RK Slovenije
Območno združenje Grosuplje

Taborska cesta 6
1290 Grosuplje

Tel: 01/78 11 630
       051/ 380-351
Faks: 01/78 11 631
E-mail: grosuplje.ozrk@ozrks.si
Sekretarka: Anica Smrekar
Predsednik: Matjaž Marinček

TRR: 02022-0016581140
 

Obiščite nas na Facebook-u

DAN SLOVENSKIH KRVODAJALCEV V PRILOZJU

Krvodajalci Območnega združenja Grosuplje, Čnomelj, Trebnje in Metlika so se 4. junija srečali v Prilozju v Beli Krajini. S slavnostnim programom, športno-zabavnimi igrami in druženjem so se organizatorji - Območno združenje Metlika - želeli zahvaliti plemenitim ljudem, ki s svojo krvjo zdravijo bolne in rešujejo življenja.   

Podeli:

IZPIT IZ PRVE POMOČI

ZA BODOČE VOZNIKE MOTORNIH VOZIL BO V TOREK, 7. 6. 2016 OB 17.00 URI V PRVEM NADSTROPJU GASILSKEGA CENTRA GROSUPLJE (vhod z desne). Potrebna je predhodna prijava in plačilo 55,64 € na:

TRR: SI56 0202 2001 6581 140, sklic 00 2016, NAMEN: priimek in ime kandidata. Potrdilo o plačilu prinesite s seboj na izpit.

Podeli:

POZDRAV POMLADI V IVANČNI GORICI

V nedeljo, 22. maja je v Kulturnem domu Ivančna Gorica potekal že kar tradicionalni koncert Pozdrav pomladi, ki ga pripravlja 
Krajevna organizacija Rdečega križa  Ivančna Gorica in je namenjen predvsem starejšim, bolnim, invalidnim in vsem 
občanom, ki imajo radi prijetno glasbo in druženje. Tudi letos je naš koncert povezovala gospa Anica Volkar, ki s svojim vodenjem poveže glasbo, našo zeleno dolino, ljudi in čustva. Gostom je najprej zaželel prijetno druženje predsednik KORK Ivančna Gorica Uroš Kastrevc. Še posebej je pozdravil naše goste iz društva Novi Paradoks - stanovalce z Malega vrha pri Šmarju – Sap.  Prijazno se je našemu vabilu, kljub obilici dela odzval podžupan gospod Tomaž Smole in v svojem nagovoru zaželel vsem prijetno sončno nedeljsko popoldne.

Kot prva nas je s plesom in petjem razveselila otroška folklorna skupine Vidovo iz Šentvida pri Stični pod vodstvom mentorice Anite Kotar.        

Koncert so nadaljevali mladi domačini iz Ivančna Gorice, ansambel Mežik s prikupno pevko Mašo Zajec. Moški pevski zbor Prijatelji pod vodstvom
gospoda Robija Markoviča s citrarko Evo Medved je s svojim programom in petjem marsikomu orosili oči. Ker pri Slovencih brez harmonike
ne gre, nam je prav posebno glasbeno poslastico pripravil mladi virtuoz na harmoniki domačin Martin Meglič.

Po koncertu je sledilo kratko družabno srečanje. Zahvaljujemo se občini Ivančna Gorica, gospe Tončki Zupančič za izvrstne flancate, KZ Stična Zadružni hram, trgovini Kašča, Jani Retar, gospodu Koščaku in gospodu Frankoviču ter ansamblu Mežik za brezplačno ozvočenje in prav vsem nastopajočim sodelujočim pri pripravi in izvedbi srečanja.

 

Podeli:

DAN ODPRTIH SRC ZA OTROKE V LUKOVICI

Nina Zajc iz Zavoda Dan odprtih src je spet povabila naše otroke na zabavno in poučno popoldne v soboto, 28. 5. 2016 v Lukovico. Petdeset otrok našega območja se je skupaj z otroki iz rejniških družin udeležilo zanimivih delavnic, športnih iger, spoznali so  delo policije in gasilcev, zelo pa so jih pritegnili dresirani psi in še marsikaj. Na koncu so prejeli še darila in se utrujeni, a polni lepih vtisov vrnili domov.  Hvaležni smo organizatorjem, prostovoljcem in donatorjem za nepozabna doživetja naših otrok.

Podeli:

DONACIJA LEKARNE LJUBLJANA ZA KORK IVANČNA GORICA

V sredo 25 maja je Lekarna Ljubljana slavnostno odprla nove prostore lekarne v Ivančni Gorici. Ob otvoritvi je Lekarna Ljubljana donirala 1.000,00 evrov Krajevni organizaciji Rdečega križa Ivančna Gorica, za kar se ji zahvaljujemo. Donacijo bomo namenili za pomoč ljudem v stiski, še posebej pri nakupu šolskih potrebščin in doplačilu zdravstvenih letovanj  in kolonije za socialno ogrožene otroke. Znesek porabljenih sredstev bomo objavili v časopisu Klasje. Še enkrat hvala.
 

za KORK Ivančna Gorica 

Stanka Pajk

Podeli:

Vabilo

Podeli:

TEDEN RDEČEGA KRIŽA V IVANČNI GORICI

Na prijazno povabilo Društva kmečkih žena Ivanjščice ob njihovi 20 letnici smo pripravili ob Tednu Rdečega križa brezplačne meritve sladkorja v krvi in krvnega tlaka. Dva bolničarja iz ekipe prve pomoči RKS OZ Grosuplje, pa sta prikazala osnovne postopke oživljanja. Opravili smo 59 meritev v sodelovanju diplomiranih medicinskih sester gospe Marinke in gospe Tadeje iz zdravstvenega doma Ivančna Gorica. Hvala društvu Ivanjščice za povabilo, osebju ZD Ivančna Gorica in članom ekipe prve pomoči RKS OZ Grosuplje. Čestitke tudi DPŽ Ivanjščice za vse uspehe, ki so jih dosegle do sedaj in želimo še naprej uspešno delovanje.

za KORK Ivančna Gorica tajnica Stanka Pajk

Podeli:

RAZPIS ZA VODITELJE IN PEDAGOŠKEGA VODJO NA ZDRAVSVENEM LETOVANJU IN KOLONIJI OTROK NA DEBELEM RTIČU

Rdeči križ Slovenije - Območno združenje Grosuplje organizira devetdnevno zdravstveno letovanje otrok na Debelem Rtiču v času od 19. 7. DO 28. 7. 2016 in šestdnevno kolonijo od 19. 7. DO 25. 7. 2016

Za vodenje skupin otrok v starosti od 5 do 19 let vabimo k sodelovanju prostovoljce/ke.

Kandidati morajo izpolnjevati naslednje pogoje:

- starost najmanj 20 let

- študentje in diplomanti pedagoške, zdravstvene ali druge ustrezne smeri

- izkušnje pri delu z otroki

- znanje osnovnih plavalnih veščin

Pisne prijave zbiramo do 10. 6. 2016 na naslov: RKS - Območno združenje Grosuplje, Taborska cesta 6, 1290 Grosuplje, E-pošta: grosuplje.ozrk@ozrks.si, dodatne informacije pa na tel. št 01 781 16 30 ali  051 380 351.

 

 

                                                     

Podeli:

Dan odprtih vrat

Dvajset zadovoljnih udeležencev na prvem dnevu odprtih vrat na RKS – OZ Grosuplje. Krvni sladkor in tlak sta bila pri vseh v mejah normale, spoznali so učni in pravi defibrilator ter obnovili temeljne postopke oživljanja, potem pa še malo poklepetali.  

Podeli:

Priznanja krvodajalcem v KORK Zagradec

Krvodajalci z območja Krajevne skupnosti (KS) oziroma Krajevne organizacije Rdečega križa (KORK) Zagradec, ki so 10 ali večkrat pokazali svojo humanost in darovali kri, so v petek, 6. maja prejeli priznanja in plakete za leti 2014 in 2015. Vsem, ki so se udeležili skromne slovesnosti v Gostišču na Pajčni v Malih Rebrcah, so jih podelili Franc Horvat, predsednik Območnega združenja RK Grosuplje, Biljana Gartner, predsednica KS Zagradec in Matjaž Marinček, predsednik KORK Zagradec ter v svojih kratkih nagovorih poudarili pomen in pomembnost krvodajalstva, se prejemnikom zahvalili za njihovo osveščenost in jih povabili, naj nadaljujejo s svojim dobrim delom. Od desetih prejemnikov jih je pet kri darovalo 10-krat, eden 20-krat, dva 25-krat, ena 30-krat in eden 50-krat. Sledilo je druženje, na katerem je bilo slišati izkušnje, pa tudi anekdote darežljivih krajanov krvodajalcev.

Podeli:

ZAHVALA ZA LETOVANJE NA DEBELEM RTIČU

Mladinsko zdravilišče in letovišče Debeli Rtič 12. junija praznuje šestdeseti rojstni dan. Čeprav vsi najprej pomislimo na množice razigranih otrok, ki tam vsako leto letujejo, pa se med letom na Debelem Rtiču zvrsti tudi nekaj skupin socialno šibkih odraslih in starejših. Od 15. do 22. aprila so tam uživali počitnice tudi štirje prejemniki pomoči z našega območja. Predlagali so jih člani Krajevnih organizacij RK in zahvala enega izmed udeležencev potrjuje, da so izbrali prave:

"Kot otrok sem bil z babico nekajkrat na morju, a od zadnjih počitnic je minilo že veliko let. Povabila sem bil tako vesel, da nekaj noči pred odhodom nisem skoraj nič spal. Bilo je res nepozabno: soba s televizijo, bazen, jakuzi, čudovit park, dvakrat na dan sladica… Da lahko vsak dan za zajtrk izbereš med marmelado, salamo, jajčki… - tega si doma ne morem privoščiti. Imeli smo tudi krasen program, obiskali smo Koper in Milje, predmestje Trsta. Res neverjetno in še enkrat od srca hvala vsem, ki so mi to omogočili!"

Podeli:

Vabljeni na aktivnosti ob Tednu Rdečega križa:

V torek, 10.5.od 9.00-12.00: DAN ODPRTIH VRAT, PREDSTAVITEV SKUPINE POVEZOVALNICA, MERITVE KRVNEGA TLAKA IN SLADKORJA NA TABORSKI CESTI 6 V GROSUPLJEM

V soboto, 14.5.od 8.30 do 11.30: PROMOCIJSKA STOJNICA NA TRŽNICI V IVANČNI GORICI, PREDSTAVITEV RK, MERITVE KRVNEGA SLADKORJA IN TLKA, ČLANI EKIPE PRVE POMOČI BODO PREDSTAVILI TEMELJNE POSTOPKE OŽIVLJANJA IN DRUGE NUJNE UKREPE PRVE POMOČI 

V nedeljo, 15.5. od 11.30 do 14.30: SREČANJE STAREJŠIH IZ KORK DOBREPOLJE 

V nedeljo, 22.5. od 17.00 do 20.00: KONCERT IN DRUŽENJE ZA STAREJŠE, BOLNE, INVALIDNE IN OSAMLJENE: POZDRAV POMLADI V KULTURNEM DOMU IVANČNA GORICA 

 

Podeli:

Zahvala krvodajalcem

Uspešno smo zaključili tridnevno spomladansko krvodajalsko akcijo. V Dobrepolju, Ivančni Gorici in Grosupljem se je odzvalo 406 krvodajalcev, ki se jim v imenu bolnikov, ki bodo prejeli njihovo kri, iskreno zahvaljujemo. Hvala vsem, ki so nam odstopili prostore in vsem, ki so na kakršen koli način pomagali pri obveščanju in izvedbi.

Vabljeni spet v jesenskem roku:

PONEDELJEK, 24. 10. 2016 OD 7. DO 12. URE OŠ ŠENTVID PRI STIČNI

TOREK, 25. 10. 2016 OD 7. DO 12. URE V OŠ DOBREPOLJE

SREDA, 26. 10. 2016 OD 7. DO 13. URE SŠJJ IVANČNA GORICA

ČETRTEK, 27. 10. 2016 OD 7. DO 13. URE OSNOVNA ŠOLA LOUISA ADAMIČA GROSUPLJE

Podeli:

Letovanje otrok 2016

ZDRAVSTVENO LETOVANJE OTROK IN ŠOLARJEV NA DEBELEM RTIČU OD 19. 7. DO 28. 7. 2016, KOLONIJA OTROK IN ŠOLARJEV NA DEBELEM RTIČU 19. 7. DO 25. 7. 2016  IN SAMOPLAČNIŠKO LETOVANJE.

Več informacij pod zavihkom LETOVANJE OTROK.

 

Podeli:

Spomladanska krvodajalska akcija

Vabimo Vas, da se udeležite spomladanske krvodajalske akcije, ki bo potekala:

- V PETEK, 22. 4. 2016 OD 7. DO 12. URE V OSNOVNI ŠOLI DOBREPOLJE, VIDEM -DOBREPOLJE

- V PONEDELJEK, 25. 4. 2016  OD 7. DO 13. URE V  SREDNJI ŠOLI JOSIPA JURČIČA       V IVANČNI GORICI

- V ČETRTEK, 28. 4. 2016  OD 7. DO 13. URE V OSNOVNI ŠOLI LOUISA ADAMIČA    V GROSUPLJEM

Če Vam datum in čas krvodajalske akcije ne odgovarjata, lahko darujete kri v Ljubljani na Zavodu RS za transfuzijsko medicino, Šlajmerjeva 6, vsak dan od 7.00 do 15.00 in ob sredah do 17.00 ure. Tam lahko dobite tudi potrdilo za brezplačno parkiranje v parkirni hiši na Zaloški cesti.

Pred odvzemom krvi se morate počutiti zdravi. Priporočamo, da zjutraj popijete dovolj tekočine in pojeste lahek, nemasten obrok, npr. kruh z marmelado, čaj, sok ali kavo brez mleka. Na krvodajalsko akcijo NE PRIHAJAJTE TEŠČI!

S seboj prinesite osebni dokument s fotografijo.

Zveste krvodajalce tudi letos vabimo na srečanje krvodajalcev dolenjske regije, ki bo potekalo v soboto, 4. 6. 2016 na letališču Prilozje v Beli krajini, kjer organizatorji pripravljajo zabavni program in športne igre. Več informacij boste prejeli na krvodajalski akciji, kjer se boste lahko tudi prijavili.

Za udeležbo se Vam že vnaprej zahvaljujemo in Vas toplo pozdravljamo!

 

Podeli:

Zahvala krvodajalcem jubilantom iz Občine Grosuplje

Želeli smo, da bi se danes. 12. 4. 2016 družili z vsemi 110 krvodajalci  jubilanti iz Občine Grosuplje, a se, žal, mnogi tega dogodka niso mogli udeležiti. Vabljeni so bili jubilanti, ki so darovali kri najmanj 10X, imamo tudi več izrednih krvodajalcev, ki so dali kri 50x, 60x, štirje so prejeli priznanje za 70x, dva pa celo za 120X darovano kri.

Zbrane krvodajalce je nagovorila generalna sekretarka RKS Renata Brunskole, ki je izpostavila evropske prvake prve pomoči 2015, ki so prav člani grosupeljske ekipe. Letos bo Evropsko preverjanje potekalo 2. julija v Ljubljani, na predvečer pa bomo v Križankah slovesno obeležili 150 letnico delovanja Rdečega križa na slovenskih tleh.

Podelitev priznanj je z narodnimi pesmimi na rog polepšal Boris Čeh, povezoval pa Rok Zaletel, ki je krvodajalcem izrekel velik poklon in zahvalo, ker tako nesebično pomagajo ljudem v stiski in z  darovano krvjo rešujejo mnoga življenja.

 Prav Rdeči križ Slovenije preko svojih 56 Območnih združenj že od leta 1953 skrbi za pridobivanje in zagotavljanje potrebnega števila krvodajalcev.

Od prve  organizirane krvodajalske akcije 9. marca 1953 je preteklo že 63 let.  V teh letih se je jemanje krvi postopno spreminjalo od jemanja polne krvi, prehoda na komponentno terapijo in vse do posebnega odvzema, ki mu rečemo AFEREZA. Gre za način zbiranja sestavin krvi, pri katerem se venska kri ločuje tako, da se izločijo želene sestavine (plazmo, celice trombocite, levkocite…) preostala kri pa se vrne darovalcu.

Iskrene čestitke in zahvala vsem krvodajalcem za eno najplemenitejših oblik pomoči sočloveku in izjemno humanost.

 

Podeli:

Meritve krvnega tlaka in sladkorja v Ambrusu

Na sončno cvetno nedeljo je v Ambrusu potekal tradicionalni velikonočni sejem, na katerem so se predstavili predvsem pridelovalci domačih dobrot, pa tudi mojstri takih in drugačnih ročnih spretnosti.

V času sejma so tudi člani KORK Ambrus krajanom predstavili področja dela RK ter pomen skupnega vztrajanja pri izboljševanju svojega življenja in predvsem življenja ljudi okoli nas. V toplih prostorih župnišča so članice KORK ob pomoči mladega diabetika izvajale meritve krvnega sladkorja in tlaka. Meritev se je udeležilo precejšnje število ljudi, skupno število meritev je bilo preko petdeset. Opazili smo, da je bilo malo ljudi v dvajsetih in tridesetih letih življenja. Verjetno le-te zdravje še ne skrbi preveč, čeprav je zdrav slog življenja še kako pomemben že od mladih nog naprej. Starejši so z veseljem izkoristili priložnost, da preverijo svoje vrednosti. Nekateri krajani so bili že prej soočeni z višjimi vrednostmi sladkorja in tlaka, tako da jih višji rezultati naših meritev niso presenetili. Večina meritev pa je bila znotraj okvirov, ki jih še smatramo za normalne vrednosti.

Poleg meritev smo z ljudmi še prav prijetno poklepetali, jim ponudili uporabne nasvete in jih spodbujali k nadaljnji kontroli vrednosti sladkorja in tlaka. Skupaj smo preživeli prijetno dopoldne, tako da smo se razšli z  obljubo, da se srečamo spet naslednje leto.

Metka Trunkelj Mirtič, KORK Ambrus

Podeli:

KORK IVANČNA GORICA NA IVANKINEM SEJMU

V soboto 19 marca smo se v KORK Ivančna Gorica udeležili Ivankinega sejma na katerem smo predstavili delovanje Rdečega križa,pomembnost krvodajalstva itd..
Na stojnici smo poleg predstavitve RK tudi obiskovalcem ponudili ročno izdelane voščilnice in ročno izdelane rožice, ki so res mojstersko narejene. Hvala Jani in Mari oziroma,kar celi družini Retar-Frankovič.  Hvala tudi za prostovoljne prispevke.
 

Podeli:

VLOMILI V PISARNO RKS – OZ GROSUPLJE

Današnje ponedeljkovo jutro nas je pričakalo z žalostnim presenečenjem: skozi okno so neznanci vlomili v našo pisarno, iskali denar in potem polomili vrata, da so prišli na hodnik in od tam vlomili še v tri prostore na Taborski cesti 6. Naredili so veliko škode in nevšečnosti, pa tudi zbudili razočaranje, da nekdo želi krasti tam, kjer si s skromnimi sredstvi prizadevamo pomagati ljudem v stiski. 

Podeli:

VOLILNI ZBOR ČLANOV RKS – OZ GROSUPLJE 2016

Volilni zbor članov RKS – OZ Grosuplje je potekal v četrtek, 17. 3. 2016 na turistični kmetiji Fajdiga v Temenici. Iz poročila je bilo razvidno ogromno delo, opravljeno v prejšnjem letu tako na ravni večine Krajevnih organizacij kot celotnega Območnega združenja.

Zastopniki so še za nadaljnja štiri leta poverili mandat dosedanjemu predsedniku Francu Horvatu in sekretarki Anici Smrekar, v Območni odbor in druge organe pa je bilo izvoljenih tudi veliko svežih, mlajših prostovoljcev, ki bodo prinesli nove ideje in spodbude za delo.

Na koncu smo se zahvalili vsem prostovoljcem za dosedanje delo, za dolgoletno predano sodelovanje pa so Anton Kadunc, Marija Zajc, Majda Verbič, Marija Tegel in Ivan Štibernik prejeli priznanje Rdečega križa Slovenije. 

Podeli:

POMAGAJMO ANI ERJAVEC IZ STIČNE PO POŽARU

V nedeljo, 6. 3. 2016 je ob tretji uri zjutraj izbruhnil požar na gospodarskem poslopju gospe Erjavec Ane iz Stične. Poslopje ni bilo zavarovano in po neuradni presoji znaša škoda okoli 20.000 €. Skoraj v celoti je zgorelo ostrešje in seno. Zaradi hitrega posredovanja lokalnih gasilcev so vse kmetijske stroje in živino pravočasno rešili. Ana Erjavec živi v skromnih socialno ekonomskih razmerah. Je vdova z zelo nizko pokojnino, za skromno preživetje še po svojih močeh kmetuje, prihrankov nima in sama ne bo zmogla odpraviti posledic požara.

Na RKS - OZ Grosuplje smo odprli račun za zbiranje pomoči

SI56 0202 2001 6581 140, s sklicno številko: 00 0603-2016, namen: POŽAR ERJAVEC.

Za pomoč se vam že vnaprej zahvaljujemo.                                               

 

 

 

Podeli:

Meritve v Zagradcu

Krajevna organizacija Rdečega križa Zagradec je tudi letos v okviru Gregorjevega sejma, ki je bil v soboto, 12. marca, na stojnici pred trgovino KZ vsem obiskovalcem sejma in mimoidočim predstavljala svoje dejavnosti, delila propagandno gradivo, obveščala o prihodnjih krvodajalskih akcijah in vabila na brezplačne meritve krvnega sladkorja in pritiska. Te je opravljala dipl. med. sestra, gospa Irena Koritnik iz Zdravstvenega doma Grosuplje, v notranjem prostoru, ki ga je za nekaj ur prijazno odstopila KZ Stična, za kar se direktorici najlepše zahvaljujemo.

Letos je bilo opravljenih manj meritev kot lani: 31 meritev krvnega sladkorja in 30 pritiska, skupaj torej 61 (lani 103), kar gre pripisati različnim dejavnikom: manjšemu številu razstavljavcev oziroma prodajalcev zaradi uvedbe davčnih blagajn, manjšemu številu obiskovalcev zaradi neprijaznega vremena, večji osveščenosti prebivalcev o skrbi za svoje zdravje in cenovni pristopnosti merilnih naprav – dobra tretjina jih je zatrdila, da imajo napravo za merjenje krvnega sladkorja doma in da sladkor pogosto preverjajo, več kot polovica pa si sama meri pritisk. Slednja ugotovitev je seveda pogojena z dejstvom, da je iz Zagradca do najbližjega laboratorija 11 kilometrov.

Večina uporabnikov je meritve pohvalila, kar je očitna spodbuda za nadaljevanje.

Matjaž Marinček

 

Podeli:

Pomagajte s kuhinjsko opremo

Za starejšo gospo z zelo nizko pokojnino iščemo opremo za majhno kuhinjo ali pa vsaj štedilnik in pomivalno korito z omarico. Če kdo lahko kaj podari, naj pokliče na RKS – OZ Grosuplje: 051 380 351.

Podeli:

GREGORJEV SEJEM V ZAGRADCU

DNE 12.3.2016 NA PLOŠČADI PRED TRGOVINO KMETIJSKE ZADRUGE V ZAGRADCU, MED 08. IN 13. URO

Na sejmu želimo predstaviti različne stare obrti ter ustvarjalce iz našega okoliša. Na izbiro bodo tudi sadike sadnega drevja. Na voljo bodo tudi jabolka pridelovalca iz Žužemberka.

Krajevna organizacija rdečega križa Zagradec, bo med 9. in 12. uro opravljala brezplačne meritve krvnega sladkorja in pritiska, ter svetovanje.

 

Podeli:

Dan zahvale srčnim ljudem

Priznanja Civilne zaščite Ljubljanske regije so bila podeljena v sredo, 9. 3. 2016 v Osnovni šoli Šentvid pri Stični. Med mnogimi prejemniki je bila tudi ekipa prve pomoči RKS – OZ Grosuplje in Območno združenje Grosuplje v imenu vseh prostovoljcev, ki so nudili pomoč beguncem in migrantom.  Doživeli smo topel sprejem, prazničen glasbeni program in čudovit večer med dobrimi ljudmi. 

Podeli:

SKROMNO OBDARILI ŽENE IN MATERE V KORK IVANČNA GORICA

Ob 8. marcu, mednarodnem dnevu žena in bližajočemu materinskemu dnevu, smo    prostovoljci KORK Ivančna Gorica že tradicionalno skromno obdarili 87 žena in mater na območju krajevne skupnosti Ivančna Gorica in krajanke v DSO Grosuplje. Letos so prostovoljke in prostovoljci izdelali voščilnice, gospa Jana Žurga pa nam je po ugodni ceni preskrbela čudovite trobentice. Žal najbrž nismo obiskali vseh žena in mater, ker nimamo vseh podatkov. Zato želimo vsem ženskam v Ivančni Gorici in v naši lepi Sloveniji veliko poguma, upanja, ljubezni in razumevanja v preizkušnjah, ki jih preživljajo žene in matere. 

Podeli:

Obisk v Domu starejših v Grosupljem

Članice skupine Povezovalnica so danes, na 8. marec obiskale in z živobarvnimi srčki, ki so jih same sešile, razveselile varovance v DSO Grosuplje. Še posebej so bili obiska veseli nepokretni varovanci po sobah in z nekaterimi so se že dogovorile za nadaljnje obiskovanje.  

Podeli:

Člani grosupeljske ekipe prve pomoči zelo aktivni

Naši bolničarji prve pomoči se poleg redne pomoči migrantom pridno odzivajo na povabila, da bi posredovali svoje znanje.

V četrtek, 3. 3. 2016 so zaposlenim v vrtcu Lavrica Mitja, Uroš in Žiga prikazali temeljne postopke oživljanja pri odraslem, otroku in dojenčku z uporabo AED, pri dojenčku pa še odstranjevanje tujka. Udeleženih je bilo približno 40 zaposlenih vrtca, ki so tudi sami preizkusili prikazane stvari. Udeleženci so bili vidno zadovoljni in navdušeni nad prikazanim. 

V nedeljo, 6. 3. 2016 pa so bili Mitja, Tim in Uroš na Igu na vaji Enot reševalnih psov Slovenije - ERPS, ki je bilo sestavljeno iz šestih poligonov. Na vsakem poligonu so najprej s psom iskali poškodovano osebo, potem pa ji nudili prvo pomoč. Naši bolničarji so pomagali pri ocenjevanju pristopa in oskrbe poškodovanca. Ekipam so sproti po končanih poligonih predstavili njihovo delo in napake, ob zaključku na sestanku pa podali vsak svoje ugotovitve o delu ekip na poligonih. Današnje delo je bilo zanimivo in nova obogatitev znanja in izkušenj tudi za naše bolničarje, saj so se prvič od blizu srečali z Iskalnimi akcijami in z delom reševalnih psov. 

Podeli:

Delavnica prve pomoči na Polici

Na pobudo tajnika KS Polica Jana Einspielerja, ki je tudi bolničar, prostovoljec in član ekipe prve pomoči RKS - OZ Grosuplje je v soboto, 13. 2. 2016 v gasilskem domu na Polici potekala delavnica prikaza nudenja prve pomoči z uporabo defibrilatorja. Krajani, ki so se delavnice udeležili, so vadili temeljne postopke oživljanja na lutkah odraslega, otroka in dojenčka pod vodstvom mladih članov ekipe prve pomoči, ki jih je kar pet s Police: poleg Jana še Hema in Simon Smrekar, Luka Smrečnik in Valentina Rutar, na delavnici pa se jim je pridružil še Žiga Bizjak.  

Udeleženci so se strinjali, da bi bile zelo potrebne in koristne obnovitve znanja prve pomoči vsakih nekaj let. Zbrali so 66,00 € prostovoljnih prispevkov, ki jih bodo prostovoljke KORK Polica namenile za pomoč svojim krajanom v stiski.

Podeli:

Zimske počitnice na Debelem Rtiču

Iz sončnega Grosupljega, ki ga je ponoči na debelo pobelil sneg se je v soboto, 13. 2. 2016 deset otrok, ki so jih predlagale svetovalne službe naših osnovnih šol, odpeljalo na Debeli Rtič veselim počitnicam naproti. Tam bodo v družbi svojih vrstnikov in mladih prostovoljcev preživeli zaniv teden ob kopanju v bazenu, sprehodih, igrah in ustvarjalnih delavnicah.

Podeli:

VABILO

RKS- OZ Grosuplje v okviru svojega delovanja v letošnjem letu ponuja in omogoča druženje v obliki pogovorne skupine vsem, ki si želijo preživeti kakšno uro v prijetni družbi, se spoznati s svojimi sokrajani in izmenjati izkušnje. Srečanja prostovoljcev in vseh zainteresiranih bo enkrat tedensko, ob torkih med 9.30 in 11.00 uro v prostorih RKS- OZ Grosuplje, Taborska c. 6 v Grosuplju.

Pogovorne teme in druge aktivnosti se bodo oblikovale na podlagi želja in pobud udeležencev.

Vljudno vabljeni!

 

Podeli:

Posvet predstavnikov KORK

32 predstavnikov Krajevnih organizacij RK Območnega združenja Grosuplje se je v četrtek, 21. 1. 2016 udeležilo posveta v dvorani knjižnice Grosuplje, da bi se seznanili z navodili glede delitve hrane, ki jo bomo letos prejeli iz Sklada evropske pomoči. Delitev hrane morajo spremljati tudi drugi ukrepi za boljšo socialno vključenost prejemnikov pomoči. 

V marcu bo potekal volilni Zbor članov, zato so člani RKS  - OZ Grosuplje povabljeni k predložitvi kandidatur za predsednika, podpredsednika, člane Območnega in Nadzornega odbora ter Častnega razsodišča. Za več informacij se lahko obrnete na pisarno RKS - Območnega združenja Grosuplje.

Podeli:

OBDAROVANJE STAROSTNIKOV V STRUGAH

Tudi letos smo člani Krajevne organizacije Rdečega križa Struge, Karitas, ŽPS Struge ter učenci 4. in 5. razreda PŠ Struge, pripravili skromna presenečenja za naše starostnike ter bolne krajane Strug. Člani KORK Struge, Karitas in ŽPS Struge vsako leto poskrbijo za sladka presenečenja, učenci pa izdelajo voščilnice. Vse te male pozornosti  posamezniki v predbožičnem času raznesejo po domovih bolnih in ostarelih. Ne pozabimo tudi na naše krajane, ki svojo starost preživljajo v domovih za ostarele.

Vsem skupaj želimo veliko zdravja in iskrico upanja za boljši jutri, ki naj še dolgo ne ugasne.

KORK Struge, Karitas, ŽPS Struge ter učenci in kolektiv PŠ Struge

Mojca Pugelj, učiteljica in vodja PŠ Struge

Podeli:

Izdelovanje voščilnic v KORK Stična

Podeli:

MIKLAVŽEVANJE 2016 V KORK IVANČNA GORICA

Letos je Krajevna​​ organizacija Rdečega križa Ivančna Gorica že devetič organizirala Miklavževo obdaritev varovancev VDC Želva, stanovanjske skupnosti Paradoks z Malega Vrha Šmarje Sap, varovancev društva Sožitje in naših socialno ogroženih otrok. Navzoče je v imenu KORK Ivančna Gorica pozdravil predsednik Uroš Kastrevc.

Prireditev je vodila dolgoletna odbornica RK gospa Darinka Kavšek. Cel program je bil namenjen predvsem predstavitvi dela oseb s posebnimi potrebami, ki so ustvarjalni in z veseljem sodelujejo, čeprav s svojimi mentorji in starši za pripravo porabijo veliko časa, a so dokazali, da so na odru izjemni. 

Najprej so se predstavili člani folklorne skupina Čukci Medobčinskega društva Sožitje Grosuplje, Ivančna Gorica in Videm Dobrepolje. Pod vodstvom mentorice Zofije Rogelj so prikazali stare običaje in zaplesali. Naši prijatelji z Malega Vrha Šmarje Sap so pod mentorstvom gospe Marije Zaman predstavili jutranje bujenje s kavico v stanovanjski skupnosti Mali Vrh. Med premori je program popestril mlad virtuoz na harmoniki Martin Meglič, tudi s pesmijo, ki opeva lepote naše Slovenije.

V goste smo povabili tudi mlade folkloriste skupine Vidovo pod vodstvom gospe Anite Kotar, ki so s plesom in petjem prikazali življenje na vasi ob prihodu Miklavža pred sto leti.

Zahvaljujemo se podžupanu  gospodu Tomažu Smoletu, predsedniku RKS - OZ Grosuplje Francu Horvatu, predsednicam KORK Grosuplje, Žalna in Šmarje Sap, ki so se odzvali našemu vabilu in s svojo prisotnostjo potrdili, da delamo dobro za ljudi. Za pomoč se zahvaljujemo Občini Ivančna Gorica, kmetiji Erjavec, gospe Tosji Kocjančič, Brili d.o.o., gospe Janji in trgovini Kašča, Miklavžu gospodu Milanu Goršiču in gospodu Poljšaku za ozvočenje v zadnjem hipu. Hvala! 

Stanka Pajk

 

Podeli:

Tečaj prve pomoči za delovne organizacije

Tečaj prve pomoči za zaposlene bo potekal v ponedeljek, 12. 12. 2016 in torek, 13. 12. 2016 od 15.00 do 18.00 v prostorih Rdečega križa v prvem nadstropju Gasilskega centra na Gasilski cesti 6 v Grosupljem (vhod z desne strani).

Prijavite se čim prej po elektronski pošti: grosuplje.ozrk@ozrks.si

 

Podeli:

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni

Ne pustite, da 5 milijonov ostane v državni blagajni.
HVALA vsem, ki boste namenili 0,5% dohodnine za pomoč LJUDEM -za plačilo elektrike, kurjave, zdravstvenega zavarovanja, ... Vse tisto, kar je samoumevno, a ne za ljudi, ki živijo v revščini.

Namenite 0,5% dohodnine za programe RKS - OZ Grosuplje:

DŠ: 65838785

Več na: http://dobrodelen.si/sl/index/article?path=/kako-podariti

Podeli:

SREČANJE STAREJŠIH V KORK ŠT. JURIJ

Krajevna organizacija Rdečega križa Št. Jurij  je zadnjo soboto v mesecu novembru v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Št. Jurij že peto leto zapored organizirala srečanje starejših občanov naše krajevne skupnosti. Srečanje so s kratkim kulturnim programom popestrili učenci Podružnične Osnovne šole Št. Jurij, Grosupeljski oktet in Šentjurski trio. Zbrane sta nagovorila predsednica Krajevne skupnosti Darja Devetak in župan Občine Grosuplje dr. Peter Verlič. V kratkem nagovoru je župan pozdravil organizacijo takih srečanj in sodelovanje mladih na srečanjih. Predsednica krajevne skupnosti pa se je zahvalila vsem, ki so prispevali sredstva in svoj čas za organizacijo srečanja. Po kulturnem programu so se starejši razgovorili in zapeli nekaj ljudskih pesmi skupaj z Grosupeljskim oktetom. Vse luštno se enkrat konča in tako je bilo tudi na tem srečanju v upanju, da se naslednje leto zopet srečamo.

Franc Horvat

 

Podeli:

SREČANJE STAREJŠIH KRAJANOV V ŠKOCJANU

Zadnjo soboto v novembru je potekalo že tradicionalno srečanje starejših v Pastoralnem centru Škocjan. Zbrali smo se ob 15 uri in program se je začel s Sveto mašo, ki jo je daroval gospod župnik Janez Selan. Srečanja,ki ga vsako leto organiziramo KORK, KS, Karitas in skavti, se je letos udeležilo več kot trideset starostnikov. Po nagovoru obeh predsednikov, se je pričelo pravo praznično vzdušje ob polni mizi sladkih in mesnih dobrot, toplemu čaju  in hladnih napitkih.

Sledilo je  presenečenje z obiskom župana dr. Petra Verliča, ki je vse zbrane lepo nagovoril in še posebej čestital našim jubilantom,

-gospe Rupar Alojziji za častitljivih 95 let,

- gospodu Slavku Ponikvarju za 90 let in

- zakoncema Antonu in Antoniji Virant, ki sta letos praznovala 61 let skupnega življenja.

Iskrene čestitke.                                        

 Ob odhodu je vsak obiskovalec dobil darilo in adventni venček.

 Ob prihajajočih božično – novoletnih praznikih smo si zaželeli veliko zdravja, dobre volje in lepih misli, v upanju da se naslednje leto dobimo v tako lepem številu.              

 

     Darinka Virant

 

Podeli:

Srečanje starejših na Polici

Srečanja starejših na Polici pri Grosupljem se je v nedeljo, 20. novembra popoldne udeležilo dvajset starostnikov, vsak s svojo zakladnico življenjskih izkušenj, med njimi najstarejša gospa Zalka Steklačič, ki je več desetletij delala kot prostovoljka Rdečega križa. Učenci Poliške šole so izvedli prisrčen in navdušujoč program, sledilo je druženj, pogovor, obujanje spominov in petje domačih narodnih pesmi. Veselimo se, da se bomo naslednjič srečali v težko pričakovani novi šoli.

Hvala vsem, ki so srečanje pripravili, otrokom, staršem in učiteljicam za nastop in gostoljubje, Krajevni skupnosti Polica za finančno pomoč pri pogostitvi in obdaritvi ter vsem za dobro voljo in veselje, ki smo si ga na srečanju podelili.

Podeli:

Srečanje starejših v Grosupljem

Ko november prinese temne in turobne dneve še bolj potrebujemo ob sebi prijazne in dobrohotne ljudi. Zato prostovoljke Krajevne organizacije RK Grosuplje vsako leto v tem času pripravijo srečanje, na katero povabijo starejše, bolne, invalidne, osamljene in tiste, ki jih redko kdaj povabijo na kako praznovanje.

Letošnje srečanje je potekalo v petek, 18. novembra popoldne v Osnovni šoli L. Adamiča v Grosupljem. Veliko število krajanov je najprej prisluhnilo domačim melodijam, ki jih je iz citer izvabila Pavlina Šifrar, učenka Glasbene šole Grosuplje, zapeli pa Ljudski pevci s Police in Studenčki iz Ivančne Gorice. Zbrane sta pozdravila predsednik RKS – OZ Grosuplje Franc Horvat in predsednica KORK Grosuplje Milena Mušič, povezovala pa Marija Milenkovič.

Kulturnemu programu je sledila okusna večerja, ki so jo pripravili kuharji šole. Za vse udeležence je Pekarna Grosuplje podarila rogljičke, prostovoljke pa so napekle drobno pecivo. Trud in prizadevanje prostovoljk  je bilo poplačano  s srečo in zadovoljstvom udeležencev. 

Podeli:

Vozimo pametno

Javna agencija RS za varnost prometa v sodelovanju z RKS izvaja delavnice VOZIMO PAMETNO po srednjih šolah v Sloveniji. Na Srednji šoli Josipa Jurčiča v Ivančni Gorici je prva delavnica potekala 17. novembra, 7. decembra 2016 pa bomo izvedli še delavnici za dve skupini. Prikaz postopkov nujne pomoči in oživljanja izvaja Valentina Rutar Polanec, članica ekipe prve pomoči RKS – OZ Grosuplje.

Podeli:

Srečanje bolnih in ostarelih KORK Račna

Tudi  letos je bilo 6. novembra 2016  srečanje ostarelih in invalidov na Kopanju. Skupaj smo ga organizirali člani KORK  Račna in župnija Kopanj. Najprej je bila sveta maša, ki jo je daroval duhovnik Miro Šlibar, velik prijatelj bolnikov in ostarelih. Somaševal je domači župnik, častni kanonik Janez Kebe. Vsem bolnim in ostarelim je bil med mašo podeljen zakrament bolniškega maziljenja.

PO maši je bilo srečanje v veroučni sobi v župnišču. Prostovoljci KORK Račna in člani župnijskega pastoralnega sveta smo udeležencem postregli z nekaj dobrotami.

Ob prijetnem druženju je čas hitro minil in poslovili smo se z željo, da se drugo leto spet srečamo  v večjem številu.

Vida Dobravec

Podeli:

Zahvala krvodajalcem

Rdeči križ Slovenije – Območno združenje Grosuplje se zahvaljuje vsem krvodajalcem, ki so se udeležili jesenske krvodajalske akcije od 24. do 27 oktobra v Šentvidu pri Stični, Vidmu – Dobrepolje, Ivančni Gorici in Grosupljem. V štirih dneh se je na krvodajalski akciji zvrstilo 414 krvodajalcev. Mnogi pa so darovali kri na Zavodu za Transfuzijsko medicino v Ljubljani. Prav vsem izrekamo iskreno zahvalo, da s svojo krvjo pomagajo reševati življenja in vračati zdravje bolnikom. Zaloge krvi so namreč že od poleti nizke in na Zavodu za transfuzijsko medicino bodo krvodajalcev veseli vsak dan od 7. do 15 ure in ob sredah do 17. ure tudi v času do naslednje krvodajalske akcije, ki bo na našem območju potekala od 24. do 26. aprila 2017.

Zahvaljujemo se vsem, ki ste nudili prostore in pomagali pri izvedbi krvodajalske akcije, pa tudi lokalnim časopisom, Zavodu Drevored in Študentskemu klubu Groš za promocijo krvodajalske akcije. Veseli smo, da je bilo med letošnjimi udeleženci lepo število mladih krvodajalcev, kar 48 jih je kri darovalo prvič.

Hvaležni smo za gostoljubnost na Srednji šoli Josipa Jurčiča, kjer ravnatelj g. Milan Jevnikar s svojim zgledom in povabilom spodbuja dijake, da stopijo v vrsto in dajo kri. Vsako leto pred jesensko krvodajalsko akcijo pa tudi pripravimo predavanje o krvodajalstvu, ki ponudi dijakom celovito informacijo in razjasni mnoga vprašanja in nepotrebne strahove. Prav tako smo lepo sprejeti na Osnovni šoli Šentvid pri Stični, kjer zadnja leta združujemo krvodajalsko akcijo z naravoslovnim dnevom za učence osmega razreda. Ogledajo si potek krvodajalske akcije, spoznajo poslanstvo in organiziranost svetovnega gibanja Rdečega križa, v štirih šolskih urah pa se skušajo naučiti nekaj najnujnejših ukrepov prve pomoči

Krvodajalska akcija v Osnovni šoli Dobrepolje je vedno nekaj posebnega zaradi domačnosti, gostoljubnosti šole in velikega števila učiteljev, vzgojiteljev in ostalih zaposlenih, ki darujejo kri. S povito roko dajejo zgled učencem!

Ponosni smo na vse krvodajalce, saj darovanje krvi pomeni eno najplemenitejših oblik pomoči sočloveku in izjemno humanost. 

Podeli:

Vabilo

Starejši, bolni, invalidi, osamljeni iz KS Grosuplje - lepo vabljeni na vsakoletno srečanje, ki ga KORK Grosuplje pripravlja za vas v petek, 18. 11. 2016 ob 15. uri v OŠ L. Adamiča na Tovarniški 14 v Grosupljem. Če potrebujete prevoz, pokličite Mileno na 041986719.

Za starejše iz KS Polica bo srečanje v nedeljo, 20.11. ob 15. uri v prostorih podružnične osnovne šole na Polici.

Vabljeni tudi na dobrodelno prireditev
"Z roko v roki" v Kulturni dom Žalna v nedeljo, 20.11.2016 ob 14. uri.

Podeli:

IZPITI IZ PRVE POMOČI

ZA BODOČE VOZNIKE MOTORNIH VOZIL BODO V SREDO, 26. 10. 2016 OB 16.00 URI V AVTOŠOLI IVANČNA GORICA.

Potrebna je predhodna prijava in plačilo 55,64 € na: TRR: SI56 0202 2001 6581 140, sklic 00 2015, NAMEN: priimek in ime kandidata. Potrdilo o plačilu prinesite s seboj.

Podeli:

Zahvala za drobtinice

Zahvala vsem darovalcem in 25 prostovoljcem, da sta Drobtinica in Evropski dan oživljanja odlično uspela. Darovali ste 415 € v Dobrepolju, 427 v Ivančni Gorici in 861 € v Grosupljem, skupaj 1703 €. Verjamemo, da bi kar nekaj odraslih in otrok znalo rešiti življenje tudi zato, ker so danes to vadili z našimi bolničarji prve pomoči.

Podeli:

Vabilo na Drobtinico in Evropski dan oživljanja

16. oktober zaznamujeta kar dva posebna dneva: Svetovni dan hrane in Evropski dan oživljanja. Že deveto leto se RKS - OZ Grosuplje pridružujemo vseslovenski akciji Drobtinica, kjer zbiramo prostovoljne prispevke za tople obroke socialno ogroženih otrok našega območja. To soboto dopoldne boste lahko podarili svoj prispevek v trgovskih centrih Mercator, Spar in Tuš v Grosupljem, Mercator in Tuš v Ivančni Gorici in v trgovini Spar na Vidmu - Dobrepolje. Kakor je kruh iz mnogih drobtinic, bomo hvaležni za prav vsak dar, s katerim bomo lahko plačali kosilo otrokom na naših osnovnih šolah.

Člani ekip prve pomoči RKS - OZ Grosuplje pa bodo v Spar Grosuplje in v Mercator Ivančna Gorica od 8.30 do 11.30 na voljo, da vas naučijo ali z vami ponovijo temeljne postopke oživljanja. Geslo letošnjega Evropskega dneva oživljanja je: OTROCI REŠUJEJO ŽIVLJENJA, zato smo z otroci vadili že v OŠ Brinje Grosuplje in v OŠ Stična Ivančna Gorica. Otroci in odrasli - izkoristite priložnost, da boste znali pomagati, če bo kdo v vaši bližini doživel srčni zastoj.

 

Podeli:

Vabilo v OŠ Brinje

Evropski dan oživljanja letos poteka pod geslom: Otroci rešujejo življenja, zato vabljeni na delavnice prve pomoči na osnovno šolo Brinje v soboto, 8. 10. 2016 od 9.00 do 12.00.

    

Podeli:

Vabilo krvodajalcem

Vabimo Vas, da se udeležite jesenske krvodajalske akcije, ki bo potekala:

V PONEDELJEK, 24. 10. 2016  OD 7. DO 12. URE V OSNOVNI ŠOLI FERDA VESELA V ŠENTVIDU PRI STIČNI

V TOREK, 25. 10. 2016 OD 7. DO 12. URE V OSNOVNI ŠOLI DOBREPOLJE NA VIDEMU-DOBREPOLJE  

V SREDO, 26. 10. 2016  OD 7. DO 13. URE V  SREDNJI ŠOLI JOSIPA JURČIČA V IVANČNI GORICI

V ČETRTEK, 27. 10. 2016  OD 7. DO 13. URE V RESTAVRACIJI HOTELA KONGO V GROSUPLJEM

POZOR: Zaradi hude prostorske stike v OŠ L. Adamiča bo odvzem krvi potekal v restavraciji Hotela Kongo. Zagotovljeno bo brezplačno parkiranje: vzeti morate kartico na rampi in jo potrditi na recepciji hotela.

Če Vam datum in čas krvodajalske akcije ne odgovarjata, lahko darujete kri v Ljubljani na Zavodu RS za transfuzijsko medicino, Šlajmerjeva 6, vsak dan od 7.00 do 15.00 in ob sredah do 17.00 ure. Tam lahko dobite tudi potrdilo za brezplačno parkiranje v parkirni hiši na Zaloški cesti.

Pred odvzemom krvi se morate počutiti zdravi. Priporočamo, da zjutraj popijete dovolj tekočine in pojeste lahek, nemasten obrok, npr. kruh z marmelado, čaj, sok ali kavo brez mleka. Na krvodajalsko akcijo NE PRIHAJAJTE TEŠČI!

S seboj prinesite osebni dokument s fotografijo.

SKUPAJ REŠUJMO ŽIVLJENJA!

Rdeči križ Slovenije in Zavod za transfuzijsko medicino konec leta pripravita plan krvodajalskih akcij za naslednje leto tako, da so ves čas zagotovljene potrebne količine krvi. Glede na to, da so vse osnovne šole zelo polne in na zelo veliko prostorsko stisko v OŠ Louisa Adamiča smo zadnja leta vedno imeli grosupeljsko krvodajalsko akcijo v času počitnic, kar je nekaterim krvodajalcem še bolj ustrezalo in smo bili z odzivom zadovoljni. Tudi letos smo želeli imeti krvodajalsko akcijo v času jesenskih počitnic, a podoben problem s prostorsko stisko v šoli imajo tudi v Škofji Loki, kjer potrebujejo šolske prostore tri dni in vsak dan daruje kri več kot 200 krvodajalcev (pri nas v Grosupljem okrog 160). Ker so v času počitnic samo trije delovni dnevi, smo bili prisiljeni iskati drugo možnost. Z ravnateljico g. Janjo Zupančič smo bili dogovorjeni, da počakamo do septembra, če bodo imeli takrat odobreno šolo v naravi ali kake druge dejavnosti, ki bi sprostile nekaj učilnic. Ker do tega žal ni prišlo, smo začeli iskati drugo rešitev. Od vseh možnosti v Grosupljem, vključno z zdravstvenim domom, je restavracija Hotela Kongo še najbolj primerna, ker ni nobenih stopnic, ki bi povzročale nihanje krvnega tlaka, prostori so higienični, ogrevani, svetli, dovolj prostorni, s potrebnimi mizami in stoli, na voljo je veliko brezplačnih parkirišč in Hotel Kongo prostore nudi brezplačno. V skladu s cenikom Zavoda za transfuzijsko medicino bodo pripravili malico za krvodajalce in osebje. Na krvodajalski akciji v Hotelu Kongo v maju 2014 smo opazili malo nižjo udeležbo, vendar upamo, da bodo krvodajalci tokrat razumeli situacijo in prišli na krvodajalsko akcijo z namenom pomagati bolnim in reševati življenja.

 

Podeli:

IZPITI IZ PRVE POMOČI ZA BODOČE VOZNIKE

V SREDO, 5. 10. 2016 OB 17.00 V PRVEM NADSTROPJU GASILSKEGA CENTRA GROSUPLJE NA GASILSKI CESTI 6 V GROSUPLJEM (VHOD Z DESNE STRANI).

PRIJAVE Z NASLOVOM, ROJSTNIMI PODATKI IN TEL.  ŠT. SPREJEMAMO NA TEL. ŠT. 01 7811 630, 051 380 351 ALI NA E-NASLOVU: grosuplje.ozrk@ozrks.si

CENA IZPITA  JE 55,64 €, POTREBNO JE PREDHODNO PLAČILO NA TR: 0202 2001 6581 140, SKLIC : 00 2016, NAMEN: IZPIT PP IN IME KANDIDATA.

 

 

Podeli:

Sedmo srečanje starejših, bolnih in invalidnih članov KORK Ivančna Gorica

V soboto, 24. septembra 2016 je potekalo že sedmo srečanje starejših, bolnih in invalidnih članov Krajevne organizacije Rdečega križa Ivančna Gorica. Med zelenjem pri strelski koči se je zbralo 35 članov, ki so že vrsto let naši podporniki. Zbrane je najprej pozdravil predsednik KORK Ivančna Gorica  Uroš Kastrevc in se jim zahvalil za dolgoletno podporo in jim zaželel prijetno popoldne. Našemu vabilu se je prijazno odzval tudi predsednik RKS OZ Grosuplje gospod Franc Horvat in v imenu RKS - Območnega združenja Grosuplje pozdravil prisotne.  Povedal je, da prav letos obeležujemo 150 let Rdečega križa na slovenskem, ki je skozi leta razširil svoje delovanje na področja krvodajalstva, usposabljanja iz prve pomoči, skrbi za socialno ogrožene, poizvedovanja o pogrešanih, pomoči beguncem itd....

Med prijetnim druženjem je čas kar prehitro minil, vendar smo si ob slovesu obljubili, da se drugo leto zopet srečamo.

Za pomoč se zahvaljujemo gospodu Koščaku in gospodu Frankoviču za izvrstno pečene dobrote, Gospodu Petru za odlično potico, Strelski družini Sonja Vesel za prostor in kmetiji Ostanek, Mariji, Lili in Majdi za svežo zelenjavo.

                                                                                                                                          

za KORK Ivančna Gorica

Stanka Pajk

 

Podeli:

KORK Ivančna Gorica na četrtem Prazniku krompirja


Tudi letos smo se odzvali na povabilo DPŽ Ivanjščice in sodelovali na četrtem prazniku Krompirja ter izvajali meritve sladkorja v krvi in krvnega tlaka. Odziv obiskovalcev je bil velik, saj je bilo opravljenih kar 89 preventivnih meritev, od tega sta imela le dva obiskovalca precej povečan sladkor v krvi in sta bila napotena k osebnemu zdravniku.


Za izvajanje meritev se zahvaljujemo prostovljkam, diplomirani medicinski sestri Tamari Grozde in Iris Grozde, ki je tehnik laboratorijske medicine. Hvala tudi za prostovoljne prispevke, ki jih bomo namenili za nakup materiala za naslednje meritve. Zahvajujemo se tudi podjetju Roche, ki nam je podarilo nov merilnik sladkorja s pripadajočo opremo za meritve.za KORK Ivančna Gorica

Stanka Pajk

 

Podeli:

Morje za en dan

52 zadovoljnih in hvaleznih udeležencev današnjega izleta je preživelo čudovit dan: dopoldne v Piranu, okusno, praznično kosilo in kopanje na Debelem Rtiču, veliko petja in smeha na avtobusu... Da so socialno šibki lahko to doživeli, gre zahvala Fundciji Drevored, Pekarni Grosuplje, Občini Grosuplje, podjetju Milsped in vsem organizatorjem.

Podeli:

Večer odprtih src v Zagradcu

Znova so se, tako kot lani, Krajevna skupnost Zagradec, Župnija Zagradec, Društvo upokojencev Ivančna Gorica in Krajevni odbor Rdečega križa Zagradec, z roko v roki odločili razveseliti starostnike in jim popestriti njihov vsakdan. Prireditev Večer odprtih src se je 2. septembra pričela popoldne v zagraški cerkvi, kjer je domači župnik Sašo Kovač daroval sveto mašo, nadaljevala pa zgodaj zvečer pred kulturnim domom Zagradec, kjer je bilo srečanje in pogostitev vseh navzočih. V kulturnem sporedu je najprej nastopil zagraški otroški pevski zbor, ki je požel zaslužen aplavz, za njim pa ansambel Divja kri s Kitnega Vrha, ki je s skoraj poldrugo uro trajajočim koncertom poskrbel, da so marsikoga od prisotnih letom navkljub zasrbeli podplati.

Prisotne sta nagovorila Biljana Gartner, predsednica Krajevne skupnosti Zagradec, in Franc Horvat, predsednik RKS - OZ Grosuplje. Nepogrešljiv je bil prispevek prostovoljk Rdečega križa, ki so pridno in spretno poskrbele, da nihče od prisotnih ni ostal ne lačen ne žejen.

Besedilo in foto: Matjaž Marinček

 

Podeli:

POMOČ PRI ŠOLSKIH POTREBŠČINAH IN LETOVANJU

Tudi letos smo se v KORK Ivančna Gorica odločili pomagati socialno ogroženim družinam pri nakupu šolskih potrebščin.Pomagali smo 23 otrokom z bonom v vrednosti dvajset evrov na otroka v knjigarni v Ivančni Gorici.V začetku avgusta smo pripravili v Tušmarketu v Ivančni Gorici zbiranje šolskih potrebščin in smo nad odzivom kupcev zelo zadovoljni, saj smo z zvezki, barvicami itd. ... z vašo pomočjo pomagali otrokom.
Tudi letos smo pomagali pri doplačilu stroškov za zdravstveno letovanje šestim otrokom in eni mamici. Zahvaljujemo se Lekarni Ljubljana, podjetju Agrograd, gospe Irmi Lekan in vsem posameznikom, ki so se odzvali pri naši akciji. Staršem in otrokom želimo prijeten in upajmo z vašo pomočjo tudi finančno prijaznejši začetek novega šolskega leta in naj spomini na morje grejejo naše sončke še v hladnih jesenskih dneh.

Podeli:

Vabilo na povezovalnico

POVEZOVALNICA

RKS- OZ Grosuplje v letošnjem letu vabi na  druženje v obliki pogovorne skupine vse, ki si želijo preživeti kakšno uro v prijetni družbi, se spoznati s svojimi sokrajani in izmenjati izkušnje. Srečanja prostovoljcev in vseh zainteresiranih bodo enkrat tedensko, ob torkih med 9.30 in 11.00 uro v prostorih RKS- OZ Grosuplje, Taborska cesta 6 v Grosupljem.

Pogovorne teme in druge aktivnosti bodo oblikovane na podlagi želja in pobud udeležencev.

Vljudno vabljeni!

Podeli:

SLAVNOSTNA AKADEMIJA OB 150-LETNICI RKS

Rdeči križ deluje na slovenskih tleh že stopetdeset let. To častitljivo obletnico smo zaznamovali s slavnostno akademijo 1. 7. 2016 v Cankarjevem domu v Ljubljani. Pokrovitelj in slavnostni govornik predsednik države Borut Pahor je poudaril, da je Rdeči križ Slovenije organizacija, ki si za opravljeno delo zasluži globoko spoštovanje in priznanje celotne skupnosti, še posebej pa je izpostavil prostovoljce, ki so pravi zaklad slovenske družbe.

"Rdeči križ Slovenije je pomemben del mednarodnega gibanja,"  je v svoji video čestitki na slavnostni akademiji ob 150. obletnici RK na Slovenskem dejal Tadateru Konoé, predsednik mednarodne federacije Rdečega križa in Rdečega polmeseca.

Glasbene točke so povezovale kratke predstavitve prostovoljcev, ki delujejo na različnih področjih: prva pomoč, krvodajalstvo, pomoč ob naravnih in drugih nesrečah, iskanje pogrešanih... Delovanje ekip prve pomoči so predstavili evropski prvaki FACE - ekipa PP RKS – OZ Grosuplje.   

Podeli:

Vojak za en dan

En avtobus otrok in prostovoljcev je na pobudo Nine Zajc iz Zavoda odprtih src preživelo poučno dopoldne v vojašnici Edvarda Peperka v Ljubljani. Ogledali so si vojaška vozila, pse pri iskanju droge, tank in opazovali vojake med urjenjem.

Zahvaljujemo se vsem, ki so sodelovali pri pripravi in izvedbi dogodka in Pekarni Grosuplje za podarjeno pecivo.

Podeli:

Zdravstveno letovanje in kolonija 2016

"Juhu, na morju smo!", je zaklical  deček, ki je 19. julija 2016 skočil z avtobusa na Debelem rtiču in odhitel v prtljažnik po svojo prtljago. To je bil vzklik le enega izmed mnogih otrok, ki so tistega dne prispeli na letovanje.

Letos je RKS - Območno združenje Grosuplje jubilejno, že 20. leto zapored organiziralo letovanje 200 otrok s 17 vzgojitelji, pedagoško vodjo in pomočnico pedagoške vodje. Letovali so otroci treh občin: Grosuplja, Ivančne Gorice in Dobrepolja.  

Vroče poletne dni smo preživljali s hlajenjem v bazenu in morju, se igrali v senci pod borovci, odkrivali pester obalni pas Debelega rtiča, pozno popoldne pa s kajaki zaveslali po zalivu.

Popoldneve po kosilu smo si krajšali z zanimivimi delavnicami: frizersko, športnimi igrami v senci pred paviljoni, zanimivimi vodnimi igrami, izdelali smo si svojo igro "križcev in krožcev" iz kamnov, ki smo jih po svoje okrasili, izdelovali morske živali iz tulcev papirja, izdelali lovilce sanj ter izdelali unikatne razglednice, ki smo jih poslali domov staršem s toplimi pozdravi z Debelega rtiča.

Seveda smo tudi letos uživali na nogometnem igrišču, igrali odbojko na mivki ter se sproščali na igrišču iz gum.

Spoznali smo nekaj novih prijateljev, preživeli vroče poletne dni na morju, namesto pred televizijskimi ekrani in že komaj čakamo drugo leto, ko zopet odidemo na Debeli rtič!

Nina in Tina, vodji letovanja

 

V albumu smo zbrali slike z letovanja otrok na Debelem Rtiču. Že med letovanjem smo jih veliko objavili na FB strani Rdečega križa Grosuplje. Lahko jo všečkate na tej povezavi: https://www.facebook.com/Rde%C4%8Di-kri%C5%BE-Grosuplje-1432119197098219/?fref=nf

Podeli:

Naj prostovoljec leta 2015 Uroš Mehle

V četrtek, 16. junija 2016 je Mladinski svet Slovenije pod častnim pokroviteljstvom predsednika RS Boruta Pahorja na Brdu pri Kranju razglasil najboljše prostovoljce in prostovoljske projekte za leto 2015. V natečaj Prostovoljec leta je letos prispelo 220 prijav. Podelili so naziva Naj prostovoljec in Naj prostovoljka v treh starostnih skupinah, naziv Naj prostovoljski projekt, naziv Naj mladinska voditeljica in Naj mladinski projekt, priznanje za mednarodno prostovoljstvo in tri priznanja za posebne dosežke v prostovoljstvu.

V starostni skupini 20-30 let je prejel naziv Naj prostovoljec Uroš Mehle iz Grosuplja na predlog RKS - Območnega združenja Grosuplje, kandidaturo pa so podprli tudi gasilci, kjer Uroš sodeluje že od sedmega leta starosti in Grosupeljski skavti, saj je Uroš tudi stegovodja. Uroš je član naše zmagovite ekipe prve pomoči, ki so postali evropski prvaki septembra 2015 v Romuniji in svoje znanje prve pomoči posreduje mlajšim članom ekip, po šolah, na prireditvah. Je tajnik mladinskega sveta Grosuplje, krvodajalec in sodeluje v dveh pevskih zborih. S svojim zgledom in delovanjem kot mladinski voditelj skupin mladih prispeva k širjenju prostovoljstva med mladimi. Uroš ne pozna izgovorov: ne morem, ne da se, bom jutri…

Ponosni smo nanj in mu iskreno čestitamo!

Podeli:

SLOVESNOST OB DNEVU DRŽAVNOSTI TER PREDAJA OMARICE IN DEFIBRILATORJA NA POLICI

Na Polici smo združili moči Krajevna skupnost, Podružnična osnovna šola, Kulturno društvo z Oktetom in Ljudskimi Pevci ter Vokalna skupina Stezice in s slovesnostjo v četrtek, 23. 6. 2016 obeležili 25 letnico Države Slovenije. V uporabo smo predali tudi ogrevano omarico in defibrilator, ki so ga že do sedaj imeli poliški gasilci, ni pa bil javno dostopen. Na pobudo tajnika KS Polica Jana Einspielerja, ki je tudi bolničar, prostovoljec in član ekipe prve pomoči RKS - OZ Grosuplje je KS Polica kupila ogrevano omarico in jo postavila na steno gasilskega doma, kjer je odslej defibrilator vsem dostopen.  Da pa bi ga znali uporabiti in z njegovo pomočjo reševati življenje, so člani ekipe prve pomoči RKS – OZ Grosuplje prikazali nudenje prve pomoči ob zastoju srca, po sami prireditvi pa so prisotni krajani vadili temeljne postopke oživljanja. Omarico in defibrilator je blagoslovil grosupeljski župnik in dekan Janez Šket, prisotne je navdušil domovinski program učencev, domoljubna pesem in vesela viža mladega harmonikarja Maja. Sledilo je prijetno druženje ob pogostitvi.

 

 

Podeli:

Povezovalnica

Skupina Povezovalnica je lepo zaživela. Na tretjem srečanju so udeleženke pridno izdelovale srčke iz blaga, s katerimi bodo razveselile varovance Doma starejših v Grosupljem, ki jih bodo obiskale v marcu. Vabljeni, da se pridružite vsak torek ob 9.30 na Taborski 6 v Grosupljem.

Podeli:

Srečanje starejših v Ambrusu

V nedeljo, 12. junija 2016, je bilo v okviru Krajevne organizacije Rdečega križa Ambrus že drugo leto zapored organizirano srečanje za starejše krajane iz Ambrusa in okolice.

Srečanje smo pričeli s sveto mašo, ki jo je v cerkvi sv. Jerneja v Ambrusu daroval domači župnik Uroš Švarc. Starejši so imeli možnost prejeti tudi zakramenta svete spovedi in bolniškega maziljenja. Po končani maši smo vsi skupaj odšli v ambruški kulturni dom, ki se je za eno popoldne prelevil v prav poseben prostor radosti in druženja starejših.

Srca vseh zbranih so z lepo slovensko pesmijo najprej pobožali člani MePZ Ambrus pod vodstvom zborovodkinje Monike Hočevar. Na odru se nam je predstavila Sendi Zupančič, mlado in nadarjeno dekle, ter zrecitirala eno od svojih pesmi. V nadaljevanju je starejše nagovorila predsednica KORK Ambrus, Melita Mersel Hočevar, ter jim s prijazno in spodbudno besedo izročila lepo popotnico v nedeljsko popoldne. Spregovoril nam je tudi Franc Horvat, predsednik Območnega združenja Rdečega križa Grosuplje. Da je bil konec kratkega kulturnega programa tak, kot se spodobi, torej poln smeha in zabave, je poskrbel Sašo Tratar  ̶  v krajšem skeču nas je seznanil z vsakdanom zdravnika prve ambruške rentgenske ambulante. Po končanem programu, ki ga je vodila Špela Zupančič, je sledilo druženje. Starejši in vsi ostali so se lahko poveselili in naklepetali ob dobri hrani in pijači, za prešerno vzdušje pa je skrbel Renato Muhič s svojo harmoniko.

Občutja zadovoljstva na obrazih starejših sokrajanov so vsekakor dokaz, da je srečanje doseglo svoj namen in bilo dobro izpeljano. Tovrstni dogodki so odlična priložnost, da se starejši ponovno vidijo ter preživijo kvaliteten čas s svojimi vrstniki in prijatelji, z njimi obujajo stare spomine in razpredajo o vsakdanjih rečeh, se veselijo ali pa le malo potarnajo. Hkrati je to tudi priložnost za tkanje medgeneracijskih odnosov, ki prav vse, mlade in stare, bogatijo. Prav zato si želimo, da bi se v naslednjem letu srečanja udeležili tudi tisti, ki se ga letos niso. Poet Tone Pavček je nekoč zapisal, da je treba mnogo tišine, tišine zunaj in znotraj nas. Kako prav je imel. A velikokrat je treba še mnogo več bližine, bližine, ki nas povezuje in dela ljudi.

 

Špela Zupančič

KORK Ambrus

 

Podeli:

EKIPA PP RKS – OZ GROSUPLJE NASTOPILA NA FACE 2016

Rdeči križ Slovenije je skupaj z Upravo RS za zaščito in reševanje organiziral preverjanje evropskih ekip prve pomoči FACE 2016, ki je potekalo od 30. 6. do 3. 7. 2016 v Ljubljani.

Preverjanja se je udeležilo 20 ekip iz Evrope, na posebno povabilo mednarodnega organizacijskega odbora sta se preverjanja izven konkurence udeležili ekipa PP Mestne občine Ptuj kot lanskoletni državni prvak in ekipa PP RKS – OZ Grosuplje – lanskoletni evropski prvak. Grosupeljska ekipa je dobila povabilo le tri dni pred samim preverjanjem in bi brez posebnih priprav po številu doseženih točk zasedla tretje mesto. Ker zmagovalna ekipa zaradi drugih obveznosti in poškodb ni bila popolna, sta jo dopolnila dva člana druge ekipe. Tako so grosupeljsko ekipo sestavljali: Monika Gril, Filip Gavez, Uroš in Luka Mehle, Žiga Bizjak in vodja ekipe Mitja Šimonka.

V konkurenci tekmovalnih ekip je prvo mesto zasedla ekipa RK Srbije, drugo mesto ekipa Irske in tretje mesto ekipa RK Črne Gore.

Vsem ekipam čestitamo za prikazano znanje, organizatorjem pa za odlično izvedbo velikega mednarodnega dogodka.                          

Podeli:
Znamka Aplikacija Daruj kri Telekom Slovenije Canon Revoz BESSY Anonimna e-prijava nasilja v družini Lek Pošta Slovenije NLB KRKA Tuš SKB NLB Vita Unicredit bank Luka Koper Si.mobil Petrol Mercator BSH BTC SAZAS Geoplin Medis MINT mitja Stopimo skupaj MDDSZ Sklad