudi mnogi od teh šolarjev pridružili 6.089 aktivnim krvodajalcem našega območja.

Delovanje Rdečega križa sva predstavili podpredsednica Majda Verbič in sekretarka Anica Smrekar, osnovne ukrepe prve pomoči Luka Mehle in Mitja Šimonka - člana ekipe evropskih prvakov prve pomoči, temeljne postopke oživljanja pa reševalec David Drčar.

Učenci so pokazali veliko zanimanje in lepo sodelovanje.

 

Podeli:

Zahvala krvodajalcem

Hvala vsem krvodajalcem, ki ste darovali kri na jesenski krvodajalski akciji.

V štirih dneh se je odzvalo 451 krvodajalcev v Ivančni Gorici, Dobrepolju, Šentvidu pri Stični in Grosuplju, nekaj pa še na ZTM v Ljubljani.

Podeli:

Pomoč za migrante

Pomoč za migrante bomo ta teden zbirali še:

- v sredo od 16.00 do 17.30

- v petek od 9.00 do 10.00

na Taborski cesti 6 v Grosupljem.

Do sedaj smo zbrali in sproti odpeljali, ko so ekipe šle na pomoč v Brežice:

- OBLAČILA 800 KG

- ČEVLJI 200 KG

- HIGIENSKI PRIPOMOČKI. 100 KG

- HRANA, MLEKO 70 KG

Vsem ki ste pomagali hvala!

Podeli:

Vabilo na krvodajalsko akcijo

Vabimo Vas, da se udeležite jesenske krvodajalske akcije:

- SREDA, 21. 10. 2015  OD 7. DO 13. URE V  SREDNJI ŠOLI JOSIPA JURČIČA V IVANČNI GORICI

- ČETRTEK, 22. 10. 2015 OD 7. DO 12. URE V OSNOVNI ŠOLI VIDEM-DOBREPOLJE 

- PETEK, 23. 10. 2015  OD 7. DO 12. URE V OSNOVNI ŠOLI ŠENTVID PRI STIČNI

- PONEDELJEK, 26. 10. 2015  OD 7. DO 13. URE V OSNOVNI ŠOLI LOUISA ADAMIČA V GROSUPLJEM

Še posebej vabljeni krvodajalci krvne skupine A+.

Če Vam datum in čas krvodajalske akcije ne odgovarjata, lahko darujete kri v Ljubljani na Zavodu RS za transfuzijsko medicino, Šlajmerjeva 6, vsak dan od 7.00 do 15.00 in ob sredah do 17.00 ure. Tam lahko dobite tudi potrdilo za brezplačno parkiranje v parkirni hiši na Zaloški cesti.Pred odvzemom krvi se morate počutiti zdravi. Priporočamo, da zjutraj popijete dovolj tekočine in pojeste lahek, nemasten obrok, npr. kruh z marmelado, čaj, sok ali kavo brez mleka. Na krvodajalsko akcijo NE PRIHAJAJTE TEŠČI!

S seboj prinesite osebni dokument s fotografijo.

Kri lahko daruje vsak, ki:
* je dobrega zdravja,
* med 18 in 65 let starosti,
* tehta vsaj 50 kg,
* zadnje mesece ni imel večje operacije,
* v zadnjem letu ni prejel transfuzije,
* moški, ki vsaj tri mesece ni daroval krvi,
* ženska, ki vsaj štiri mesece ni darovala krvi in v zadnjem letu ni bila noseča.

Krvi ne morejo darovati vsi, ki:
* imajo hujša obolenja srca,
* imajo ali so imeli maligne (rakave) bolezni,
* sodijo v rizično skupino za prenos bolezni,
* imajo sladkorno bolezen, ki jo uravnavajo z inzulinom,
* prebolevajo ali so v zadnjih 14- ih dneh prebolevali akutno infekcijo ali virozo.

SKUPAJ REŠUJMO ŽIVLJENJA!

Za udeležbo se Vam že vnaprej zahvaljujemo in Vas toplo pozdravljamo!

 

Podeli:

EVROPSKI DAN OŽIVLJANJA

Šest članov ekip prve pomoči RKS – OZ Grosuplje je v soboto, 17. 10. 2015 dopoldne nudilo pouk temeljnih postopkov oživljanja pri nenadnem srčnem zastoju v trgovskih centrih Mercator, Spar in Tuš v Grosupljem. Veliko ljudi je prisluhnilo, pogledalo, 71 pa jih je tudi pokleknilo k lutki, prepletlo prste in začelo z masažo srca in umetnim dihanjem, da bi v kritičnem trenutku znali pomagati. Tako smo tudi mi izkoristili Evropski dan oživljanja za širjenje znanja in opogumljanje ljudi, da nekaj storijo, če se znajdejo v taki situaciji, ko njihove roke lahko rešijo življenje.

Podeli:

DROBTINICA ZA NAŠE OTROKE

Tudi letos so ljudje prijazno segli v denarnico in prispevali za topel obrok naših otrok. V Grosupljem smo zbrali 957 €, v Ivančni Gorici 261 € in v Dobrepolju 350 €, skupaj 1568 €. Hvala vsem, ki ste darovali, hvala trgovskim centrom, ki ste nam omogočili izvedbo v svojih prostorih in 19 prostovoljcem, ki so celo sobotno dopoldne zbirali prispevke kot zrna, iz katerih nastane dišeč kruh za lačne člane družine. Kruh, ki je več kot hrana, ker je narejen z dobroto! Zbrana sredstva bomo v sodelovanju z osnovnimi šolami namenili za otroke našega območja.

Podeli:

Drobtinica in evropski dan oživljanja

Letos bomo v trgovski centrih Mercator in Tuš v Ivančni Gorici, v Marketu Videm – Dobrepolje in v trgovskih centrih Mercator, Spar in Tuš v Grosupljem zbirali prispevke za pomoč otrokom našega območja v soboto, 17. 10. 2015 od 8. do 12. ure. V vseh treh grosupeljskih marketih pa bodo prisotni še člani ekipe prve pomoči, ki bodo zainteresiranim obiskovalcem pomagali obnoviti znanje masaže srca oziroma temeljnih postopkov oživljanja v primeru srčnega zastoja. 16. oktober je namreč EVROPSKI DAN OŽIVLJANJA.

Podeli:

Tradicionalni dobrodelni koncert RKS v Cankarjevem domu

V soboto, 19. septembra 2015, je v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma potekal tradicionalni letni dobrodelni koncert Rdečega križa Slovenije. Organiziran je bil v sodelovanju z Zavodom za transfuzijsko medicino. Tudi letos smo iz Dobrepolja, Ivančne Gorice in Grosuplja peljali v Cankarjev dom dva avtobusa poslušalcev, med katerimi so bili mnogi prostovoljci Rdečega križa in tudi župan Občine Dobrepolje Janez Pavlin. 

Predsednica Rdečega križa Slovenije je obiskovalce, gledalce in poslušalce na odru pozdravila s kratkim nagovorom, še posebej pa je čestitala grosupeljski ekipi prve pomoči, ki je minuli teden osvojila naslov evropskega prvaka v prvi pomoči. 

Koncert je bil namenjen podpori nacionalnima akcijama za zagotavljanje brezplačnih počitnic za otroke in starostnike iz socialno ogroženih okolij "Peljimo jih na morje" ter akciji zbiranja sredstev za prehranske pakete "Lepo je deliti". Zbrana sredstva bodo namenjena reševanju socialne problematike najbolj ogroženih skupin in posameznikov.

Podeli:

GROSUPLJE V JESENI

Tudi letos je bila naša stojnica zelo obiskana, saj si je veliko ljudi prišlo izmerit krvni sladkor in pritisk. Člani ekipe prve pomoči so ves čas poučevali vse zainteresirane temeljne postopke oživljanja z uporabo avtomatskega eksternega defibrilatorja. Župan Dr. Peter Verlič, predsednik občinske uprave Dušan Hočevar in pooblaščenec župan Iztok Vrhovec pa so čestitali evropskim prvakom prve pomoči, naši zmagoviti ekipi iz Bukarešte in ji izročili občinsko plaketo.

Podeli:

SREČANJE STAREJŠIH V IVANČNI GORICI

V soboto, 12 septembra 2015 je potekalo šesto srečanje starejših, bolnih in invalidnih članov KORK Ivančna Gorica. V prijetni senci dreves se je letos zbralo petinštirideset članov RK. Našemu vabilu so se prijazno odzvali tudi iz Rdečega križa Slovenije in naš podžupan gospod Tomaž Smole. Zaradi obveznosti se srečanja nista mogla udeležiti predsednik RKS OZ Grosuplje in sekretarka, ki sta spremljala našo ekipo prve pomoči na evropsko prvenstvo v preverjanju znanja ekip prve pomoči.
Med pisanjem članka sem izvedela preko spleta novico, da je naša ekipa postala evropski prvak. Čestitamo. Navzoče je najprej pozdravila predsednica KORK-a gospa Renata Laznik in se jim zahvalila za dolgoletno članstvo in podporo tej humanitarni organizaciji in jim zaželela prijetno druženje. V imenu RKS Slovenije je imela kratek nagovor gospa Mirjana Jarc.
Povedala je, da se drugo soboto v septembru obeležuje svetovni dan prve pomoči. Prvič so ga obeležili leta 2000, ko je 16 evropskih nacionalnih organizacij Rdečega križa dalo pobudo za tovrstno praznovanje. Zamisel je bila kmalu sprejeta in se je uveljavila v mednarodnem merilu, ko je leta 2003 kar 115 nacionalnih organizacij Rdečega križa po vsem svetu obeležilo svetovni dan prve pomoči. Letošnji dan prve pomoči je posvečen prav starejši populaciji prebivalstva ter skrbi in osvečanju pri nudenju prve pomoči. Zahvalila se je za povabilo in zaželela prijetno druženje. Naši gostje so bili zelo veseli, da se je vabilu odzval tudi podžupan gospod Tomaž Smole in prijazno nagovoril navzoče v imenu občine Ivančna Gorica. Srečanja so se udeležile tudi predstavnice KORK-ov Grosuplje, Žalna in Šmarje-Sap.Kar prehitro so minile urice druženja ob dobri hrani in osvežujoči pijači. Po kavici smo se poslovili in si obljubili, da se drugo leto spet zberemo in preživimo čudovito popoldne. Za pomoč pri organizaciji se zahvaljujemo Strelski družini Sonja Vesel, gospodoma Koščaku in Frankoviču za izvrstno hrano. Kmetiji Ostanek kmetiji Grajš, kmetiji Kastelic, gospodu Tonetu, Lili in Majdi, Jani iz Cvetmarketa, ter našim mladim prostovoljcem za postrežbo Špeli, Urošu in Darji. Hvala tudi vsem prostovoljcem,ki so pomagali pripraviti srečanje.

                                                                                         za KORK Ivančna Gorica

Podeli:

GROSUPELJSKA EKIPA PRVE POMOČI ZMAGOVALKA FACE 2015 V BUKAREŠTI

Ekipa prve pomoči RKS – Območnega združenja Grosuplje je po zmagi na državnem preverjanju ekip PP Slovenije septembra 2014 v Kopru zastopala Slovenijo na mednarodnem tekmovanju evropskih ekip prve pomoči FACE 2015 (First Aid Convention in Europe), ki je potekalo od 10. do 12. septembra 2015 v Bukarešti v Romuniji. Na preverjanju je sodelovalo osemindvajset ekip iz štiriindvajset evropskih držav. Naša ekipa je aprila 2013 zaključila tečaj za bolničarje prve pomoči, od takrat pa je pod vodstvom trenerja Zlatka Kvržiča v skromnih prostorskih pogojih in z nizkimi finančnimi sredstvi občin za delovanje opravila ogromno treningov, kjer je sodelovalo tudi veliko število prostovoljcev in sledil je težko pričakovani rezultat, zmaga, ki so jo dosegli: vodja ekipe Mitja Šimonka in pet članov: Valentina Rutar Polanec, Luka in Uroš Mehle, Tim Oven in Žiga Bizjak. Rezultat dokazuje, da je prva pomoč Rdečega križa Slovenije na najvišjem nivoju.

Preverjanje je potekalo na štirinajst delovnih točkah, kjer je morala ekipa nuditi medicinsko nego in psihosocialno pomoč več poškodovancem istočasno. Vsa komunikacija s poškodovanci in ocenjevalci pa je potekala v angleščini.

Ekipe prve pomoči se ustanavljajo in usposabljajo za pomoč javni zdravstveni mreži v primeru naravnih in drugih nesreč večjih razsežnosti. Člani ekipe pa svoje znanje tudi posredujejo na raznih javnih prireditvah in učencem v šolah.

Članom ekipe in vsem, ki so pripomogli k takemu rezultatu iskreno čestitamo!

 

Podeli:

Svetovni dan prve pomoči v Ivančni Gorici

Vsako leto svetovni dan prve pomoči obeležujemo drugo soboto v septembru. Letos smo v sodelovanju z Mercator centrom v Ivančni Gorici pripravili prikaz temeljnih postopkov oživljanja z uporabo defibrilatorja. Dva člana grosupeljskih ekip prve pomoči sta mimoidočim pomagala, da so obnovili ali na novo osvojili praktično nudenje prve pomoči s pomočjo defibrilatorja.

Podeli:

Vabilo na koncert RKS

RDEČI KRIŽ SLOVENIJE VABI NA DOBRODELNI KONCERT

V SOBOTO, 19. 9. 2015 OB 20. URI V GALLUSOVI DVORANI CANKARJEVEGA DOMA. Z NAKUPOM VSTOPNICE (15,00 €) BOSTE DAROVALI ZA PREHRANSKE PAKETE ZA LJUDI V STISKI.

Glasbeni repertoar bodo donirali izvajalci slovenske zabavne glasbe: slovenske popevke, začinjene z evrovizijskimi toni, v kombinaciji mladih talentov in prekaljenih slovenskih glasbenih mačkov. Na odru se nam bodo pridružili Maraaya, Otroški pevski zbor OŠ Metlika, Iztok Novak - Easy, pianist Nino Ošlak, Preloški muzikanti, Alma, Marjan Zgonc, Aleksander Mežek, Godalni kvartet Nova, San di Ego, čarodej Aleksander Štucl, Ula Ložar, Alenka Gotar in Žiga Lakner, Bassless ter Ansambel Gašperji.

Prijave in informacije na: RKS - OZ Grosuplje, Taborska 6, ali po telefonu 01/7811 630 ali     051 380 351.  ZA PREVOZ BO POSKRBLJENO

 

 

Podeli:

KONČNO NA MORJE

Po svežem oblačnem jutru v osrednji Sloveniji je v četrtek, 3. 9. 2015 en avtobus socialno šibkih izletnikov, ki si ne more privoščiti dopusta, stopilo v sončen, vroč poletni dan na Debelem Rtiču. Med potjo so pozajtrkovali in malicali štručke in rogljičke, dar Pekarne Grosuplje.

Na Debelem Rtiču so si najprej pod vodstvom vrtnarke Nataše ogledali park. Opozorila je na nekaj najbolj posebnih rastlin in tudi na visok cvet tridesetletne agave. Agava cveti samo enkrat in potem propade.

Po ogledu so se izletniki oblekli v kopalke, nekateri so zaplavali v toplem morju, drugi pa so samo čofotali ali se vode dotikali, ker v življenju niso imeli možnosti, da bi se naučili plavati. Po kosilu so še malo počivali med dišečim mediteranskim zelenjem, potem pa so si privoščili še kratek sprehod po starem delu Kopra in se posladkali s kepico sladoleda.

Dvaišestdesetletna gospa je drugič v življenju videla morje; pred dobrim desetletjem so šli s službo na izlet v Benetke, danes, ko si je zaradi slabše gibljivosti upala vodo samo potipati, pa je prvič videla slovensko obalo.

Druga gospa je bila enkrat na Lošinju, ko še ni imela deset let. Zdaj, pri petinpetdesetih letih je spet videla morje in čofotala v njem.

Na avtobusu so izletniki celo pot veselo prepevali, poslovili pa so se z iskreno zahvalo vsem, ki so jim ta izlet omogočili. To so: pobudnica kopanja - predsednica KORK Grosuplje Milena Mušič, Fundacija Drevored, Pekarna Grosuplje, Občina Grosuplje, Ambrosia d.o.o. iz Grosuplja in sodelujoči prostovoljci.

 

Podeli:

Večer odprtih src v Zagradcu

Petek, 28. avgusta 2015, bo v kroniki Zagradca, bližnje okolice in tudi suhokrajinskega dela

občine Ivančna Gorica, zapisan kot dan namenjen starejšim, onemoglim in invalidnim prebivalcem tega prelepega dela občine, kjer se vsi počutimo prijetno in domače. Srečanje starejših so naslovili s prijetnim naslovom Večer odprtih src, katerega so organizirali v cerkvi  in pred kulturnim domom Zagradec v sodelovanju s KO RK Zagradec, župnijo Zagradec, Krajevno skupnostjo Zagradec in Društvom upokojencev Ivančna Gorica.

Srečanje starejših se je ob 17. uri pričelo v župnijski cerkvi, kjer je domači župnik Sašo Kovač daroval sveto mašo s posebnim priložnostnim dejanjem, podelitvijo bolnišničnega maziljena in molitvijo nad bolniki in onemoglimi.

Po maši so bili vsi navzoči povabljeni na župnijsko dvorišče, pred kulturni dom Zagradec, kjer pa so pripravili posebno srečanje s pogostitvijo vseh navzočih. Domače zagraške gospodinje so pripravile posladek, okrepčilo in malico ter jih postregle. Poslastico tega čudovitega večera pa je predstavil predsednik DU Ivančna Gorica in KO RK Zagradec, Matjaž Marinček, in to je bil vsestranski človek, pevec, kantavtor, humanist in dobri mož, dolgolasi in dolgobradi Korošec Adi Smolar, ki je v enournem nastopu v svojih pesmih spomnil na trpljenje in lakoto po svetu, opeval mlade in stare, lene in pridne, vsekakor pa vseskozi skrbel za dobro voljo, kar so vsi prisotni  potrjevali z aplavzi.

Prireditve sta se udeležila tudi  in župan občine Ivančna Gorica, Dušan Strnad in predsednik RKS-OZ Grosuplje, Franc Horvat. Župan je v kratkem nagovoru pohvalil posebno karizmo in družbeno vez med starejšimi in mlajšimi ter da ima Zagradec to, kar si mnogoštevilno starejše prebivalstvo lahko želi tudi drugje po občini. Vsem starostnikom je zaželel še veliko zdravja, delovne vneme in sobivanja s krajem, društvi ter sodelovanja med domačimi in krajani. Po nagovoru je prireditev osmislil tudi otroški pevski zbor ob spremljavi violin in električnega pianina, za zaključek pa je poskrbel domači in vsem znani harmonikar. K lepo izvedeni prireditvi je pripomoglo še lepo poletno vreme in organizatorji upajo, da bo ta prireditev postala tradicionalna, tako da bi se vsaj enkrat letno zbrali starejši prebivalci župnije in KS Zagradec. 

Marjan Urbas

Podeli:

Intenzivne priprave na FACE 2015

Od ponedeljka 3.avgusta do 7.avgusta je imela ekipa RKS OZ Grosuplje (ekipa državnih prvakov prve pomoči Slovenije leta 2014) celodnevne priprave za FACE v Centru vojnih veteranov v Logatcu, kjer so nas usposabljali štirje uveljavljeni inštruktorji. Ekipa je opravila več kot 70 različnih poligonov in se na tekmovanje pripravljala tudi s kondicijskimi treningi, ki so jih pripravili inštruktorji na različnih terenih.

Podeli:

KOPANJE, IZLET Z LADJICO, NOVA PRIJATELJSTVA IN ŠE VELIKO VEČ

Letos so se otroci iz občin Grosuplje, Ivančna Gorica in Dobrepolje odpravili na 19. zdravstveno letovanje v organizaciji RKS - Območnega združenja, kjer so na morskem zraku, vodi in soncu devet dni krepili svoje zdravje. Za tiste, ki pa niso bili več kot dvakrat bolni v preteklem letu, smo pripravili šest dnevno kolonijo. Letovanje je potekalo od 27. 7. do 2. 8. oz. do 5. 8. 2015. Otroke je spremljalo 18 vzgojiteljev in dve pedagoški vodji. Skupno je letovalo 208 otrok.

Večino časa smo imeli sončno vreme, tako da smo se veliko kopali v morju in na bazenu z morsko vodo. V popoldanskem času so otroci sodelovali na različnih delavnicah, kjer so razvijali ustvarjalnost, pridobivali socialne veščine in spletali nova prijateljstva. Bili smo tudi na izletu z ladjico v Kopru, kar je za vsakega otroka posebno doživetje. Zvečer, ko se je malo ohladilo, smo se zabavali ob športnih igrah (košarki, nogometu ...) in ob večernih dogodkih na plaži (ples, filmski večer, Debeli rtič ima talent, zmenkarije, odštekan stil ...). 

Dnevi so prehitro minili in vsi skupaj že komaj čakamo naslednje, jubilejno, 20. letovanje, ko se spet srečamo na Debelem rtiču.

Pedagoški vodji letovanja Nina in Jana

Podeli:

VSE NAJBOLJŠE ZA STOTI ROJSTNI DAN!

Člani Krajevne organizacije RK Krka so v sredo, 5. 8. 2015 obiskali svojega krajana Petra Bošnjaka v Domu starejših občanov v Grosupljem in mu voščili za stoti rojstni dan.
Gospod Peter je bil rojen 10. julija 1915 blizu Samobora na Hrvaškem. Prvo zaposlitev je dobil v Bati in tam ostal do upokojitve, le da se je Bata v Jugoslaviji preimenovala v Borovo. Službeno so ga poslali v Slovenijo. Od leta 1975 do januarja letos je živel na Krki, kjer si je z vedrostjo in prijaznostjo pridobil veliko prijateljev. Kljub častitljivi starosti je še vedno živahen in dobrega spomina. Z obiskovalci je veselo zapel: "Kolkor kapljic tolko let Bog nam daj na svet živet!"
 

Podeli:

Sprejem pri županu Občine Grosuplje

"V bodoče vidim še več sodelovanja z vami, RKS – OZ Grosuplje"

V četrtek, 23. 7. 2015 se je župan Občine Grosuplje, dr. Peter Verlič srečal z generalno sekretarko RKS – ZZ Renato Brunskole, predsednikom RKS – OZ Grosuplje Francem  Horvatom in sekretarko Anico Smrekar.

Obisk je bil vljudnostne narave, zahvala za korektno sodelovanje z Občino Grosuplje.

Župan je poudaril, da si želi še več sodelovanja z RKS – OZ Grosuplje, predvsem na humanitarnem in preventivnem področju v smeri osveščanja občank in občanov v zvezi z izvajanjem dejavnosti RKS (zaščita in reševanje, prva pomoč, krvodajalstvo). Sprejel bo ekipo prve pomoči RKS – OZ Grosuplje še pred udeležbo na Evropskem preverjanju ekip prve pomoči FACE 2015, ki bo od 10. do 12. septembra 2015 v Bukarešti v Romuniji.

Podeli:

Obisk generalne sekretarke RKS - ZZ

V okviru priprav na evropsko preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči FACE 2015, kibo potekalo od 11. do 13. septembra v Bukarešti in kjer bo Slovenijo zastopala ekipa RKS – OZ Grosuplje smo se v četrtek, 11. 6. 2015 sestali v naši pisarni generalna sekretarka RKS - ZZ Renata Brunskole, strokovna sodelavca RKS za prvo pomoč Boris Plavšič in Neli Skočaj, trener grosupeljske ekipe Zlatko Kvržič, predsednik Območnega združenja Franc Horvat in sekretarka Anica Smrekar. Pregledali smo potek dosedanjih priprav in načrtovali aktivnosti do samega preverjanja. Pogovarjali smo se tudi o nabavi nujno potrebne opreme in o sami izvedbi potovanja.

Ob tem smo se dotaknili tudi problemov glede organizacije letošnjega zdravstvenega letovanja otrok in šolarjev.

Anica Smrekar

Podeli:

Vaše zdravje je v vaših rokah

je bil naslov predavanja, ki sta ga, na pobudo Zveze društev upokojencev Slovenije, z roko v roki pripravila KO RK Ivančna Gorica in Društvo upokojencev Ivančna Gorica. 27. maja se je ob 9:30 v občinski sejni sobi nabralo dobrih 20 radovednežev, ki so potem sledili nekaj več kot uro dolgi, zelo zanimivi in duhoviti, mestoma celo napeti razlagi magistra farmacije, prof. dr. Boruta Štruklja, tudi v ZDA in Veliki Britaniji zelo dobrodošlega in iskanega predavatelja, ki sicer "domuje" na Fakulteti za farmacijo Univerze v Ljubljani.

Tri sklope je prijazni profesor v tem očitno prekratko mu odmerjenem času preletel: Kako si pomagamo pri povišanem holesterolu in krvnemu tlaku? Sladkorna bolezen: kaj lahko naredimo sami za svoje zdravje? in Okrepimo imunski sistem. Težko bi bilo na kratko povzeti vse, kar je bilo povedanega, velja pa ponoviti poudarjeno: vse upoštevanje zapovedi zdravega prehranjevanja nam čisto nič ne pomaga, če nam telo razjeda stres!

Naslednje predavanje, ki ga tokrat skupaj pripravljajo KO RK Zagradec,  Društvo upokojencev Ivančna Gorica in Krajevna skupnost Zagradec, bo 11. junija ob 19:30 v zagraškem kulturnem domu.

 

Podeli:

Teden Rdečega križa 8 do 15 maj 2015

VABILO NA OTVORITEV DEFIBRILATORJA NA TABORSKI CESTI 6 V GROSUPLJEM

Na mednarodni dan Rdečega križa, v petek, 8. maja 2015 ob 9.30 vabimo na otvoritev defibrilatorja, ki bo poslej javno dostopen na zunanji steni ob vhodu v stavbo na Taborski cesti 6, kjer je tudi sedež RKS - Območnega združenja Grosuplje. Defibrilator bo predal namenu župan dr. Peterr Verlič, vsi zainteresirani pa se bodo lahko naučili, kako defibrilator uporabiti. Na ta način želimo omogočiti hitro in učinkovito pomoč vsakomur ob zastoju srca.

OBNOVITVENI TEČAJ PRVE POMOČI ZA MLADE MAMICE

Od 8. do 15. maja vsako leto poteka teden Rdečega križa in v sklopu tega bomo izvedli kratek tečaj (3 šolske ure) prve pomoči dojenčku in malemu otroku. Tečaj bo brezplačen, potekal pa bo v gasilskem centru Grosuplje – vhod z desnega konca – v ponedeljek, 11. 5. 2015 ob 9  uri. Zainteresirani naj se prej prijavijo na naš elektronski naslov: grosuplje.ozrk@ozrks.si ali z SMS na 051 380 351.

Podeli:

Meritve krvnega sladkorja v Zagradcu

Lokalni Rdeči križ, uradno Krajevna organizacija Rdečega križa Zagradec, se je prebivalcem krajevne skupnosti predstavila s prvo odmevnejšo akcijo v svoji nekaj več kot polletni prenovljeni zasedbi – če seveda odmislimo redno razdeljevanje pomoči v hrani in paketih. Na Gregorjevem sejmu, ki se je odvijal 14. marca na parkirišču pred zagraškimi trgovinami, sta diplomirana medicinska sestra Anica Kozinc in prostovoljec Matjaž Marinček na primerno opremljeni stojnici mimoidočim nudila možnost brezplačnega merjenja krvnega sladkorja in pritiska, kar so mnogi z veseljem izkoristili. Preko 70 se jih je odločilo zmeriti krvni sladkor, kar je kar lepo število, le nekaj več kot 30 pa krvni pritisk, čemur so najverjetneje botrovale nizke temperature (nič kaj navdušujoče ni razgaljati roke pri petih ali manj stopinjah), pa tudi vse več ljudi si že omisli domačo merilno napravo. Pohvale iz ust krajanov bodo spodbuda za razmislek, kdaj in kje takšno akcijo ponoviti – ob po možnosti toplejšem datumu ...?

Matjaž Marinček

Podeli:

Prvo srečanje za starejše v Ambrusu

Na prijazno nedeljsko popoldne, 17. maja, je članom KORK Ambrus uspelo pripraviti prvosrečanje starejših iz KS Ambrus. S tem srečanjem smo se našim starejšim sokrajanom želeli med drugim zahvaliti za vse kar so lepega naredili za naše kraje in zaradi česar nam je danes tukaj tako lepo. 

Ker je bilo to prvo tako srečanje v Ambrusu, smo se bali, da ne bo pravega odziva, a so nam naši starejši sokrajani znali stopiti naproti in so dodobra napolnili dom ambruške kulture. Z malce obotavljanja, a vendar z nasmehom na obrazu so prihajali v dvorano. Seveda, ker niso vedeli, kaj naj pričakujejo. Člani KORK Ambrus smo jim v sodelovanju s Kulturnim društvom Ambrus pripravili krajši kulturni program, ki ga je spretno povezovala Maša Žnidaršič. Leon Perko pa nam je zaigral na saksofon. Tako Maša, kot tudi Leon sta našim povabljencem najlepše dokazala, da  kultura v Ambrusu živi in se razvija tudi med rosno mladimi. Ambruški Mešani pevski zbor in Moški pevski zbor sta zapela več pesmi, o svojem življenju pa je na svoj način spregovorila "Čigavčkava Tončka iz britafa". Kot gost je na srečanju spregovoril tudi predsednik Območnega združenja Rdečega križa Grosuplje, gospod Franc Horvat. Vabilu na druženje se je odzval tudi ambruški župnik, gospod Uroš Švarc. 

V dvorani se je ob pogostitvi slišalo veliko smeha ter dobrovoljnega čebljanja. Veliko je bilo stiskov rok in veselja ob snidenju. Pevci so ob harmoniki, ki jo je, kot pravi ljudski godec, raztegnil Ciril Šinkovec, prepevali skupaj s starejšimi in v dvorani je vse kipelo od dobre volje. Gotovo bi tisti dan težko našli bolj veselo družbo. Bilo nam je lepo in želimo si, da bi tudi te vrste srečanje postalo del ambruške tradicije. 

Polona Hrovat, KORK Ambrus

Podeli:

Pozdrav pomladi v Ivančni Gorici

V nedeljo 17 maja je potekal sedmi koncert Pozdrav pomladi v organizaciji Pevcev in godcev ljudskih pesmi Studenček in Krajevne organizacije Rdečega križa Ivančna Gorica. Koncert je namenjen starejšim, invalidom in vsem, ki imajo radi glasbo in ples. Koncert je povezovala gospa Nuša Volkar. Obiskovalce je pozdravila v imenu RKS Slovenije gospa Mirjam Jarc, kot pooblaščenka sekretarke RKS gospe Renate Brunskole, ki se zaradi obveznosti ni mogla udeležiti koncerta. Navzoče sta pozdravila tudi predsednik RKS OZ Grosuplje gospod Franc Horvat in predstavnik Novega Paradoksa gospod Srečko Brumen, ter predsednica KORK Ivančna Gorica gospa Renata Laznik.
Letos je koncert popestril kratek film o življenju v stanovanjski skupnosti Novi paradoks, ki skrbi za ljudi s težavami pri prilagajanju na hiter ritem življenja, depresijo itd. V programu sta nastopili tudi dve stanovalki skupnosti: gospa Lili je predstavila svojo življenjsko zgodbo, gospa Suzana pa je zapela dve ljudski pesmi. Zahvaljujemo se direktorici Slavici Smrtnik in Nataliji Nose za dobro sodelovanje in za pecivo, ki so ga spekli za pogostitev.

Program je bil zelo pester, najprej so nastopili otroci plesne šole Guapa iz Ivančne Gorica, trio harmonikarjev Carji, pevci ljudskih pesmi Izgnanci, Rok Ferendja s svojo skupuno. duet Nastja in Jože in naši Ljudski pevci in godci Studenček. Po koncertu je sledilo kratko družabno srečanje. Hvala  Kavarni Pod zvezdo, trgovini Pipo, Jožici Lipušček, Mileni Krošelj, Občini Ivančna Gorica, gospe Jani iz Cvetmarketa za čudovite lončnice in varovancem VDC Želva za dekoracijo.

Tajnica KORK Ivančna Gorica

Stanka Pajk

 

Podeli:

25 sodelavk in sodelavcev Rdečega križa Slovenije prejelo priznanja CZ

Ob dnevu Civilne zaščite (1. marec) je v Kongresnem centru na Brdu pri Kranju potekala vsakoletna osrednja državna prireditev. Slovesnosti sta se udeležila predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar, slavnostni govornik je bil minister za obrambo Janko Veber. 

Na prireditvi sta poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan in generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But izročila priznanja Civilne zaščite in nagrad za življenjsko delo ter kipec Civilne zaščite, ki je najvišje priznanje na tem področju posameznikom in ustanovam, ki so se izjemno izkazali pri varovanju človeških življenj in lastnine ob naravnih in drugih nesrečah.  

Po osrednji slovesnosti so bila priznanja podeljena še na 13 regijskih prireditvah po Sloveniji. V Ljubljani sta v sredo, 4. 3. prejela bronasti znak civilne zaščite tudi prostovoljec KORK Dobrepolje Franci Strah in sekretarka RKS - OZ Grosuplje Anica Smrekar.

 

 

 

Podeli:

Obiskovanje ob dnevu žena v Ivančni Gorici

Nastopil je marec in zvončki ponekod že oznanjajo pričetek pomladi. Ob dnevu žena se je KORK Ivančna Gorica odločila obdariti starejše gospe, ki jih ta praznik slavi. Prostovoljke in prostovoljec smo že tedne prej začeli načrtovati s čim presenetiti slavljenke in skupaj smo sestavili prisrčna darila. S pomočjo lokalnih trgovcev smo uspeli pripraviti manjša darilca, ki so slavljenkam polepšala njihov praznik – tako smo z rdečim nageljnom, bombonjero in čestitko prostovoljke in prostovoljec KORK-a Ivančna Gorica na 8. marec presenetili nekatere ivanške gospe, ki so bile te majhne pozornosti nadvse vesele. Obdarili smo 96 starejših žensk, za katere se je bilo vredno potruditi, saj jim je s tem  KORK Ivančna Gorica pokazala in dokazala, da niso same

Predsednica KORK Ivančna Gorica

RENATA LAZNIK     

Podeli:

ZDRAVSTVENO LETOVANJE OTROK IN ŠOLARJEV IN KOLONIJA NA DEBELEM RTIČU

1. Zdravstveno letovanje

Rdeči križ Slovenije - Območno združenje Grosuplje organizira devetdnevno zdravstveno letovanje otrok in šolarjev od 5. do 19. leta starosti v Mladinskem zdravilišču in letovišču Debeli Rtič v času od 27. 7. do 5. 8. 2015.

Zdravstveno letovanje sofinancirajo Občine Dobrepolje, Grosuplje in Ivančna Gorica, starši ter Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki določa, da se zdravstvenega letovanja lahko udeležijo le  tisti otroci in šolarji, stari od pet do devetnajst let, ki imajo v medicinski dokumentaciji zapise o večkratni hospitalizaciji (več kot dvakrat od preteklega razpisa) ali so bili pogosteje bolani (zapis v medicinski dokumentaciji več kot dvakrat od preteklega razpisa). ZZZS nam je odobril 102 mesti za otroke našega območja, to je predvidoma 14 otrok iz Občine Dobrepolje, 40 otrok iz Občine Grosuplje in 48 otrok iz občine Ivančan Gorica.

2. Kolonija

Za otroke brez zdravstvene indikacije (ki niso bili več kot dvakrat bolni) pa s sofinanciranjem občin pripravljamo  šest dnevno kolonijo, ki bo potekala od 27. 7. do 2. 8. 2015 tudi na Debelem Rtiču. Na voljo sta 102 mesti.

3. Samoplačniška kolonija

Prav tako organiziramo na Debelem Rtiču samoplačniško kolonija za šest dni (250 €) ali devet dni (342 €), ki jo starši ali skrbniki  glede na boljše finančno stanje plačajo sami v celoti.

Prijavnice za letovanje dobite v šolski svetovalni službi na vseh šolah našega območja, v otroških ambulantah v Grosupljem, Ivančni Gorici in Dobrepolju, na sedežu RKS – OZ Grosuplje ali na naši spletni strani: http://www.grosuplje.ozrk.si, lahko pa vam jo tudi pošljemo po elektronski pošti. V celoti čitljivo izpolnjene in podpisane prijavnice naj otroci vrnejo v šoli ali oddajo na RKS -OZ Grosuplje čim prej, najkasneje pa do 8. 5. 2015.

Cena letovanja vključuje stroške prevoza, polnega penziona, programa, zdravstvene oskrbe, pedagoško-vzgojnega vodenja in kolektivnega zavarovanja. Doplačilo staršev za zdravstveno letovanje letos znaša 99 €, za kolonijo pa 100 €. Če zaradi socialne stiske tega zneska ne morete plačati, vseeno izpolnite prijavnico, ki ji dodajte prošnjo za znižano plačilo, kjer kratko obrazložite razloge, zakaj je ta znesek za vas previsok. Na osnovi vašega zaprosila s priloženo kopijo odločbe o Denarni socialni pomoči oziroma priporočila Centra za socialno delo ali svetovalne službe v otrokovi osnovni šoli pa bomo ta znesek s pomočjo donatorjev znižali.

Otroci, ki jim bo odobreno zdravstveno letovanje ali kolonija , bodo dobili na dom položnice v juniju, prispevek staršev pa bo potrebno nakazati do 3. 7. 2015.

Za dodatne informacije smo vam na voljo na tel. 01/7811-630 ali 051/380-351 ali na e-naslovu: grosuplje.ozrk@ozrks.si.

Podeli:

DAN SLOVENSKIH KRVODAJALCEV V PRILOZJU

Podeli:

Zahvala Pekarni Grosuplje

"NAJ ČLOVEK POL SVETA OBTEČE, NAJBOLJŠI KRUH DOMA SE PEČE!"

Ponosni smo na našo Pekarno Grosuplje zaradi najboljšega kruha, veseli pa smo tudi, da vodstvo Pekarne blaži socialno stisko ljudi v domačem okolju in večkrat pomaga z donacijo kruha in peciva, za kar se v imenu prejemnikov iskreno zahvaljujemo. Posamezniki in družine so bili še posebej v teh zimskih dneh izredno veseli in hvaležni za drobno pekovsko pecivo in sladko zmrznjeno pecivo - dobrote, ki si jih sicer sami težko privoščijo. Zahvaljujemo se tudi prostovoljcem, ki podarjeni kruh in pecivo razvozijo tistim, ki sami ne morejo priti ponj. 

 

Podeli:

Glasuj za ekipo RK Slovenija

Naša ekipa bo septembra zastopala Slovenijo na evropskem preverjanju prve pomoči v Romuniji, že zdaj pa vse udeležene ekipe tekmujejo za pokal popularnosti. Podprite našo ekipo z glasovanjem na spletu: http://crucearosie.ro/face/explore/vote_for_team. Točko lahko naši ekipi podelite vsakih 15 minut.

Ekipa prve pomoči iz Grosuplja, ki  je aktualna državna prvakinja, pri nudenju prve pomoči ne okleva, ko je potrebno reševati življenje, zato tudi vi ne oklevajte in ji pomagajte do medalje popularnosti, ki jo ekipi z največ glasovi podelil organizator letošnjega  evropskega preverjanja znanja ekip prve pomoči (FACE). Preverjanje bo potekalo od 10. do vključno 13. septembra 2015 v glavnem mestu Romunije,  Bukarešti. Ekipa prve pomoči RKS OZ Grosuplje bo med 28 sodelujočimi ekipami iz 26 držav zastopala Slovenijo, zato ne oklevajte in na povezavi http://crucearosie.ro/face/explore/vote_for_team glasujte za Slovenian Red Cross." Glasuje se lahko tudi večkrat. Med vsakim glasovanjem mora preteči najmanj 15 minut.

Podeli:

XX. REGIJSKO PREVERJANJE EKIP PRVE POMOČI CZ IN RK NA VRHNIKI

V soboto 30. maja je na območju občine Vrhnika potekalo XX. regijsko preverjanje ekip prve pomoči.

Na preverjanju je sodelovalo 16 ekip, od tega 14 z območja ljubljanske regije in 2 izven konkurence. Nastopajoče ekipe so bile RKS-OZ Kočevje, RKS-OZ Vrhnika, Občina Škofljica, RKS-OZ Ljubljana, RKS-OZ Grosuplje 2, Občina Ig, RKS-Zdravstvena fakulteta Ljubljana, Občina Mengeš, Občina Moravče, RKS-OZ Logatec 1, RKS-OZ Logatec 2, Občina Domžale, RKS-OZ Domžale, Občina Šmartno pri Litiji, RKS-OZ Trebnje in občina Žužemberk. Ekipe so pristopile k prvi pomoči realistično prikazanih poškodb, s poudarkom na posledicah neurij, kolesarske nesreče, prikazane pa so bile tudi posledice na proslavljanju zaključka valete. Prvouvrščena ekipa Zdravstvene fakultete iz Ljubljane se bo v začetku meseca oktobra udeležila državnega preverjanja ekip prve pomoči, ki bo potekalo v okviru dnevov zaščite in reševanja v Murski Soboti. Ekipa Grosuplje 2 je zasedla sedmo mesto, trenirali pa so jo člani ekipe Grosuplje 1.

Ekipa Grosuplje 1, ki je lani zmagala na državnem preverjanju v Kopru se intenzivno pripravlja na evropsko preverjanje ekip PP, ki bo potekalo septembra letos v Bukarešti v Romuniji. V sklopu teh priprav bo izven konkurence sodelovala na regijskem preverjanju v Šentrupertu 13. Junija letos.

 

 

Podeli:

Prva pomoč na OŠ Šentvid pri Stični

Že nekaj let zapored v maju pripravimo kratko predstavitev poslanstva in delovanja Rdečega križa za učence sedmih razredov OŠ Šentvid pri Stični. Organiziranost svetovnega gibanja RK  je v četrtek, 7. 5. 2015 predstavila sekretarka Anica Smrekar, lokalno delovanje pa podpredsednica RKS – OZ Grosuplje Majda Verbič, ki že več kot dvajset let deluje kot prostovoljka v Krajevni organizaciji RK Šentvid pri Stični.

Naravoslovni dan pa je namenjen tudi spoznavanju osnovnih ukrepov prve pomoči. Poleg reševalca Davida Drčarja sta letos učence poučevala Luka Mehle in Mitja Šimonka, člana ekipe prve pomoči RKS – OZ Grosuplje. Ekipa je aktualni državni prvak ekip prve pomoči in se intenzivno pripravlja na udeležbo na evropskem preverjanju FACE, ki bo potekalo septembra letos v Romuniji. Učenci so pokazali veliko zanimanje in upajmo, da bodo pridobljeno znanje znali uporabiti, če bo to potrebno.

Podeli:

Javno dostopen defibrilator v Grosupljem

Ob svetovnem dnevu Rdečega križa, ki je tudi prvi dan tedna Rdečega križa, je Grosuplje pridobilo prvi javno dostopen defibrilator - AED, postavljen v omarici ob vhodu v zgradbo na Taborski cesti 6, kjer je tudi sedež RKS – Območnega združenja Grosuplje. Defibrilator je predal v uporabo župan Občine Grosuplje, dr. Peter Verlič ob prisotnosti njegovega pooblaščenca Iztoka Vrhovca, direktorja občinske uprave Dušana Hočevarja in zainteresiranih posameznikov.

Po pozdravu predsednika RKS – OZ Grosuplje Franca Horvata je dr. Peter Verlič vsem članom RK čestital in se zahvalil za plemenito poslanstvo, zaželel pa je, da bi defibrilator čim manj ljudi potrebovalo in da AED ne bi postal tarča vandalizma, saj zdravemu človeku nič ne koristi, lahko pa v kritičnem trenutku nekomu reši življenje.

Dostopnost defibrilatorja še ni dovolj, potrebno ga je znati uporabiti, zato so se lahko vsi zbrani poučili o njegovi uporabi. Predavateljica prve pomoči Angelika Mitrevski je prisotnim teoretično in praktično predstavila temeljne postopke oživljanja ob zastoju srca s pomočjo defibrilatorja. Dogaja se, da ljudje zaradi različnih razlogov prve pomoči v nesreči pogosto ne nudijo, ker ne zaupajo svojemu znanju o pravilnem nudenju prve pomoči ali pa jim tega znanja res primanjkuje. Ob tem vemo, da ustrezna prva pomoč dokazano zmanjšuje število in trajanje hospitalizacij, prispeva k učinkovitejšemu zdravljenju, boljšemu okrevanju, pogosto celo prepreči smrt.

Ekipa prve pomoči OZ Grosuplje je istočasno sodelovala na otvoritvi defibrilatorja na RKS v Ljubljani. 

Podeli:

Naša ekipa prve pomoči v Planici

Zaključek sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih tudi letos poteka v Planici, kjer prvo pomoč obiskovalcem Planice že tretje leto zapored zagotavljajo člani ekip prve pomoči Rdečega križa Slovenije, ki v sodelovanju z ekipami nujne medicinske pomoči organizatorjem tega dobro obiskanega množičnega dogodka pomagajo poskrbeti za zdravje in varnost obiskovalcev in vseh ostalih udeležencev.

Finale svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici, 21. 3. 2015

Poročilo naše ekipe:

Ekipa 9 (Uroš Mehle, Robert Zorko in Hema Smrekar):

Bili smo pri stebru št. 5. Pomagali smo:

dvem moškim z manjšo ureznino na palcu
mimo nas je s slabim ravnotežjem in zoženim stanjem zavesti prišel moški, ki bi lahko padel po strmi poledeneli tribuni in smo ga zato posedli. Ker ni bilo pri njem nobenih znancev in jih tudi ni hotel poklicati, smo poklicali reševalce, ki so ga odpeljali
moškemu ki je sedel na tleh in bil očitno psihično vznemirjen, smo nudili psihično podporo in mu oskrbeli manjše odrgnine na obrazu, ki naj bi bile posledice pretepa
v šotor (role 1) smo pospremili opitega moškega, ki je sam prosil, da ga odpeljemo nekam, kjer bo lahko počival.

 

Ekipa 10 (Žiga Bizjak, Valentina Rutar Polanec, Simon Smrekar)

Bili smo pri stebru številka 6 in pomagali smo:

ženski, ki smo ji pomagali že ob prihodu na prizorišče in je prišla še enkrat k nam po pomoč pri obvezovanju rane na roki
dvema opitima moškima, ki smo ju pospremili do znancev in jim ju predali
mlajši ženski, ki je sedela na tleh, smo nudili psihično podporo, dokler ni prišel k njej njen znanec
v hotelu v Kranjski Gori sta obe ekipi pomagali norveški državljanki in jo napotili v bolnišnico na Jesenicah, ker je šlo namreč za globoke vreznine na dlani desne roke in je bilo potrebno šivanje.

 

Lani in letos v Planici nismo potrebovali nosil, ki smo jih tudi morali pustiti nenadzorovane zunaj ambulante, kjer bi jih lahko kdo ukradel. Zato predlagamo, da jih v prihodnje ni na seznamu obvezne opreme.

Podeli:
Znamka Aplikacija Daruj kri Telekom Slovenije Canon Revoz BESSY Anonimna e-prijava nasilja v družini Lek Pošta Slovenije NLB KRKA Tuš SKB NLB Vita Unicredit bank Luka Koper Si.mobil Petrol Mercator BSH BTC SAZAS Geoplin Medis MINT mitja Stopimo skupaj MDDSZ Sklad